Skagen | VisitNordjylland

Skagen

Skagen - Danmarks nordligste by ved Grenen, hvor de 2 have mødes

Skagen er Danmarks nordligste by, og turistbyen er kendt i både Danmark i udland. Her er der flest solskinstimer og et helt fantastisk lys kombineret med en unik natur og de mange hvide sandstrande. Ellers er Skagen en lille by sammenlignet med andre europæiske byer, men kvaliteten og mængden af oplevelser er enorm. Skagen centrum byder på en bred vifte af cafeer, restauranter og spisesteder samt spændende kulturelle attraktioner.

Aktiviteter og oplevelser

I Skagen er der næsten altid noget at opleve. Byen summer af liv og her er aktiviteter af enhver art, og her er rigeligt med shoppingmuligheder i Skagens gågade. Er du kulturelt anlagt, rummer Skagen by forskellige museer såsom Skagens Museum, der fremviser de berømte værker af skagensmalerne. Er børnene med, så er Skagens Bamsemuseum, Skandinaviens første og eneste bamsemuseum, et sikkert hit.

Ellers kan man tage i Ørnereservatet og opleve luftens majestætiske fugle. Af attraktioner kan nævnes Grenen, som er helt unik, den berømte Tilsandede Kirke, som ligger 4 kilometer sydvest for Skagen centrum, Råbjerg Mile, som er Danmarks største vandreklit, og Skagen Fyr.

Grenen, som ligger længst mod nord, er stedet hvor havene Skagerrak og Kattegat mødes og kuliminerer med hinanden. Det er en helt speciel oplevelse af stå med ét ben i hvert hav, mens man betragter bølgerne, der slår mod hinanden fra hver side.

Råbjerg Mile er en kæmpe vandreklit, som ligger ved Bunken Klitplantage mellem Skagen og Frederikshavn. Ligesom det øvige af Jyllands vestkyst var Skagen i 1500-1600-tallet hærget af sandflugt, som kom ind fra vest og placerede sig som store klitter i landet, der ødelagde både landbrug og bysamfund. Gennem 1800-taller gjorde man meget for at stoppe sandflugten ved blandt andet at plante marehalm og nåletræer, som desværre ødelagde meget at naturområdet. Efter megen diskussion blev området omkring Råbjerg Mile i år 1900 opkøbt af staten som et monument over sandets ødelæggelser.

Den tilsandede kirke er endnu et minde om sandflugtens ødelæggende kraft, idet kirketårnet i dag står helt efterladt ude i klitterne. Kirken hedder rigtigt Sct. Laurentii kirke, som fra slutningen af 1300-tallet til 1795 var Skagens sognekirke. Da det blev sværere for de tro kirkegængere at grave sig frem til kirken ved gudstjenester begyndte kampen mod sandet, indtil kirken blev nedlagt efter ordre fra Kong Christian den syvende. Man rev kirkeskibet ned og i dag kan kun se det fredede kirketårne, som skyder op af sandet. 

Skagen Fyr, også kaldet Det Grå Fyr, er et 46 meter højt smukt fyr, som er bygget midt på Skagens Odde, så der var lige langt til de to farvande Skagerrak og Kattegat. Det blev indviet i 1858 efter at have været undervejs i 4 år og er Danmarks næsthøjeste fyr med 210 trin op til den fantastisk udsigt i toppen, hvor man kan skue hen over Grenen og Skagen by. Det Grå Fyr erstattede i sin tid Det Hvide Fyr, som også ligger nord for Skagen, er fredet og ofte huser fx kunstudstillinger.

Se alle aktiviteter og attraktioner i Skagen

Begivenheder - Det sker i Skagen

I Skagen er der næsten altid liv - hele året rundt findes begivenheder for alle aldre, men det er naturligvis mest i sommermånederne, at der sker en masse. I januar afholder Skagen vinterbaderfestival, hvor modige vikinger hopper i Kattegats kolde vand. I maj afholdes Fuglefestival efterfulgt af Havfiskefestivalen, Skagensløbet for veteranmotorcykler og Råbjerg Mile Maraton. Juni er præget af naturture, hvor Sankt Hans aften med bål på stranden er højdepunktet. I juli måned strømmer tusindvis af turister til Skagen til Danmarks ældste musikfestival, Skagen Festivalen, mens der i august åbnes op for Skagen Food & Design Market, inden man i november mødes på Grenen for at danne et menneskeligt 365-logo, der markerer årets dage.

Se alle events i Skagen

Spisesteder

Skagen er spækket med hyggelige spisesteder, som især slår sig op på lækre fiskeretter, som er fanget i de to have, der omringer Skagens Odde. Der er altid noget for enhver smag, men er man til gourmet, kan Restaurant De 2 Have, Hjorths Hotel, Ruths Hotel og Brøndums Hotel især fremhæves - i 2015 vandt Brøndums Hotel Local Cooking Nordjylland-konkurrencen med Nordjyllands lækreste lokale ret, men alle tre restauranter er på listen over Nordjyllands bedste restauranter.

Se alle spisesteder i Skagen

Overnatning

Uanset hvordan du foretrækker at holde ferie - i sommerhus, på campingplads eller hotel - Skagen har det hele, hvor de fleste steder ligger side om side med den fantastiske natur.

Overnat fx. på Color Hotel Skagen eller det klassiske badehotel Ruths Hotel i Gl. Skagen.

Se alle overnatningsmuligheder i Skagen

Få mere inspiration til ferien i Skagen: www.skagen-tourist.dk

Del denne side

Naturen i Nordjylland

Den nordjyske natur byder på helt specielle oplevelser. Oplev det bakkede istidslandskab, de unikke lyngområder, Nationalpark Thy, vildmoserne, Vesterhavet eller de store nordjyske skove.

Gammel Skagen

Gl. Skagen ligger i første klitrække ud til Vesterhavet på vestkysten, og er et af Danmarks mest ikoniske turistdestinationer. Gl. Skagen er indbegrebet af Nordjyllands nostalgi, romantik og forkælelse.

Skagensmalerne

Mere end 100 år efter Skagensmalernes storhedstid, står kunstværkerne tilbage - inspireret af Skagens natur, unikke lys samt samfundets enkelthed og uspolerede liv.

Skagens Museum

Skagens Museum er et internationalt anerkendt museum dedikeret til skagensmalerne, kunstnerkolonien med malere som Krøyer, Anna & Michael Ancher, Tuxen m.fl., der slog sig ned i Skagen i 1800-tallet.

Grenen ved Skagen - Danmarks nordligste punkt

Oplev Danmarks nordligste punkt, hvor Skagerak og Kattegat mødes. At stå der, hvor bølgerne fra øst og vest rammer hinanden, er helt klart et af Danmarks mest fascinerende destinationer.

Lokale smagsoplevelser

Gå på opdagelse i den lokale gastronomi samt de lokale dyrkede og producerede fødevarer og drikkevarer i Nordjylland. Nordjylland er fuld af lækre råvarer, rå natur og unikke madoplevelser.

Nordjysk kunst og kultur

Danmarks bedste nulevende kunstnere og kunsthåndværkere har bosat sig i Nordjylland. Derfor er der særdeles gode muligheder for at besøge gallerier og værksteder i det nordjyske ferieland. 

Toppen af Danmark

Besøg Toppen af Danmark

Læs mere om Toppen af Danmark - Lysets Land - og få inspiration til lokale oplevelser, så du kan planlægge ferien.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.