Badeferiens historie | VisitNordjylland
Badebyer i gamle dage

Badeferiens historie

Flere af badehotellerne i Nordjylland giver indtryk af, at tiden har stået stille, siden de blev opført. Væggene emmer af en ophøjet ro og en foragt for stress og jag. Her konverserer man i et passende tonefald, nyder sin mad med udsigt til klitter og bølger, og ofte må man ty til toiletter på gangen, hvis det er blevet tid til at nette sig, selv om flere dog har valgt at modernisere på præcis det område.

Selv om bademoden har skiftet mange gange siden, er det i strandkanten, at tiden har stået allermest stille. Huden krymper sig under bølgerne på præcis samme måde i år, som den gjorde det for hundrede år siden. Bølgernes brusen, det fine hvide sand, klitternes evige foranderlighed er det samme, som det har været siden de første byboere tog på den lange rejse fra byerne til badehotellerne for at få ny energi og vitalitet.

Kysterne i gamle dage

Kystbefolkningen levede i århundreder overvejende af landbrug, handel, fiskeri, jagt m.m. Fiskeriet og landbruget kunne indpasses i en cyklus, hvor man fiskede i de perioder af året, hvor landbruget lå stille.

Sejladsforholdene i Jammerbugten krævede et utal af menneskeliv. Baggrunden var de mange skibsforlis, der fandt sted langs kysten, hvor der ofte går en stærk strøm, og hvor den vestlige vind har ført skibene ind på kysten. Selve navnet “Jammerbugten” henviser til de mange, der satte livet til.

Fra omkring 1852 og frem blev der langs hele kysten etableret redningsstationer. Stationerne var rød-hvide og med splitflag på portene. Redningsstationerne blev bemandet med lokale folk, der havde stor kendskab til havet. Et bjærgelaug stod for bjærgning af skibets last, og det fik de en god betaling for. I gode strandingsår kunne det give mere end fiskeriet. Befolkningen ved Jammerbugten forsøgte ved enhver given lejlighed, sådan lyder i hvert fald rygtet, at skaffe sig del i strandingsgodset, inden det blev fundet af strandfogederne og sat på auktion for at give penge i statskassen.

Købstadsprivilegierne betød, at byerne havde monopol på næsten al handel. Kystboerne fik dog i 1686 kgl. brev på, at de havde ret til at lande med skude eller fiskerbåd mellem Klitmøller og Løkken. Begrundelsen var, at de manglede tømmer, hvilket man havde i Norge, og nordmændene manglede korn og landbrugsprodukter, hvilket man havde i Vendsyssel og Thy.

Skudehandelen gav penge og beskæftigelse til egnene. Ud over at drive skudehandel havde købmændene også butik. Der var ofte stor omsætning, for de mange bønder, der afsatte deres varer, købte varer med hjem igen. Skudehandlergårdene fungerede også som kroer, hvor man både kunne få mad og drikke og overnatte. Spor efter skudehandelen findes bl.a. i Løkken og Blokhus, hvor nogle af skudehandlergårdene stadig eksisterer. Flere af dem er omdannet til hoteller. I de mindre kystsamfund findes også stadig en række skudehandlergårde, hvorfra man drev handel. De fleste steder er pakhusene, der lå i klitten revet ned eller brugt til andre byggerier.

Skudehandelen havde sin blomstringstid i midten af 1800-tallet, men efter 1871 koncentreredes handelen længere inde i land, og skudehandelen direkte fra kysten mistede gradvist sin betydning. Mange steder tog fiskeriet over som det bærende erhverv for kystbefolkningen.

De første badebyer

I slutningen af 1800-tallet begyndte man at bygge feriehuse, som dem vi kender i dag, idet lægerne fik den opfattelse, at frisk luft og havbade havde en gavnlig indflydelse på sundheden. Synspunktet var, at mange blev syge af luften i byerne, hvor der ofte var epidemier, der sammen med en generel dårlig hygiejne medførte stor dødelighed. I første omgang var det kunstnerne, der ”opdagede” strandene og det særlige lys, men hurtigt fulgte borgerskabet efter. Man lejede sig i starten ind hos de lokale, men hurtigt opstod ønsket om at have sit eget, og i 1890’erne blev de første rigtige feriehusgrunde udstykket.

I begyndelsen af 1900-tallet var egentlig ferie forbeholdt de få, men det ændrede sig langsomt op igennem 1920’eren og 30’erne, og med ferieloven fra 1938 fik alle ret til to ugers ferie med løn. Det skabte ekstra interesse for nye og billige feriehuse, og mange af disse huse blev opført som primitive weekendhytter af de forhåndenværende materialer - eller man opstillede en udtjent jernbanevogn eller sporvogn på sit jordstykke, der gerne måtte ligge i cykelafstand til byen. Men datidens badegæster ville ikke kun have motion, frisk luft, havbade og god mad - de ville også have det sjovt. Swing og jazz gjorde sit indtog blandt badegæsterne, og i dag er der stadig flere badehoteller, som byder på livemusik og kunstudstillinger.

Det var ikke på mode at være solbrændt, så på stranden kunne man leje særlige kurvestole, hvor man kunne sidde i skygge for solen, mens man snakkede, og der var indrettet særlige badevogne, hvor man klædte sig om før og efter havbadet. I starten blev badevognene trukket ud i vandet, men efterhånden som der kom flere og flere gæster, blev badevognene til badehuse, der stod fast på stranden. Badehusene var en fast del af strandlivet, og badehotellerne langs kysten havde alle deres egne huse til gæsterne. Nogle steder betalte man for at benytte badevognene/husene, og man kunne også leje en badedragt. Oftest var det en ældre kone eller et ældre ægtepar, der passede badehusene og skyllede badetøjet op efter brug og hang det til tørre til den næste badegæst.

Badebyerne og badehotellerne i dag

I dag er det ikke længere nødvendigt at indlogere sig på et af hotellerne for at kunne nyde vandet, og vi har ikke brug for at akklimatisere et par dage, inden vi er klar til skumsprøjt og vådt hår. Kysterne i Nordjylland er fyldt med brede strande og lette adgangsforhold, så der er bare en smuttur i bilen til bølgerne. Dagens typiske feriehus er langt fra tidligere tiders primitive weekend-hytte, for efter en periode, hvor feriehuslivet stod i skyggen af charterturismen, er det igen blevet ”in” at have sin egen fredelige plet.

Selvom vandet og flugten fra byen hektiske liv fortsat trækker, lægger vi ikke den moderne komfort bag os, år vi drager ”til vandet”. Feriehuset skal helst tilbyde de samme bekvemmeligheder som helårsboligen, og så er det ikke længere tilstrækkeligt, at huset kun er til glæde i sommer-halvåret. Det eftertragtede ”tilflugtssted” helårsisoleres og forsynes med gulvvarme og brændeovn, så det kan være til glæde hele året.

Et ophold på et af de traditionsrige badehoteller foregår på mange måder som dengang. Hotellerne ligger i naturskønne områder, som inviterer til en gåtur i den friske luft. Bølgerne slikker strandene, og restauranterne er imponerende kulinariske oplevelser. En helt almindelig fiskefrikadelle bliver til noget særligt, når den er tilberedt af de kreative kokke.

Del denne side

Far og datter på stranden

Badestrande og byer på vest- og østkysten

Naturen og det særlige lys er Nordjyllands største attraktion, og for mange opleves det bedst ved de nordjyske kyster og sandstrande. Er du ude efter sol & strand, så kig her, hvor du bl.a. finder oversigt over skønne badebyer og strande med Blå Flag.

Badehoteller i Nordjylland

At Nordjylland har nogle af Danmarks dejligste badehoteller er ikke et tilfælde. Naturen er enestående og fuld af historie. Derfor er det ikke underligt, at TV2's tv-serie Badehotellet udspiller sig her

Familie i Skallerup

Familieferie i Nordjylland

Nordjylland er fuld af dejlige familieaktiviteter, børnevenlig overnatning og sjove oplevelser, der danner rammen om en dejlig ferie.

Strand, fjord og natur

Oplev Vesterhavets brusende hav og brede sandstrande, østkystens milde og børnevenlige strande, Limfjordens og Mariager Fjords rolige vand og de mange naturoplevelser - skov, moser og klitplantager.

Skagensmalerne

Mere end 100 år efter Skagensmalernes storhedstid, står kunstværkerne tilbage - inspireret af Skagens natur, unikke lys samt samfundets enkelthed og uspolerede liv.

Vesterhavet i Nordjylland

Oplev Vesterhavets brusende bølger og brede strande

Forkælelse og velvære i Nordjylland

Forkælelse kan være mange ting. Det kan være ren afslapning - en pause fra en travl hverdag med gastronomiske smagsoplevelser, en shoppetur eller og en gang wellness med massage.

Adventskonkurrencen - vind fantastiske præmier

Fra mandag den 26. november og frem til den 23. december kan du hver dag deltage i årets store adventskonkurrence, hvor du kan vinde fantastiske præmier for over 42.000 kr. Deltag her!

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.