Nationalpark Thy | VisitNordjylland

Nationalpark Thy

Danmarks første nationalpark, Nationalpark Thy, blev indviet 22. august 2008. Her findes unik og storartet natur samt landskabsværdier af høj klasse.

Tag på opdagelse i landet nord for det du kender. Her findes fantastisk natur, som du aldrig har set den før. I Nationalpark Thy er der tid til at opleve vidderne, få sand mellem tæerne og få en masse naturrige oplevelser.

Den vestlige del af Thy er formet af århundreders sandflugt og rummer i dag store nationale og internationale naturområder i form af kyst, klitter, klitheder, søer og klitplantager. Hertil kommer et spændende og værdifuldt samspil mellem kulturhistorie og natur, som er en bærende del af ideen om en nationalpark i Thy.

Nationalpark Thy strækker sig fra fyret i Hanstholm i nord til Agger Tange i syd og bliver mod øst afgrænset af landbrugslandet. I området møder arktiske og sydeuropæiske naturtyper hinanden. Klithederne er af europæisk betydning og har mange dværgbuske, men relativt lidt lyng.

I Vestthy og omkring Hanstholm findes nogle af Danmarks reneste søer. Der er både kalkrige og kalkfattige søer, og vandplanterne og insektlivet i dem er usædvanligt i forhold til resten af landet.

På de stejle kalkskrænter omkring de tidligere øer i stenaldertidens hav, som f.eks. ved Hanstholm, findes en tørbundsflora af urter. I de brakke og salte vådområder ved Agger og Harboør Tanger findes mange plantearter. Der er ganske få fugle i området - til gengæld kan man være heldig at se adskellige sjældne fuglearter i Nationalpark Thy.

Del denne side

Den nordjyske natur

Den nordjyske natur byder på helt specielle oplevelser. Oplev det bakkede istidslandskab, de unikke lyngområder, Nationalpark Thy, vildmoserne, Vesterhavet eller de store nordjyske skove.

Aktiv i den nordjyske natur

Få pulsen op nord for det du kender, mens du bevæger dig i naturskønne omgivelser.

Dyreoplevelser i Nordjylland

Nordjylland byder på masser af sjove og imponerende dyreattraktioner. Uanset, om du er til dyreparker, akvarier, klappedyr eller oplevelsescentre, så er der masser af muligheder i Nordjylland.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.