Gå til indhold
©  Foto:

Store Blåkilde

Store Blåkilde er en af de smukkeste kilder i området, med sine klare blå farve. 

Store Blåkilde er beliggende syd-sydvest for Madum sø.
Den er tidligere blevet betragtet som den vandrigeste af kilderne i Rold Skov området, og dermed Danmarks største. Nyere tids målinger placerer dog Store Blåkilde efter for eksempel Gravlev Kilde, Lille Blåkilde og Ravnkilde.

Vandføringen i hovedkilden er omkring 80 l/sek. Store Blåkildes vandføring bliver visse steder opgivet til 300 l/sek. Dette tal gælder vandføringen for hovedkilden + talrige mindre kilder i hovedkildens afløb og i den nærmeste omegn.

Store Blåkilde er en typisk bassinkilde. Bassinet er nærmest ovalt (ca. 12 m på det bredeste sted og med en dybde på 4-5 m).  

Store Blåkildes rene blå farve skyldes, at en del af bunden er lyst sand, hvilket i forbindelse med det klare vand og genskinnet fra den blå himmel, giver kilden den karakteristiske rene blå farve. Her må også tilføje at bassinbunden er delvis af kridt, og på en vindstille dag med solskin er synet af kilden hele turen værd.

Det klare blå vand har sikkert givet kilden sit navn. Navnet kan dog også være afledt af Blotkilde (offerkilde). Endnu i forrige århundrede var det skik, at herremændende fra det nærliggende Villestrup Slot kastede nogle sølvmønter i kilden, inden de red ud på jagt. En mindre skat må ligge der i kildens løb.

Kilden er fredet og i henhold til fredningen, er det strengt forbudt at indsamle dyr, samt at vade i kilden.

Store Blåkilde ligger syd for Madum Sø, og kan findes på Rold Skov Oversigtskort, punkt nr. 31.

Der er opsat mange skilte langs vejen, for vejvisning og parkering til Store Blåkilde.

GPS-koordinater:

DMS 56°46'58.0 N 9°54'57.5 E

DD 56.7827778 9.915972