Vesterhavet i Nordjylland | VisitNordjylland

Vesterhavet i Nordjylland

Tag på ferie ved Vesterhavet og oplev det brusende hav ved nogle af Danmarks bedste strande og hyggeligste badebyer. Her er aktiviteter og attraktioner for store og små.

Vesterhavet er den ideelle destination, når du trænger til en pause fra hverdagen - og så er det op til dig selv, om ferien skal bruges på afslapning, opdagelse eller på jagt efter adrenalinsus! Oplev de populære brede, sandstrande og det brusende hav. Vesterhavets styrke har sat tydelige præg på Nordjyllands naturområder. Tag med på tur langs vestkysten, fra Grenen og Råbjerg Mile, Danmarks største vandreklit, til Danmarks sidste vildmark i Nationalpark Thy. Det nordjyske Vesterhav har en lang historie bag sig, er du klar til at udforske den?

Udforsk den unikke natur i Nordjylland
I Nordjylland finder du en række unikke naturoplevelser, som ikke kan opleves andre steder i Danmark.

Strandene ved vestkysten er nogle af Danmarks bedste badestrande og her er noget for enhver smag - lige fra vilde surfbølger til lange gåture i vandkanten og luksuriøse badehotellerSkal I på badeferie og vil opleve den hyggelige stemning fra tv-serien ”badehotellet på TV2”, så besøg Strandhotellet i Blokhus eller udforsk badeferiens historie på Hjorths Hotel - eller på et af de andre gamle badehoteller.

Grenen, i toppen af Danmark, mødes de to have Skagerrak og Kattegat. Her rammer bølgerne hinanden fra hver sin retning og du kan stå med en fod i hvert hav, hvilket med garanti er en oplevelse du sent vil glemme. Det er forbudt at bade ved Grenen på grund af den stærke strøm, men langs den vestlige kyst kan du roligt trække i badetøjet og opleve nogle af Nordeuropas bedste badestrande.

Det er ikke bare på de nordjyske strande du finder sand. Den vilde vestenvind har det med at sprede sandet, hvilket har skabt nogle helt specielle attraktioner. Syd for Skagen kan du krydse Råbjerg Mile, Danmarks største vandreklit, som i flere hundrede år har opslugt sogne, marker og gårde, der stod i dens vej. Længere mod nord står den tilsandede kirke, et monument for naturens kræfter. Kirken blev nedlagt på grund af sandflugten og ruinerne opslugt af sandet. I dag stikker kun kirketårnet op af sandet. Rubjerg Knude Fyr, der ironisk nok husede det tidligere sandflugtsmuseum, er også ved at blive opslugt af sandet.

Men store naturoplevelser findes ikke kun i den nordligste del af Nordjylland. I Thy kan du gå på oplevelse i Danmarks sidste vildmark, Nationalpark Thy. Besøger du parken, kan turen passende starte i Hanstholm, Klitmøller, Vorupør eller Agger. Herfra kan du begive dig ud til fods, på cykel eller hoppe på hesten og følge den mere end 100 kilometer lange riderute. Her løber krondyrene frit, mens den spættede sæl leger i strandkanten. Hvis du er rigtig heldig kan du også se kæmpefugle som havørne. Interesserer du dig for dyr, så er Bulbjerg et andet sted du bare må besøge – her finder du nemlig Danmarks eneste fuglefjeld.

Aktiv i naturen
Vil du overvinde naturens kræfter og være aktiv i naturen, så er Cold Hawaii en oplagt udfordring. I området ved Klitmøller finder du Danmarks surfmekka. I Løkken, ved North Shore Surf, er der rig mulighed for at lære både surfing og SUP. Hvis de vilde bølger ikke er for dig, så byder Nordjylland også på masser af fiskevande for lystfiskeren. Du finder også et hav af naturrige vandreruter, her er Hærvejen og Panorama-ruten er blandt de mest populære. Skal cyklen med, så kan du sætte benene på prøve på en af Nordjyllands mange cykelruter - Du kan blandt andet prøve Danmarks bedste MTB-rute i Svinkløv, som byder på en unik naturoplevelse. 

Historierne bag Vesterhavet
Vestkystens hav er vildt og utilregneligt, gennem tiderne er hundredvis af skibe forlist og opslugt af Vesterhavet. Historisk set har det været et frygtet farvand og for at øge sikkerheden for de sejlende er der rejst fyrtårne og sømærker langs den jyske vestkyst. I dag har sømærkerne og mange af fyrtårnene ingen praktisk funktion, men de står tilbage som monumenter og minder om det barske liv til søs.

Langs kysten vil du også bemærke de mange bunkere fra anden verdenskrig, mange af disse er blevet omdannet til museer. Tør du gå på opdagelse gennem en tragisk del af historien, så er især Bangsbo Fort, Bunkermuseet Hirtshals og Museumscenter Hanstholm et besøg værd. 

I vandkanten var livet knapt så barskt, så badeferien blev hurtigt populær blandt danskerne. Det begyndte med, at du lejede et værelse hos de lokale, men inden længe opstod de første badehoteller og så blev de karakteristiske hvide badehuse sat på stranden i Blokhus og Løkken.

Attraktioner

Den nordjyske vestkyst er ikke bare strande, den er fuld af sjove og lærerige aktiviteter for børn og voksne, så der er ingen undskyldning for ikke at udforske Vestkystens mest populære attraktioner. Tør du prøve de vilde rutsjebaner og forlystelser i Fårup Sommerland?

Vil du opleve Vesterhavet helt tæt på, så tag en tur i Nordsøen Oceanarium – Nordeuropas største akvarium, hvor du kan se mere end 7.000 fisk fordelt på 6 millioner liter vand i 75 akvarier. Her kan du også komme helt ned på havbunden med den nye 100 kvadratmeter interaktive skærm, og du er selv med til at udforme rejsen.

Gammel Skagen var samlingsstedet en gruppe kunstnere, som nu kendes som Skagensmalerne. De var inspireret af det unikke lys og fiskernes hårde, uspolerede liv i Skagen. Skagensmalernes værker revolutionerede kunstverdenen og kan i dag ses på bl.a. Skagens museum, som er en af de mest populære attraktioner på vestkysten.

Begivenheder

Vesterhavets mange kyst- og badebyer er værd at besøge året rundt, men det er for alvor i sommerperioden de virkelig blomstrer - og det er her de fleste begivenheder finder sted.

De store badebyer - Blokhus, Løkken og Skagen - er kendte for deres Sankt Hans arrangementer på stranden, hvor heksen bliver brændt af den 23. juni - en begivenhed, der samler mange deltagere og bl.a. er blevet gengivet af skagensmalerne.  

I Klitmøller har, siden 2010, været et af de faste stop for PWA World Cup i windsurf-disciplinen wave performance, hvor mange af verdens bedste surfere kæmper om mesterskabet. 

Kysten byder også på andre begivenheder, hvor du kan få pulsen op bl.a. Xterra i Slettestrand eller Råbjerg Mile Løbet, som er et årligt halvmaraton og trailløb.

Se alle events i Thy, Jammerbugten og Toppen af Danmark her. 

Spisesteder

Byerne ved Vesterhavet byder på masser af interessante smagsoplevelser - og, i følge White Guide, nogle af Nordjyllands bedste restauranterI Lønstrups første klitrække finder du den prisbelønnede restaurant Villa Vest. Her kan havudsigten nydes til et glas vin og frisk fisk - Alt sammen serveret på håndlavet keramik fra lokale kunstnere. Ruths Hotel i Skagen byder også på gastronomiske oplevelser. Den tilhørende restaurant, Ruths Gourmet, blander traditionel kogekunst med innovation og leg. I Blokhus byder Strandingskroen på vin i verdensklasse og et menukort, der skifter hver dag i højsæsonen. Derfor er intet besøg som det sidste. 

Overnatning

Langs Vesterhavet er der masser af overnatningsmuligheder at vælge mellem.

På Skallerup Seaside Resort kan du holde ferie i første klitrække, lige ved vandet. Her er plads til både forkælelse og leg for par og familie. Nordjylland byder også på mange andre feriecentre, campingpladserhoteller og kroer. Her er noget for enhver smag.

På Hjorths Hotel i Skagen kommer du med på en rejse tilbage tilbage i tiden. Hotellet, som er en af perler, slog for første gang dørene op i 1890 og den gode stemning er endnu ikke falmet. Ruths Hotel, der også ligger i Skagen, er endnu bud på Nordjyllands hyggeligste badehotel. Det har gennem hundrede år udviklet sig fra et lille pensionat i klitlandskabet til et historisk, førsteklasses badehotel. Det nyåbnede badehotel, Strandhotellet Blokhus, er den nyeste tilføjelse til de Nordjyske badehoteller. Hotellet åbnede i 2017 og er bygget i den karakteristiske Blokhus stil med hvidpudsede mure og rødt tegltag. 

Vil I bo helt for jer selv, så findes der masser af hyggelige sommerhuse eller langs kysten, hvor I kan sole jer helt uforstyrret i haven og tænde op for grillen efter en lang dag.  

Del denne side

Strande ved Vesterhavet

Langs Vesterhavet finder du nogle af Danmarks mest populære badebyerSkagenLøkken og Blokhus, som kombinerer by- og badeferie.

Udsigtspunkter i Nordjylland

Nordjyllands natur er helt fantastisk og det er svært at udpege det mest imponerende udsigtspunkt. Her findes masser af romantiske steder og tankesteder, hvor du kan nyde roen og stilheden. 

Strand, fjord og natur

Oplev Vesterhavets brusende hav og brede sandstrande, østkystens milde og børnevenlige strande, Limfjordens og Mariager Fjords rolige vand og de mange naturoplevelser - skov, moser og klitplantager.

Aktiv i naturen

Nordjyllands imponerende og varierede natur er skabt til outdoor oplevelser - til lands, vands og i luften. Prøv bl.a. de udfordrende MTB-ruter eller find de perfekte surf-bølger ved Vesterhavet.

Cold Hawaii - et surfparadis i Thy

Cold Hawaii - kystliv og surfparadis i Thy

Vandreture i Nordjylland

Den alsidige og skønne nordjyske natur indbyder til vandreture. Her er masser af mærkede vandreruter med mulighed for både afslappende kortere eller længere ture.

Udforsk hyggelige byer

Bliv revet med af den hyggelige stemning i Nordjyllands hyggelige badebyer, havnebyer og små landsbyer med hver sin charme.

Skagen

Ikoniske Skagen er Danmarks nordligste by, og turistbyen er kendt i både Danmark i udland for sine unikke naturoplevelser, smagsoplevelser, kunst og kultur - og selvfølgelig det fantastiske lys.

Blokhus

Blokhus byder på kilometervis af hvid sandstrand og aktiviteter i naturen. Området er omringet af det naturskønne landskab med mulighed for bl.a. vandreture og MTB-ture.

Badeferie

En badeferie i Nordjylland skaber de perfekte rammer til at kunne koble af og få ladet batterierne op igen. Det giver en helt unik mulighed for at gå lange ture på stranden, hoppe i vandet.

Bad og leg i vandkanten

Nordjylland er fuld af strande, der er skabte til badning og leg i vandkanten. Oplev Vesterhavets brusende hav, østkystens børnevenlige strande eller Limfjorden og Mariager Fjords rolige vand.

Badehoteller i Nordjylland

Badehoteller i Nordjylland har sjæl og charme og deres helt egen rustikke atmosfære – tæt på strand og hav med de perfekte rammer til afkobling og forkælelse.

Skallerup Seaside Resort

Sved på panden, sjovt samvær og familiehygge!

De 10 mest populære attraktioner i Nordjylland

Nordjylland er fulde af store oplevelser - her er en liste over de mest besøgte attraktioner i området.

Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude Fyr forventes at skride i havet inden år 2020, indtil da forbliver det et af Nordjyllands vartegn og et populært udflugtsmål for både lokale og turister.

Skagensmalerne

Mere end 100 år efter Skagensmalernes storhedstid, står kunstværkerne tilbage - inspireret af Skagens natur, unikke lys samt samfundets enkelthed og uspolerede liv.

Nordsøen Oceanarium

Nordens største akvarium!

Lokale smagsoplevelser

Gå på opdagelse i den lokale gastronomi samt de lokale dyrkede og producerede fødevarer og drikkevarer i Nordjylland. Nordjylland er fuld af lækre råvarer, rå natur og unikke madoplevelser.

Fyrtårne i Nordjylland

Nogle af Danmarks mest ikoniske fyrtårne står i Nordjylland. Et af Nordjyllands vartegn er Rubjerg Knude Fyr ved Lønstrup, som forventes at skride i havet inden år 2020.

De hvide badehuse ved vestkysten

Historien bag de ikoniske badehuse

Sømærket i Blokhus

Sømærker ved Vesterhavet

Har du bevæget dig langs Danmarks vestkyst, så har du med stor sandsynlighed set en båke – eller et sømærke som det kaldes i daglig tale. Mange ved ikke, hvad de er til for, men der er en yderst interessant historie bag dem.

Adventskonkurrencen - vind fantastiske præmier

Fra mandag den 26. november og frem til den 23. december kan du hver dag deltage i årets store adventskonkurrence, hvor du kan vinde fantastiske præmier for over 42.000 kr. Deltag her!

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.