Lille Vildmose | VisitNordjylland

Lille Vildmose

Lille Vildmose

Er du naturelsker og historisk interesseret, så tag en tur til Lille Vildmose som trods navnet er med sine 76 km2 Danmarks største fredede landsområde. Her er blandt andet Nordvesteuropas største lavlandshøjmose med elge, kongeørn, kronhjorte og andre dyr i den unikke natur.

Den 19. November 2015 blev der skrevet Danmarks historie, da en flok svenske elgkalve flyttede ind i Lille Vildmose. Elgene har 21 km2 stort område at boltre sig på, og de stortrives. Elgene fik selskab af ca. 40 krondyr og yderligere 5 elge (1 tyr og 4 kvier). Alle elgene var så tilpas i de nye rammer, at i foråret 2017 viste de for alvor hvor godt de havde fundet sig til rette. Bestanden blev nemlig helt naturligt forøget med et par elgkalve, der allerede nu er ved at være store. Udover de fantastiske elge, kan du i Lille Vildmose opleve Kongeørne, havørne, traner, vildsvin, kronhjorter og andre store dyr i den vilde natur.

Kongeørne har siden 1999 hvert år ynglet i Lille Vildmoses skove. Den endnu større havørn har også etableret sig i området, og ørnene er med tril at sætte streg under naturens storhed i moselandet. Der er dagligt blevet set kongeørne fra Hegnsvej syd fra Høstemark Skov i den nordøstlige del af Lille Vildmose. Ved Tofte Sø Tårnet er der også i lange perioder igennem hele året næsten garanti for at få havørne i kikkerten. Jagningen foregår i sommerhalvåret og jager ofte skarver i kolonien ved Tofte Sø. Vildmosens centrale sø der ligger som et gylden smørklat i det naturrige område har i flere år huset Danmarks største koloni af skarver på cirka 4.000 par. Kolonien er nu blevet mindre, hvilket kan skyldes der er mangel på fisk i Kattegat, eller måske fordi ørnene jager skarverne og stresser dem. De største chancer i Danmark for at opleve kongeørnen svæve over sine jagtmarker er i mosens himmelrum, for Vildmoselandet er de danske kongeørnes vugge. 

I græsskoven Høstemark Skov er der cirka 150 krondyr mens i Tofte Skov er bestanden rundt regnet på 400 dyr. I Mose og Tofte Skov lever Danmarks største og ældste bestand på cirka 150 vildsvin. 

Ved siden af Lille Vildmose ligger Lille Vildmosecentret, som man med fordel kan kigge forbi. Her kan man få alle informationer om naturen og kulturen der findes i Lille Vildmose. Det er muligt at bestille plads på en guidet tur i Lille Vildmose men det er også muligt at blive at udforske mosen på egen hånd, hvis dette ønskes. I Centrets reception kan man få udleveret informationer og kort, så du nemt selv kan finde rundt. Terrænet kan udforskes til fods, på cykel eller i bud og bil. 

Andre relevante links:

Lille Vildmosecentret

Naturstyrelsen

Vild med Vildmosen

Del denne side

Den nordjyske natur

Den nordjyske natur byder på helt specielle oplevelser. Oplev det bakkede istidslandskab, de unikke lyngområder, Nationalpark Thy, vildmoserne, Vesterhavet eller de store nordjyske skove.

Aktiv i den nordjyske natur

Få pulsen op nord for det du kender, mens du bevæger dig i naturskønne omgivelser.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.