Grenen i Skagen | VisitNordjylland

Grenen i Skagen

Når man besøger det Nordjyske, er et besøg til Skagen og Grenen bestemt en nødvendighed. Snyd ikke dig selv for dette fascinerende møde med naturens kræfter, som kan kombineres med smukke Skagen by og dets omkringliggende, historiske mindemærker.

Grenen er Danmarks nordligste punkt og er et unikt naturfænomen, hvor de to have, Skagerrak og Kattegat, mødes, og man kan tydeligt se hvor bølgerne kulminerer med hinanden. Grenen er et fascinerende udflugtsmål, som består af aflejret sand og grus, som er blevet transporteret af de stærke strømme, og over de sidste 100 år er strandvolden vokset 1 km i længden. Den store strandflade yderst på Grenen er i konstant bevægelse, hvor der jævnligt opstår lagunesøer, som tiltrækker både legende børn og vadefugle, men på grund af de stærke og livsfarlige strømme, er badning strengt forbudt. Ved Grenens sydspids finder man en kompasroset, der faktisk viser, at Grenen peger mod øst.

Skagens Odde regnes for at være en af verdens største odder med sine 30 km i længden og ligger få kilometer nord for Skagen centrum, hvor man også kan besøge Skagen Odde Naturcenter og Skagen Grå Fyr - Center for Trækfugle, som er et nyt internationalt formidlingscenter. Her passerer ca. 110.000 150 tons-tunge skibe hvert år Grenen, og i gammel tid var odden frygtet af enhver søfarer, da det var nemt at gå forlis.

Sandormen i Skagen

Her er rig mulighed for at tage på en hyggelig gåtur langs Vesterhavet eller ved østkysten op til Grenen. Der er dog også mulighed for at blive transporteret hele vejen ud til spisen. ”Sandormen”, som i over 50 år har transporteret eventyrlystne turister til Grenen, er blevet en del af stedets historie. I sæsonen (der løber fra påske til uge 43) starter turen fra Grenens parkeringsplads ca. kl 09.30 om morgenen og kører uafbrudt, så længe der er nogen, der vil med – men der kan ikke betales med kreditkort. 

Landskabet omkring Grenen er et fredet naturreservat og er hjemsted for et væld af dyreliv: her soler sælerne sig afslappet på stranden midt i mængden af turister, mens området er det sted i Danmark, hvor der kan observeres flest fuglearter, især rovfugle om foråret. Gående turister passerer desuden Skagen Bunkermuseum, som er en tysk bunker, som er blevet omdannet til museum. Og ude i klitterne øst for museet finder man digteren og maleren Holger Drachmanns grav.

Også plantelivet er helt enestående og er en klassisk forekomst på vegetationens udvikling på nyt land; begyndende klitdannelse og frodige grøntklitlavninger er blot nogle eksempler på det planterige område.

Foruden Grenen kan man også se Den Tilsandede Kirke, som befinder sig ud for Gl. Skagen (Højen) ca. 4 km sydøst for Skagen centrum samt Råbjerg Mile, Danmarks største vandreklit. Skagen kan bryste sig med en spændende historie, idet staden har huset Skagensmalerne, som er berømte for deres farverige friluftsmalerier og udstilles på Skagens Museum.

Del denne side

Skagen

Ikoniske Skagen er Danmarks nordligste by, og turistbyen er kendt i både Danmark i udland for sine unikke naturoplevelser, smagsoplevelser, kunst og kultur - og selvfølgelig det fantastiske lys.

Strand, fjord og natur

Oplev Vesterhavets brusende hav og brede sandstrande, østkystens milde og børnevenlige strande og de mange naturoplevelser. Oplev landet nord for det du kender.

Vesterhavet i Nordjylland

Oplev det brusende hav ved nogle af Danmarks bedste strande og hyggeligste badebyer

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.