Utzon Center i Aalborg | VisitNordjylland

Utzon Center i Aalborg

Sydney har sin verdensberømte opera ved havnefronten - tegnet af Jørn Utzon. Og så har Aalborg også fået et mesterværk på SIN havnefront fra samme Utzons hånd - Utzon Centret.

En væsentlig inspirationskilde for Jørn Utzon har været hans ungdoms erfaring med skibsbygning i Aalborg. Hans far, Aage Utzon, var ingeniør på skibsværftet i byen og desuden en internationalt anerkendt båddesigner. Særligt anerkendt blev “spidsgatteren”, som udmærkede sig ved sin høje fart og markante kurver. 

Det var Jørn Utzons nære samarbejde med sin far omkring udvikling af båddesign og det daglige syn af store skibsskrog i tørdokken på Aalborg Værft, som senere gav ham det formsprog, og den selvtillid det krævede, at realisere de kæmpemæssige bådlignende tagkonstruktioner på operahuset i Sydney. Utzons genistreger med netop dette byggeri høster sammen med en række af hans øvrige værker stadig større international anerkendelse. 

Utzon fra luften

Med den stigende interesse for Utzons arbejde er det passende, at Utzon Center bygges på havnefronten i hans hjemby. Aalborg, lige midt i det maritime miljø som inspirerede hans tidlige udvikling. Det er Jørn Utzons udtalte ønske, at Utzon Center ikke skal være et museum, men derimod et aktivt og dynamisk omdrejningspunkt for arkitektur, design og kunst.

Det er derfor også helt oplagt, at centret etableres i sammenhæng med Institut for Arkitektur og Design ved Aalborg Universitet. Helt I tråd med Jørn Utzons humanistiske tilgang til arkitektur, er Utzon Center ikke konstrueret som en monumental bygning, men som en serie af mindre pavilloner bygget op omkring et afgrænset gårdmiljø, så det er muligt at sidde udenfor i læ for den Limfjordsvind, som Jørn Utzon erindrer fra sin barndom.

Utzon centret

Utzon Center er ikke blot et sted for besøgende på Aalborgs nye havnefront, men er på samme måde som operahuset i Sydney med til at definere byens identitet. Og sammen med Kunsten Aalborg placerer de Aalborg solidt på den internationale arkitektoniske scene.

Restaurant JØRN

Spis dig mæt i Aalborgs smukkeste udsigt fra de arkitektonisk verdenskendte rammer, hvor JØRN tilbyder frokostanretninger og brunch i særklasse.

Begivenheder og aktiviteter

Utzon100
Det hele startede i Aalborg i 1918. I 2018 ville Jørn Utzon være fyldt 100 år. Det er samtidig 10-års jubilæum for Utzon Center. Utzon100 fejres hele 2018 med udstillinger og arrangementer i Aalborg og rundt om i verden til ære for Jørn Utzon - den mest betydningsfulde danske arkitekt.

Udstillinger
Se også de mange andre spændende udstillinger samt de mange sjove aktiviteter for børn, hvor der bl.a. leges med 3D briller og bygges flotte modeller i legoklodser. 

Kontakt

Utzon Center
Slotspladsen 4
9000 Aalborg
www.utzoncenter.dk
Tlf. (+45) 76905000

Del denne side

Aalborg

Mærk pulsen i Aalborg

Gastronomi i Nordjylland

Nord for det du kender findes der et væld af lækre restauranter og gårdbutikker, som byder velkommen i hyggelige omgivelser og serverer mad i topklasse!

Kunst & kultur

Kunst & kultur

Mange af Danmarks bedste nulevende kunstnere og kunsthåndværkere har bosat sig i Nordjylland. Derfor er der et stort udvalg af gallerier og værksteder i det nordjyske ferieland.

Kunsten i Aalborg

KUNSTEN - Nordjyllands største kunstsamling

Nordjyllands største kunstmuseum, KUNSTEN, ligger i Aalborg, og er en oplevelse af de helt store.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.