Opskrifter på rigtig vintermad | VisitNordjylland
Vintermad - kartoffelsuppe

Opskrifter på rigtig vintermad

Opskrifterne med vintermad findes frem, når temperaturerne nærmer sig frysepunktet, og regnen rusker eller snefnuggene daler. Så kan man godt få lyst til noget mad, som luner og fylder! Her får du opskrifter på vintermad til både ovn og gryde med masser af smag - fra de hurtige retter på en hverdag til simremaden i weekenden.

Vintermad skal give en indre varme i den mørke og kolde tid og må derfor gerne være krydret og varm som fx supper eller sammenkogte retter med en masse gode råvarer som rodfrugter, kål, fisk og vildt.

Skipperlabskovs opskrift

Du skal bruge:

  • 20 g smør
  • 1 bundt purløg
  • Peber
  • Salt
  • 800 g kartofler
  • 10 stk sorte peberkorn
  • 3 stk laurbærblade
  • 2 stk løg
  • 600 g kalvekød
  • Syltede rødbeder
  • Dijon sennep

Sådan gør du:

  1. Skær kød og løg i tern.
  2. Kom kød og løg i en gryde, hæld 1 dl kogende vand over, lad kødet simre til vandet næsten er væk. Kom laurbærblade og peberkorn ved og hæld nu kogende vand over, så det lige nøjagtigt dækker.
  3. Skræl og skær kartoflerne i tern og kom dem ned til kødet efter 30 minutter.
  4. De sidste 10 minutter røres i gryden, fordi kartoflerne koger ud og cremer skipperlabskovsen. Det kan være nødvendigt at spæde med lidt vand undervejs.
  5. Smag til med salt og peber.
  6. Anret den varme skipperlabskovs med tætklippet purløg, og en terning kold smør pr. person, syltede rødbeder og sennep.

Opskrift på løgsuppe med ostebrød

Du skal bruge:

  • 4 gule løg
  • 1 spsk olivenolie
  • Salt
  • 2 tsk tørret timian
  • Peber
  • 4 skiver baguette
  • 4 spsk revet ost

Sådan gør du: 

  1. Pil løg og skær dem i fine skiver. Steg dem blanke og bløde i olivenolie med lidt salt og timian.
  2. Hæld en liter kogende vand over og lad suppen simre i 10 minutter.
  3. Smag til med salt og peber.
  4. Anret suppen i ovnfaste skåle.
  5. Rist brødet og læg det øverst i supperne, læg osten på.
  6. Stil skålene i ovnen i 10 minutter, til osten er gylden i kanten.
  7. Anret suppen på tallerkner.

Opskrift på gullaschsuppe

Du skal bruge:

  • 500 g skært oksekød i små tern
  • 1 stk Bagekartoffel i tern
  • 1 stk Persillerod i tern
  • 1 stk Porre i skiver
  • 1 dåse Hakket tomat
  • 2 dl vand
  • 2 spsk Olivenolie
  • 20 g Smør
  • 2 teske Mild Paprika
  • 2 teske Salt
  • ½ teske Peber
  • 1 dl Cremefraiche (tilbehør)

Sådan gør du:

  1. Olie og smør varmes i en gryde, og det ternede kød brunes.
  2. Grønsagerne vendes i gryden og krydderier tilsættes.
  3. Hakket tomat og vand tilsættes.
  4. Retten koger ved svag varme ca. 1½ time til kødet virker mørt.
  5. Cremefraiche og brød serveres som tilbehør.

Opskrift på oksebov i ovn

Du skal bruge:

  • 250 g hvedemel
  • 200 g smør eller margarine
  • 1 stk æg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 spsk mælk
  • Æg til pensling

Sådan gør du:

  1. Gnid boven med salt og peber og brun den på alle sider i smørret i en stegegryde, der kan tåle at komme i ovnen.
  2. Tag gryden fra varmen og hæld øl, vand eller vin ved.
  3. Sæt gryden med låg på i ovnen ved 160° og lad boven mørne i mindst 3 timer, til kødet er nemt at løsne fra benet.
  4. Hæld stegeskyen i en lille gryde og skum den for fedt.
  5. Fortynd med lidt vand, kog skyen op og jævn med mel.
  6. Smag til med salt og peber.
  7. Boven kan stege med timian, løvstikke eller laurbærblad og på et leje af svitsede gulerodsskiver, porreskiver og selleriskiver.

Opskrift på kartoffelsuppe

Du skal bruge:

  • 2 stk porrer
  • 1/2 stk selleri
  • 2 stk store kartofler
  • 25 g smør
  • 1 stk hønsebouillon-terning
  • 8 dl vand
  • 1/2 tsk salt
  • Peber
  • ½ dl piskefløde

Til pynt:

  • 1/2 bundt persille
  • 1/2 bundt purløg

Sådan gør du:

  1. Mål alle varer af.
  2. Skyl og rens porrerne. Skær roden og lidt af toppen af.
  3. Skær porrerne i skiver på 1 cm.
  4. Vask og skræl sellerien og kartoflerne. Skær dem i terninger.
  5. Kom smørret i en gryde og svits porrer, selleri og kartofler i gryden. Grøntsagerne må ikke blive brune.
  6. Kom bouillon-terning og vand i gryden og rør rundt.
  7. Læg låg på gryden og kog grøntsagerne i 20 minutter til de er møre.
  8. Tag gryden af og lad suppen køle lidt af.
  9. Hæld lidt af suppen i en blender, og blend suppen.
  10. Gentag punkt 11 til al suppen er blendet.
  11. Hæld suppen tilbage i gryden og varm den op. Kom salt, peber og fløde i suppen og rør rundt.
  12. Skyl persillebladene og purløg og hak det fint.
  13. Hæld suppen i tallerkener, og pynt med hakket persille og purløg.

Del denne side

Nyd vinteren i Nordjylland

Din guide til vinteren i Nordjylland, med masser af inspiration: Aktiviteter for børn og voksne, de største nordjyske begivenheder samt gode tilbud på oplevelser i Nordjylland.

Gastronomi i Nordjylland

Nord for det du kender findes der et væld af lækre restauranter og gårdbutikker, som byder velkommen i hyggelige omgivelser og serverer mad i topklasse!

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.