Vesterhavet i Nordjylland - Brusende hav og Danmarks bedste strande | VisitNordjylland

Vesterhavet i Nordjylland

Tag på ferie ved Vesterhavet og oplev det brusende hav ved nogle af Danmarks bedste strande og hyggeligste badebyer. Her er aktiviteter og attraktioner for store og små.

Vesterhavet er den ideelle destination, når du trænger til en pause fra hverdagen - og så er det op til dig selv, om ferien skal bruges på afslapning, opdagelse eller på jagten efter adrenalinsus! Vesterhavets styrke har sat tydelige præg på Nordjyllands naturområder. Oplev de populære, brede sandstrande, tag med på tur langs vestkysten - fra Grenen og Råbjerg Mile, Danmarks største vandreklit, til Danmarks sidste vildmark i Nationalpark Thy.

Det nordjyske Vesterhav har en lang historie bag sig, er du klar til at udforske den?

Udforsk den unikke natur i Nordjylland
I Nordjylland finder du en række unikke naturoplevelser, som ikke kan opleves andre steder i Danmark.

Strandene ved vestkysten er nogle af Danmarks bedste badestrande og her er oplevelser for enhver smag - lige fra vilde surfbølger til lange gåture i vandkanten og luksuriøse badehotellerSkal I på badeferie og vil opleve den hyggelige stemning fra tv-serien ”badehotellet på TV2”, så besøg Strandhotellet i Blokhus eller udforsk badeferiens historie på Hjorths Hotel.

Grenen, i toppen af Danmark, mødes de to have Skagerrak og Kattegat. Her rammer bølgerne hinanden fra hver sin retning og du kan stå med en fod i hvert hav. Dette er med garanti er en oplevelse du aldrig vil glemme. Det er forbudt at bade ved Grenen på grund af den stærke strøm, men langs den vestlige kyst kan du roligt trække i badetøjet og opleve nogle af Nordeuropas bedste badestrande.

Det er ikke bare på de nordjyske strande, du finder sand. Den vilde vestenvind har det med at sprede sandet, hvilket har skabt nogle helt unikke attraktioner. Syd for Skagen kan du krydse Råbjerg Mile, Danmarks største vandreklit, som i flere hundrede år har opslugt sogne, marker og gårde, der stod i dens vej. Længere mod nord står den tilsandede kirke, et monument, som minder os om naturens kræfter. Kirken blev nedlagt på grund af sandflugten og ruinerne er for længst blevet opslugt af sandet. I dag stikker kun kirketårnet op af sandet. Rubjerg Knude Fyr, der ironisk nok husede det tidligere sandflugtsmuseum, er også ved at blive opslugt af vestenvindens sand.

De store naturoplevelser findes dog ikke kun i den nordligste del af Nordjylland. I Thy kan du gå på oplevelse i Danmarks sidste vildmark, Nationalpark Thy. Besøger du parken, kan turen passende starte i Hanstholm, Klitmøller, Vorupør eller Agger. Herfra kan du begive dig ud til fods, på cykel eller hoppe på hesten, hvor du kan følge den mere end 100 kilometer lange riderute. Langs ruten løber krondyrene frit, mens den spættede sæl leger i strandkanten. Hvis du er rigtig heldig, kan du også se kæmpefugle såom havørne i nationalparken. Interesserer du dig for dyr, så er Bulbjerg et andet sted du bare må besøge – her finder du nemlig Danmarks eneste fuglefjeld.

Aktiv i naturen
Vil du overvinde naturens kræfter og være aktiv i naturen, så er Cold Hawaii en oplagt udfordring. I området ved Klitmøller finder du Danmarks surfmekka, med utallige surfspots langs vestkysten. For de mindre øvede er der rig mulighed for at lære både surfing og SUP I Løkken, ved North Shore Surf. Hvis mestringen af de vilde bølger ikke er noget for dig, så byder Nordjylland også på masser af fiskevande for lystfiskeren. Du finder også et hav af naturrige vandreruter, her er Hærvejen og Panorama-ruten blandt de mest populære. Skal cyklen med, så kan du sætte benene på prøve på en af Nordjyllands mange cykelruter - Du kan blandt andet prøve Danmarks bedste MTB-rute i Svinkløv, som byder på unikke naturomgivelser. 

Historierne bag Vesterhavet
Vestkystens hav er vildt og utilregneligt, hvilket har betyder, at hundredevis af skibe er forliste og blevet opslugt af Vesterhavet. Historisk set har det været et frygtet farvand og for at øge sikkerheden for de sejlende er der rejst fyrtårne og sømærker langs den jyske vestkyst. I dag har sømærkerne og mange af fyrtårnene ingen praktisk funktion, men de står tilbage som monumenter og minder om de barske forhold til søs.

Langs kysten vil du også bemærke de mange bunkere fra 2. verdenskrig - mange af disse er blevet omdannet til museer. Tør du gå på opdagelse gennem en tankevækkende del af danmarkshistorien, så er især Bangsbo Fort, Bunkermuseet Hirtshals og Museumscenter Hanstholm et besøg værd. 

I vandkanten var livet knapt så barskt, så badeferien blev hurtigt populær blandt danskerne. Det startede ved, at du kunne leje et værelse hos de lokale, men inden længe opstod de første badehoteller, og så blev de karakteristiske hvide badehuse opsat på stranden i Blokhus og Løkken.

Attraktioner

Den nordjyske vestkyst er ikke bare strande. Vestkysten gemmer nemlig på massevis af sjove og lærerige aktiviteter for børn og voksne, så der er ingen undskyldning for ikke at udforske Vestkystens mest populære attraktioner. Tør du måske prøve de vilde rutsjebaner og forlystelser i Fårup Sommerland?

Vil du opleve Vesterhavet helt tæt på, så tag en tur i Nordsøen Oceanarium – Nordeuropas største akvarium, hvor du kan se mere end 7.000 fisk fordelt på 6 millioner liter vand i 75 akvarier. Den nye 100 kvadratmeter store iinteraktive skærm giver dig også muligheden for at komme med helt ned på havets bund.

Hvis du er kunstinteresseret skal du opleve Gammel Skagen, som var samlingsstedet en gruppe kunstnere, som nu kendes som Skagensmalerne. Malerne var inspireret af det unikke lys og fiskernes hårde, uspolerede liv i Skagen. Skagensmalernes værker revolutionerede kunstverdenen og kan i dag ses på bl.a. Skagens museum, som er en af de mest populære attraktioner på vestkysten.

Begivenheder

Vesterhavets mange kyst- og badebyer er værd at besøge året rundt, men det er for alvor i sommerperioden, byerne virkelig blomstrer - og det er her de fleste begivenheder finder sted.

De store badebyer - Blokhus, Løkken og Skagen - er kendte for Sankt Hans arrangementer på stranden, hvor heksen bliver brændt af den 23. juni. Dette er en begivenhed, der samler mange deltagere fra nær og fjern og er bl.a. blevet skildret af skagensmalerne.  

Klitmøller har siden 2010 været et af de faste stop for PWA World Cup i windsurf-disciplinen - wave performance. Her kæmper mange af verdens bedste surfere om mesterskabet, hvilket er et spændende syn for tilskuere og vandsportsinteresserede. 

Kysten byder også på andre begivenheder, hvor du kan få pulsen op bl.a. Xterra i Slettestrand eller Råbjerg Mile Løbet, som er et årligt halvmaraton og trailløb.

Se alle events i Thy, Jammerbugten og Toppen af Danmark her. 

Spisesteder

Byerne ved Vesterhavet byder på masser af interessante smagsoplevelser - og, i følge White Guide, nogle af Nordjyllands bedste restauranterI Lønstrups første klitrække finder du den prisbelønnede restaurant Villa Vest. Her kan havudsigten nydes til et glas vin og frisk fisk - Alt sammen serveret på håndlavet keramik fra lokale kunstnere. Ruths Hotel i Skagen byder også på et væld af gastronomiske oplevelser. Den tilhørende restaurant, Ruths Gourmet, blander traditionel kogekunst med innovation og leg. I Blokhus byder Strandingskroen på vin i verdensklasse og et menukort, som skifter hver dag i højsæsonen, hvilket gør hvert besøg unikt.  

Overnatning

Langs Vesterhavet er der masser af overnatningsmuligheder at vælge mellem.

På Skallerup Seaside Resort kan du holde ferie helt nede ved vandet. Her er plads til både forkælelse og leg for par og familie. Nordjylland byder også på mange andre feriecentre, campingpladserhoteller og kroer. Her er noget for enhver smag og tempo.

På Hjorths Hotel i Skagen kommer du med på en rejse tilbage tilbage i tiden. Hotellet slog for første gang dørene op i 1890 og den gode stemning er endnu ikke falmet. Ruths Hotel, der også ligger i Skagen, er endnu et bud på Nordjyllands hyggeligste badehotel. Det har gennem hundrede år udviklet sig fra at være et lille pensionat i klitlandskabet til et historisk, førsteklasses badehotel. Det nyåbnede badehotel, Strandhotellet Blokhus, er den nyeste tilføjelse til de Nordjyske badehoteller. Hotellet åbnede i 2017 og er bygget i den karakteristiske Blokhus stil med hvidpudsede mure og rødt tegltag. 

Vil I bo helt for jer selv, så findes der masser af hyggelige sommerhuse langs kysten, hvor I kan sole jer helt uforstyrret i haven og tænde op for grillen efter en lang dag med afslapning.  

Del denne side

Strande ved Vesterhavet

Langs Vesterhavet finder du nogle af Danmarks mest populære badebyerSkagenLøkken og Blokhus, som kombinerer by- og badeferie.

Udsigtspunkter i Nordjylland

Nordjyllands natur er helt fantastisk og det er svært at udpege det mest imponerende udsigtspunkt. Her findes masser af romantiske steder og tankesteder, hvor du kan nyde roen og stilheden. 

Strand, fjord og natur

Oplev Vesterhavets brusende hav og brede sandstrande, østkystens milde og børnevenlige strande og de mange naturoplevelser. Oplev landet nord for det du kender.

Aktiv i den nordjyske natur

Få pulsen op nord for det du kender, mens du bevæger dig i naturskønne omgivelser.

Cold Hawaii - et surfparadis i Thy

Cold Hawaii - kystliv og surfparadis i Thy

Vandreture i Nordjylland

Den alsidige og skønne nordjyske natur indbyder til vandreture. Her er masser af mærkede vandreruter med mulighed for både afslappende kortere eller længere ture.

Udforsk nordens hyggeligste byer

Bliv revet med af den magiske stemning nord for det du kender. Her finder du en perlerække af de hyggeligste badebyer, havnebyer og små landsbyer med hver sin charme.

Skagen

Ikoniske Skagen er Danmarks nordligste by, og turistbyen er kendt i både Danmark i udland for sine unikke naturoplevelser, smagsoplevelser, kunst og kultur - og selvfølgelig det fantastiske lys.

Blokhus

Blokhus byder på kilometervis af hvid sandstrand og aktiviteter i naturen. Området er omringet af det naturskønne landskab med mulighed for bl.a. vandreture og MTB-ture.

Badeferie

En badeferie nord for det du kender giver mulighed for at koble af og få ladet batterierne op. Det giver en helt unik mulighed for at gå lange ture på stranden og hoppe i vandet.

Bad og leg i vandkanten

Nordjylland er fuld af strande, skabt til badning og leg i vandkanten. Oplev Vesterhavets brusende hav, østkystens børnevenlige strande eller Limfjorden og Mariager Fjords rolige vand.

Badehoteller i Nordjylland

Badehoteller i Nordjylland har sjæl og charme og deres helt egen rustikke atmosfære – tæt på strand og hav med de perfekte rammer til afkobling og forkælelse.

Skallerup Seaside Resort

Sved på panden, sjovt samvær og familiehygge!

De 10 mest populære attraktioner i Nordjylland

Nordjylland er fulde af store oplevelser - her er en liste over de mest besøgte attraktioner i området.

Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude Fyr forventes at skride i havet inden år 2020, indtil da forbliver det et af Nordjyllands vartegn og et populært udflugtsmål for både lokale og turister.

Skagensmalerne

Mere end 100 år efter Skagensmalernes storhedstid, står kunstværkerne tilbage - inspireret af Skagens natur, unikke lys samt samfundets enkelthed og uspolerede liv.

Nordsøen Oceanarium

Nordens største akvarium!

Lokale smagsoplevelser

Gå på opdagelse i den lokale gastronomi samt de lokalt dyrkede og producerede fødevarer i Nordjylland. Her - nord for det du kender - er der nemlig fyldt med lækre råvarer og unikke madoplevelser.

Fyrtårne i Nordjylland

Nogle af Danmarks mest ikoniske fyrtårne står i Nordjylland. Et af Nordjyllands vartegn er Rubjerg Knude Fyr ved Lønstrup, som forventes at skride i havet inden år 2020.

De hvide badehuse ved vestkysten

Historien bag de ikoniske badehuse

Sømærket i Blokhus

Sømærker ved Vesterhavet

Har du bevæget dig langs Danmarks vestkyst, så har du med stor sandsynlighed set en båke – eller et sømærke som det kaldes i daglig tale. Mange ved ikke, hvad de er til for, men der er en yderst interessant historie bag dem.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.