VisitNordjylland

Skt. Hans aften i Skagen

Skt. Hans aften på Sønderstrand i Skagen

Skt. Hans Aften i Skagen 

Skt. Hans aften er en aften med stolte traditioner i Skagen. Hvert år mødes tusindvis af mennesker på Skagen Sønderstrand v/ Vippefyret.

Traditionen:

Sankt Hans Aften er blevet fejret med bålfest i Norden i århundreder. Også ved Skagen blussede bålene, på landsognets bakker, på stranden og i klitterne.

Kunstnerne, der kom til Skagen i slutningen af 1800-tallet,var med til at sætte ekstra fest og fart i Sankt Hans-løjerne.

P. S. Krøyer’s sidste gruppeportræt, som han efter flere års forarbejde signerede og daterede i 1906, er "Sct. Hansblus på Skagens Strand". Her er kunstnere og skagboer malet i skøn forening. Sommerens badegæster og landliggere sluttede sig til kredsen omkring bålet, hvor tusinder nu samledes ved midsommertide. Man drev omkring på stranden og i klitterne, lystsejlere ankrede op ud for bålpladsen.

Ved Sønderstrand, hvor nu Brøndums Anneks ligger, boede en böhmisk skomager Josef Bonatzy - i en særpræget idyl sammen med et utal af høns og lopper. Da han døde i 1913 blev hytten futtet af Sankt Hans Aften. Samtidig indførte man traditionen med båltale, som dette år blev holdt af Skagens kæmner, Johan Brodersen.

Fra 1914 deltog Skagen Turistforening i båltændingen, men endnu i nogle år havde frk. Høgenhaug, Karsten Petersen, Søren Folden, Degn Brøndum og andre hotel- og pensionatsværter deres egne bål på Sønderstrand, undertiden suppleret med levende musik og afsluttet med festfyrværkeri.

Ved den første Sankt Hans Aften efter befrielsen blev der gjort ekstra meget ud af festlighederne. 3000 mennesker overværede et historisk optog, baglæns væddeløb, blindeboksning og anden harmløs skæmt før bålet, hvor talen blev holdt af overklitfoged Allan Heilmann.

Det tændte vippefyr indgår også i festlighederne Sankt Hans Aften. Den første rekonstruktion af fyret blev lavet i 1913 ved Skagens 500 års købstadsjubilæum, men den stod kun i kort tid. Skagen Rotary Klub tog i 1958 initiativet til, at en ny rekonstruktion blev opstillet på Fyrbakken.

Holger Drachmann’s "Erindring" og "Midsommervisen" fra 5. akt af "Der var Engang" hører også med til en Sankt Hans Aften i Skagen.

Sankt Hans-blusset på Sønderstrand er vel byens officielle,men stadig blusser bålene i andre kroge af området: i Højen, Hulsig, Skiveren og Aalbæk.

Kullene til Vippefyret Skt. Hans aften er sponsoreret af LHM – www.lhm.dk