Skagen - Oplev bl.a. Grenen Danmarks nordligste punkt | VisitNordjylland

Skagen

Oplev de karakteriske gule huse, inspirerende museer samt et levende byliv kombineret med enestående naturoplevelser.

Besøg Danmarks nordligste by, der er kendt sit helt fantastisk lys, kombineret med en unik natur og hvide sandstrande. Centrum af byen byder på en bred vifte af spisesteder, shoppingmuligheder, oplevelser for børn samt spændende kulturelle attraktioner. Skagen ligger helt oppe ved Grenen, ud til østkysten, hvorimod bydelen Gl. Skagen (Højen) ligger ud til Vesterhavet.


Aktiviteter og oplevelser

I Skagen er der altid noget at opleve. Er du interesseret i kultur, rummer Skagen by forskellige museer såsom Skagens Museum, der fremviser de berømte værker af skagensmalerne. Besøg også Anchers Hus og Drachmanns Hus. Er børnene med, så er Skagens Bamsemuseum - Skandinaviens første og eneste museum med bamser - et sikkert hit.

I efteråret sker der en masse i og omkring Skagen. I efterårsferien kan du komme på flere guidede ture i naturen, f.eks. tage på svampejagt med Naturhistorisk Museum, komme på en guidet tur i bunkernes verden i klitterne ved Sønderstrand, tage på naturtur i Råbjerg Mile eller du kan på egen hånd besøge de populære turistmål Grenen og Den Tilsandede Kirke.

Se flere kommende events i Skagen

Attraktioner i naturen

Grenen
Grenen, som ligger længst mod nord, er stedet hvor havene Skagerrak og Kattegat mødes og støder sammen. Det er en helt speciel oplevelse at stå med ét ben i hvert hav, mens du betragter bølgerne, der slår mod hinanden fra hver side.

Råbjerg Mile
Råbjerg Mile er en kæmpe vandreklit, som ligger ved Bunken Klitplantage mellem Skagen og Frederikshavn. Ligesom det øvrige af Jyllands vestkyst var Skagen i 1500-1600-tallet hærget af sandflugt, som kom ind fra vest og placerede sig som store klitter i landet, der ødelagde både landbrug og bysamfund. Gennem 1800-tallet blev der gjort meget for at stoppe sandflugten ved blandt andet at plante marehalm og nåletræer, som desværre ødelagde meget at naturområdet. Efter megen diskussion blev området omkring Råbjerg Mile i år 1900 opkøbt af staten som et monument over sandets ødelæggelser.

Den Tilsandede Kirke
Den Tilsandede Kirke er endnu et minde om sandflugtens ødelæggende kraft, idet kirketårnet i dag står helt efterladt ude i klitterne. Kirkens oprindelige navn er Sct. Laurentii kirke, som fra slutningen af 1300-tallet til 1795 var Skagens sognekirke. Da det blev sværere for de tro kirkegængere at grave sig frem til kirken ved gudstjenester begyndte kampen mod sandet, indtil kirken, efter ordre fra Kong Christian den 7., blev nedlagt. Kirkeskibet blev revet ned, og i dag ses kun det fredede kirketårn, som skyder op af sandet. 

Skagen Grå Fyr
Skagen Grå Fyr er et 46 meter højt smukt fyr, som er bygget midt på Skagens Odde. Det blev indviet i 1858 og er Danmarks næsthøjeste fyr med 210 trin op til den fantastiske udsigt i toppen, hvor du kan skue hen over Grenen og Skagen by. I 2017 åbnede Center for trækfugle i det restaurerede fyr, hvor du nu kan tage på en virtuel oplevelsesrejse og opleve de mange spændende trækfugle. I sin tid blev Det Hvide Fyr erstattet af Skagen Grå Fyr. Det Hvide Fyr er fredet og huser ofte forskellige udstillinger. 

Se flere aktiviteter og attraktioner i Skagen

Begivenheder året rundt

I Skagen er der altid liv. Hele året rundt findes begivenheder for alle aldre. Efteråret byder på Skagen Marathon og Skagen Vandrefestival. Julen fejres bl.a. med hyggelige julemarkeder og "Skagens Levende Kalender". I januar hopper modige vikinger i Kattegats kolde vand til Skagen Vinterbaderfestival og i foråret afholdes Skagen Fuglefestival, efterfulgt af Havfiskefestivalen og midsommer fejres med bål på Sankt Hans aften ved Vippefyret. I løbet af sommeren strømmer tusindvis af turister bl.a. til Skagen til Danmarks ældste musikfestival, Skagen Festival og Verdensballetten kommer forbi Den tilsandede kirke, mens der i august åbnes op for Skagen Food & Design Market

Se flere events i Skagen

Spisesteder

Skagen har mange hyggelige spisesteder, der serverer lækre fiskeretter med råvarer fanget i de to have, der omringer Skagen Odde. Er du til gourmet, kan Restaurant De 2 HaveHjorths HotelRuths Hotel og Brøndums Hotel især fremhæves, hvor Ruths Gourmet og Brøndums Hotel er i blandt Nordjyllands bedste restauranterDer er altid noget for enhver smag, nyd f.eks. et udsøgt skaldyrsfad på Skagens Fiskerestaurant i de legendariske, røde fiskepakhuse. 

Se flere spisesteder i Skagen

Overnatning

Uanset hvordan du foretrækker at holde ferie - i sommerhus, på campingplads eller hotel - Skagen har det hele, hvor de fleste steder ligger side om side med den fantastiske natur.

Overnat fx. på Color Hotel Skagen eller det klassiske badehotel Ruths Hotel i Gl. Skagen.

Se overnatningsmuligheder i Skagen

Få mere inspiration til ferien i Skagen: www.skagen.dk

Del denne side

Toppen af Danmark

Besøg Toppen af Danmark

Læs mere om Toppen af Danmark - Lysets Land - og få inspiration til lokale oplevelser, så du kan planlægge ferien.

Gammel Skagen

Gl. Skagen ligger i første klitrække ud til Vesterhavet på vestkysten, og er et af Danmarks mest ikoniske turistdestinationer. Gl. Skagen er indbegrebet af Nordjyllands nostalgi, romantik og forkælelse.

Badehoteller i Nordjylland

Badehoteller i Nordjylland har sjæl og charme og deres helt egen rustikke atmosfære – tæt på strand og hav med de perfekte rammer til afkobling og forkælelse.

Skagensmalerne

Mere end 100 år efter Skagensmalernes storhedstid, står kunstværkerne tilbage - inspireret af Skagens natur, unikke lys samt samfundets enkelthed og uspolerede liv.

Nyd kunsten og kulturen i Nordjylland

Nord for det du kender er det ingen kunst at hygge sig, der er rig mulighed for at opleve kulturelle perler.

Strand, fjord og natur

Oplev Vesterhavets brusende hav og brede sandstrande, østkystens milde og børnevenlige strande og de mange naturoplevelser. Oplev landet nord for det du kender.

Forkælelse og velvære

Forkælelse kan være mange ting. Det kan være ren afslapning - en pause fra en travl hverdag med gastronomiske smagsoplevelser, en shoppetur eller en gang wellness med massage.

Udforsk nordens hyggeligste byer

Bliv revet med af den magiske stemning nord for det du kender. Her finder du en perlerække af de hyggeligste badebyer, havnebyer og små landsbyer med hver sin charme.

Historiske bydele nord for det du kender

Tag tilbage i tiden i landet nord for det du kender, hvor du vil opleve alt fra historiske bydele til moderne arkitektoniske perler. Se 10 bud på historiske bydele i Nordjylland, der er værd at udforske.

Lokale smagsoplevelser

Gå på opdagelse i den lokale gastronomi samt de lokalt dyrkede og producerede fødevarer i Nordjylland. Her - nord for det du kender - er der nemlig fyldt med lækre råvarer og unikke madoplevelser.

Den nordjyske natur

Den nordjyske natur byder på helt specielle oplevelser. Oplev det bakkede istidslandskab, de unikke lyngområder, Nationalpark Thy, vildmoserne, Vesterhavet eller de store nordjyske skove.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.