Rubjerg Knude Fyr | VisitNordjylland

Rubjerg Knude Fyr

Nord for det du kender på kanten af Vesterhavet, finder du det berømte Rubjerg Knude Fyr. Den barske natur former stadig landskabet og det betyder at fyret skal flyttes længere ind mod land efter sommeren 2019. Kom til tops og nyd den smukke udsigt fra fyret med udsigt over Vesterhavet og Rubjerg Knude området. Find dit indre barn frem og hop ud i sanklitterne med et af Nordjyllands mest populære varetegn i baggrunden. 

Kampen mod naturen

I 1900 blev Rubjerg Knude Fyr opført, fyret blev tændt for første gang den 27. december. Lyset fra fyret fungerede som pejlemærker for skibe i de danske farvande. Imellem årene 1910 og 1920 blæste der imidlertid så meget sand op mellem hav og fyr, at man måtte sætte planter for at dæmme op for sandfygningen. Klitten voksede sig dog kun større, da sandet lagde sig oven på planterne, og i 50’erne måtte man fjerne planterne igen og bortgrave store mængder sand, der nu kom for tæt på bygningerne. Til sidst blev klitterne så høje, at de blokerede for fyrets lys, og da nye navigationsteknologier gjorde fyrene overflødige, blev lyset på Rubjerg Knude Fyr var tændt for sidste gang den 1. august 1968.

 

Fra fyr til formidling

Op gennem 1970’erne stod fyret tomt, men planerne om at omdanne fyrbygningerne på Rubjerg Knude til museum blev realiseret. I 1980 slog Vendsyssel Historiske Museum dørene op for det nye sandflugtsmuseum, der skulle formidle historien om fyret, Rubjerg Knude og menneskets kamp mod naturens kræfter. Ironisk nok ville skæbnen dog, at det blev sandet, der tog tog livet af sandflugtsmuseet, og i 1992 måtte man (igen) opgive kampen mod naturen, og stille og roligt begyndte klitterne at opsluge bygningerne. I 2002 lukkede museet for sidste gang. Sidenhen har Vendsyssel Historiske Museum igen fået sat rammer på fortællingen om Rubjerg Knude Fyr. På Strandfogedgården, der ligger et par kilometer fra det gamle fyrtårn, er der skabt et spændende oplevelsesunivers, som forener natur- og kulturhistorie med interaktive medier, hvor du som besøgende selv bliver en aktiv del af Rubjerg Knudes historie. Du kan tage med en tidsmaskine tilbage til dengang, hvor ishavets bølger slog mod kysten, eller hvor vikingerne stævnede ud på farlige ekspeditioner. 

Del denne side

Den nordjyske natur

Den nordjyske natur byder på helt specielle oplevelser. Oplev det bakkede istidslandskab, de unikke lyngområder, Nationalpark Thy, vildmoserne, Vesterhavet eller de store nordjyske skove.

Skallerup Seaside Resort

Skallerup Seaside Resort ligger midt i klitterne, direkte ud til det brusende Vesterhav - og med adgang til vandland, legeland, wellness og et væld af aktivitetsfaciliteter for hele familien.

Grenen ved Skagen - Danmarks nordligste punkt

Oplev Danmarks nordligste punkt, hvor Skagerak og Kattegat mødes. At stå der, hvor bølgerne fra øst og vest rammer hinanden, er helt klart et af Danmarks mest fascinerende destinationer.

Solnedgang ved Råbjerg Mile

Råbjerg Mile

Danmarks største vandreklit, som ikke er standset med tilplantning, hedder Råbjerg Mile og "ligger" lige syd for Skagen.

Strand, fjord og natur

Oplev Vesterhavets brusende hav og brede sandstrande, østkystens milde og børnevenlige strande og de mange naturoplevelser. Oplev landet nord for det du kender.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.