Skagensmalerne i Nordjylland | VisitNordjylland
Lod sig inspirere af Skagens unikke lys og natur

Skagensmalerne i Nordjylland

Kunst inspireret af Skagens natur, unikke lys samt samfundets enkelthed og uspolerede liv.

I slutningen af 1800-tallet var Skagen et svært sted at nå. Uden jernbaneforbindelse måtte byen nås med hest fra Frederikshavn, og da der ingen havn var, måtte skibe lægge til længere ude ved vestkysten blandt de vilde bølger, hvilket gjorde det farligt at komme til lands.

Det gamle fiskerleje Skagen havde på den tid omkring 2000 indbyggere, der levede et enkelt og nøjsomt liv. Fiskerlejet ligger nær Grenen, hvor Skagerrak og Kattegat mødes, hvilket skaber barske vejr- og strømforhold. Det er dog også her noget af Danmarks smukkeste natur findes, hvilket var med til at inspirere et kunstnersamfund til at revolutionere kunstverdenen.

Rygtet om de smukke naturomgivelser og et lys, der ikke findes andre steder, tiltrak en bølge af kunstnere, som senere var med til at revolutionere den danske kunsthistorie. Skagensmalerne hyldede området for dets skønne natur, unikke lys samt samfundets enkelthed.

Hvorfor Skagen?
Guldalderens store kulturelle personligheder, som Steen Steensen Blicher, Vilhelm Kyhn og H. C. Andersen, besøgte alle Skagen omkring midten af det 19. århundrede. I 1859 overnattede H. C. Andersen på Skagens eneste hotel, Brøndums Hotel – inspireret af Skagens natur skrev han: ”Er du maler, da følg os herop. Her er motiver for dig. Her er sceneri for digtning. Her i det danske land finder du en natur, der giver dig billede fra Afrikas ørken, fra Pompeis askehøjder og fra fugle omsvævede sandbanker i verdenshavet”. 

Kunstnerkolonien i Skagen
Mange franske kunstnere havde slået sig sammen i kolonier på tværs af Frankrig, og studerende på Kunstakademiet i København blev opfordret til at rejse for at male og opleve verden. Derfor besøgte mange danske kunstnere de franske kolonier, hvor de fandt inspiration både i fællesskabet og landskaberne.

I starten af 1870’erne tog en del unge, ikke-etablerede kunstnere på en lang og besværlig rejse mod Skagen. De fleste var uddannede på Kunstakademiet i København og de var hurtige til at anbefale stedet til deres kollegaer. Mange af tidens kunstnere var rejsende, de slog sig ikke permanent ned før sent i deres karriere - derfor passede livet i en koloni dem perfekt.

Omgivet af smuk natur og barske vejrforhold, dannede kunstnerne en koloni i Skagen. Her fandt de inspiration i hinanden, i naturen og i fiskernes hårde og farlige liv. Kolonien blev besøgt af både malere, musikere, komponister, digtere og forfattere – og kolonilivet bidrog til både kunstnernes og kunstens udvikling.

Koloniens hovedkvarter
I dag er der adskillige badehoteller i Nordjylland, men indtil 1884 havde Skagen kun ét hotel, Brøndums Hotel. Hotellet var det perfekte sted at huse de unge kunstnere; det var både billigt og havde en kro. Derudover hjalp hotellet også gerne med at finde lokale, der ville stå model for en skilling.

Brøndums Hotel

Som snakken gik i kunstsamfundet, blev Skagen besøgt af en række etablerede danske og udenlandske kunstnere – kolonien tog for alvor fart i 1882, da den prominente maler, P. S. Krøyer tilsluttede sig og begyndte at organisere fællesaktiviteter for kunstnerne. Det var også Krøyers idé at udsmykke Brøndums Hotels spisesal med malerier og portrætter af koloniens kunstnere. Herefter kunne beboerne betale en del af opholdet ved at skænke hotellet et værk.

Portrætter af skagensmalere

Kunstnergruppens indflydelse
Koloniens medlemmer, bl.a. Michael og Anna Ancher, Holger Drachmann, Carl Locher, Laurits Tuxen og P. S. Krøyer, var med til at bryde med guldalderens malertraditioner. Deres realistiske friluftsmalerier og skildring af dagligdagens gjorde kunstnergruppen til omdrejningspunkt for de nyeste tendenser i kunsten.

I dag betragtes skagensmalerne som et vigtigt kapitel af det moderne gennembrud og dansk kunsthistorie.

Fremvisning på Skagen Museum

Oplev revolutionerende kunstværker
Mere end 100 år efter Skagensmalernes storhedstid, står kunstværkerne tilbage som nogle af danmarkshistoriens mest betydningsfulde og karakteristiske værker – og du kan se dem flere steder i Skagen.

Skagens Museum kan du opleve Brøndum Hotels spisesal, og tilhørende kunstværker, der i 1946 blev flyttet til museet. Du kan i dag opleve salens stemning, beundre portrætfrisen og gå på opdagelse blandt de 81 værker, som hang i salen. På museet finder du også adskillige andre værker fra Skagensmalerne.

Skagens Museum

Brøndums Hotel
Overnatter du på Brøndums Hotel, har du også mulighed for at se nogle af skagensmalernes værker. På hotellet hænger nemlig stadig nogle af de originale værker, bl.a. i spisesalen, der i dag er omdannet til en hyggelig pejsestue.

Anchers Hus
Besøg Anchers Hus og få indblik i kunstnernes Michael og Anna Anchers privatliv. Anna var datter af hotelejerne, og hendes fødsel blev efter sigende igangsat af ét af H. C. Andersens hysteriske anfald, mens han overnattede på hotellet. Kvinder havde ikke adgang til undervisning på kunstakademiet, så Anna modtog privatundervisning af bl.a. Karl Madsen, Vilhelm Kyhn og ikke mindst, hendes fremtidige ægtefælde, Michael Ancher. Efter parrets død, flyttede datteren, Helga Ancher, og huset er derefter bevaret i samme stand. På væggene finder du ca. 250 tegninger og billeder, men familien efterlod sig flere tusinde værker og gaver fra lokalsamfundet, berømtheder og kongehuset. Læs mere her

Drachmanns Hus og Grav
Du kan også besøge Drachmanns Hus. Marinemaleren og digteren Holger Drachmann købte i 1902 et hus i Skagen, som han senere døbte Pax. Drachmanns hus står med ca. 150 malerier og tegninger på væggene og med møbler, inventar og personlige genstande. Han nåede kun at bo i Pax i 6 år, før han døde i 1908. Du kan i dag besøge Drachmanns grav i klitterne ved Skagen. Drachmanns hus åbnede allerede i 1911 som museum, og i 2014 fusionerede det med Skagens Museum. Læs mere her.

Oplev også Nordjyllands andre vidundere
Skagensmalerne og Nordjyllands kunst og kultur tiltrækker gæster fra hele verden, og er ikke kun noget for det fine selskab. I Aalborg spreder store graffitikunstværker og streetart sig over væggene og gaderne er fulde af arkitektoniske bygningsværker. Langs havnefronten kan du opleve moderne arkitektur i verdensklasse. Her ligger bl.a. Musikkens Hus og Utzon Center med udsigt ud over Limfjorden.

Vil du udforske flere spændende historier og dykke dybere ned i den nordjyske kunst, så tag på opdagelse i et af Nordjyllands museer, lær mere om verdens ældste kunstprodukt og havets guld eller se vores guide til kunsthåndværk.

Læs mere om kunst og kultur i Nordjylland

Del denne side

Skagen

Ikoniske Skagen er Danmarks nordligste by, og turistbyen er kendt i både Danmark i udland for sine unikke naturoplevelser, smagsoplevelser, kunst og kultur - og selvfølgelig det fantastiske lys.

Gammel Skagen

Gl. Skagen ligger i første klitrække ud til Vesterhavet på vestkysten, og er et af Danmarks mest ikoniske turistdestinationer. Gl. Skagen er indbegrebet af Nordjyllands nostalgi, romantik og forkælelse.

Skagens Museum

Skagens Museum er et internationalt anerkendt museum dedikeret til skagensmalerne, kunstnerkolonien med malere som Krøyer, Anna & Michael Ancher, Tuxen m.fl., der slog sig ned i Skagen i 1800-tallet.

Nyd kunsten og kulturen i Nordjylland

Nord for det du kender er det ingen kunst at hygge sig, der er rig mulighed for at opleve kulturelle perler.

10 udvalgte museer i Nordjylland

Uanset om du er til kunst, krigshistorie eller noget helt tredje, så byder Nordjylland på et væld af museer, der giver plads til at fordybe sig og gå på opdagelse.

Strand, fjord og natur

Oplev Vesterhavets brusende hav og brede sandstrande, østkystens milde og børnevenlige strande og de mange naturoplevelser. Oplev landet nord for det du kender.

Vesterhavet i Nordjylland

Oplev Vesterhavets brusende bølger og brede strande

Den nordjyske natur

Den nordjyske natur byder på helt specielle oplevelser. Oplev det bakkede istidslandskab, de unikke lyngområder, Nationalpark Thy, vildmoserne, Vesterhavet eller de store nordjyske skove.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.