Hvad er wellness? | VisitNordjylland
Massage

Hvad er wellness?

Alle tænker noget forskelligt, når de hører ordet ”wellness”. Nogle tænker straks på skønhed, andre på fitness, mens andre igen for-binder ordet med rekreation og afslapning.

Definition af ordet "wellness"

Da begrebet ”wellness” ikke er beskyttet, findes der ikke en fast definition af ordet, og dermed heller ingen fastlagte kriterier for, hvad begrebet indeholder. Eksperter på området er dog stort set enige om, at det først og fremmest drejer sig om afslapning, stressovervindelse og ernæring. Spørgsmålet om, hvad der er wellness for den enkelte afhænger helt af den enkeltes individuelle krav og behov. Det er med andre ord op til en selv at besvare spørgsmålet om, hvordan man bedst får fred i sjælen, hvilke teknikker og terapiformer, der er de rigtige, og hvad der fører til et alment forbedret velbefindende og en bedre fysisk tilstand. Kender vi vores krop og dens behov, er vejen åben for harmoni for krop og sjæl.

Historien om wellness

Ordet spa kommer fra latin (salus per aqua) og betyder helse gennem vand. Vandet er både indpakningen og indholdet i spa-oplevelsen, så ingen spa uden vand.

I romernes tid blev der bygget kursteder med termalbade fra varme kilder. Disse romerske bade var pragtfulde, da kejserne gerne ville fremvise luksus og storhed. Romerne levede et liv i nydelse og overflod. Det formodes, at de romerske termalbade blev brugt som bopæl mellem krigstogterne. I 1326 blev der i Belgien bygget et kursted, som fik navnet SPA. I 1700-tallet var dette kursted et af de mest benyttede. Folk fra alle samfundslag strømmede til for at bade i de helsebringede bade og for at blive helbredt for deres sygdomme.

I 1980'erne kom der en interesse for kroppen og dens balance i USA og senere spredte det sig til Europa. Med interessen i USA blev der udviklet et nyt koncept, der hed SPA. Målet med SPA-konceptet var og er stadig helse og et større velbefindende, et mere friskt liv, mindre stress, mere energi og en bedre balance. 

De fire grundsten

Trivsel og velvære kræver et afbalanceret liv, men fordi vores behov er forskellige fra person til person, findes der ikke en grydeklar opskrift på et velafbalanceret liv. I spa-konceptet findes der fire grundlæggende hjørnesten, som er et helhedsyn, når det gælder vores krop og sjæl og som påvirker vores velvære. De fire hjørnesten er:

- Sund mad
- Fysisk træning
- Mental afslapning
- God ansigts- og kropspleje

Disse fire hjørnesten skal arbejde sammen på en tydelig og levende måde for, at SPA kan have en holistisk funktion. Men der er forskel på, hvad der virker for den enkelte, og hvor meget der skal til af hver enkelt del for at skabe eller opretholde balance. Og wellness handler om det gode liv, ikke om løftede pegefingre.

En buffet af valgmuligheder

Wellness dækker over mange ting: sauna, spa, kropsbehandlinger, aromaterapi, gåture, massage, manicure, pedicure, fitness, mentaltræning, yoga, god og sund mad og ikke mindst tid og ro. Variationsmulighederne gør, at der altid vil være noget for enhver smag og pengepung. Fælles for behandlingerne er desuden, at de tjener til at stimulere de fem sanser: syn, hørelse, smag, føle- og lugtesans. Et fokus på helhed, som mange af os ikke har tid til at gå op i til hverdag, men som giver både indre og ydre harmoni.

Del denne side

Ren afslapning & Wellness

I Nordjylland finder du rig mulighed for afslapning og velvære på et dejligt kurophold med spa og wellness. Bl.a. i Romulus i Skallerup Seaside Resort. Læs mere her om mulighederne.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.