På tidsrejse i Nordjylland | VisitNordjylland
Kom på en tidsrejse i Nordjylland

Historien om Nordjylland

Kom på en tidsrejse i Nordjylland

På tidsrejse i Nordjylland

Jernalderen, vikingetiden og middelalderen er bare nogle af de tidsaldre du kan opleve i Nordjylland.

Det varierer lidt fra land til land, hvornår man tidsfæster de forskellige historiske perioder. I Nordjylland er der mange levn fra mange spændende perioder i Danmarks historie, og for dem som interesserer sig for historie, middelalderen, vikingetiden og jernalderen kan vi varmt anbefale de steder, der er beskrevet her.

Følg med, når vi bevæger os fra jernalderen til industrialiseringen - gennem Nordjylland og historien i grove træk. 

Jernalderen

Jernalderen er den afsluttende del af oldtiden og løber fra ca. 500 f.v.t. til 700. Det var i denne tidsalder man begyndte af udvinde og omsmelte jern. Allerede i jernalderen blev der importeret varer fra fjerne lande, det ses ud fra fund af 2.500 år gamle genstande med keltiske motiver. Omkring år 1-400 stammede skiftede arten af genstande, der kom til Danmark. I denne periode stammede mange objekter fra Romerriget og senere ses et skift til den germanske stil, der bl.a. er karakteriseret af brugen af dyreornamentik. 

I Aars kan du på Vesthimmerlands Museum opleve spændende fund fra jernalderen - bl.a. en vaskeægte skat af Gundestrupkarret, der er lavet af forgyldte sølvplader. 

Du kan også besøge Borremose fæstningen, som lå skjult i 2.000 år. 

Vikingetiden

Vikingealderen markerer slutningen på jernalderen. I mange film og historier lyder vikingetiden som en voldlig periode, men vikingerne lavede andet end at plyndre og erobre. Vikingerne udforskede Europa gennem havene og floderne, de handlede på tværs af nationer og koloniserede nyfundne områder. Der er meget at lære om vikingerne i Nordjylland.

Gravpladsen på Lindholm Høje, som er en del af Nordjyllands Historiske Museum, er et af Danmarks smukkeste fortidsminder fra yngre jernalder og vikingetid, hvor flere hundrede stensætninger markerer brandgravene. Museet viser de arkæologiske fund fra de store udgravninger på stedet. På en utraditionel måde fortælles historien om, hvordan man i jernalder og vikingetid levede og døde på Lindholm Høje. Stedet er også kulisse for det årlige vikingemarked, der byder på krigerkampskole, vikingeværksted og ægte vikingemad. 

Middelalderen

I danmark falder middelalderen fra kristendommens indførelse omkring år 1000 og frem til Reformationen i 1536. I de angelsaksiske lande taler man ofte om "den mørke tid", når man skal beskrive middelalderen, og de fleste tænker nok på skumle og hemmelighedsfulde skikkelser i brunlige gevandter, kongemord, bispefejder, krige samt pesten - men det meste er myter.

Faktisk var middelalderen en farverig og dynamisk tid med store nyskabelser. og middelalderens klæder var alt andet end dystre - ja, oftest i rene og stærke farver, og middelaldermenneskene var også farvestrålende personligheder. Tænk bare på Richard Løvehjerte, Robin Hood, Ivanhoe og El Cid, Absalon, Valdemar Atterdag og dronning Margrethe den Første, der i 1397 forenede Danmark, Norge og Sverige i et fælles kongerige.

Gråbrødrekloster Museet ligger under den travleste gågade i Aalborg. Klosteret blev etableret i ca. 1250. I de velbevarede ruiner fra det middelalderlige kloster ses bl.a. klostrets murede kælder og klosterkirkens fundamenter. Udstillingen rummer desuden modeller, fund og plancher om udgravningerne og om klosterlivet i middelalderens Aalborg.

Til Middelalderdage på Voergaard Slot og Vitskøl Kloster skrues tiden tilbage og der bydes på fordybende middelalderoplevelser engang om året- Hvem kunne ikke tænke sig at opleve biskop Stygge Krumpens middelalder blandt munke, gøglere, soldater, håndværkere, tiggere, adelsfolk, musikanter og andet godtfolk?

Industrialiseringen

Pludselig gik udviklingen meget hurtig i de vestlige samfund. De hastige teknologiske fremskridt blev markante i Nordjylland, hvor elektricitet og jernbaner ændrede levevilkårene for mange borgere. Infrastrukturen og dens sikkerhed blev drastisk forbedret - især til havs, hvor små vippefyr og bålplader stort set blev udryddet og erstattet af kæmpe fyrtårne langs kysterne. Det forræderiske hav blev ikke mindre farligt, men fyrtårne og de ikoniske sømærker var med til at øge opmærksomheden på farlige områder og til at gøre det lettere at navigere. I dag er de fleste fyrtårne taget ud af drift, de står sammen med sømærkerne som karakteristiske skulpturer langs kysten og er blevet populære attraktioner. 

Andre historierelaterede begivenheder

Tordenskioldsdagene - Året er 1717. Store Nordiske Krig raser på 8 år. Oplev livet i Fladstrand, hvor de store træskibe ligger ved kajen og er klar til konvojsejlads med hjælp til Norge. Her kan du opleve adelen, bønder, tiggere og andet godt folk.

Besøg forlægningen, hvor soldaterne venter på afskibning – eller hvad med at gå en tur på markedet og lade dig friste af alskens varer? Måske møder du Tordenskiold og rygtet siger, at Kong Frederik d. IV er på vej til Fladstrand for at inspicere tropperne! Når mørket sænker sig, kan du opleve det store søslag. Besøg Tordenskioldsdagene den sidste weekend i august.

Se alle oldtidsminder og ruiner i Nordjylland

Se alle slotte og herregårde i Nordjylland

Del denne side

Voergaard Slot

Slotte og herregårde

Hvad enten du er til skræmmende spøgelseshistorier eller interessante historiske fortællinger, så har Nordjyllands slotte og herregårde næsten alle sammen en god historie at fortælle. 

Vikinger i Nordjylland

Nordjylland er fuld af spor fra vikingetiden. Her er masser af vikingemarkeder og seværdigheder som f.eks. Fyrkat, Aggersborg, Sebbersund og Lindholm Høje.

Naturen i Nordjylland

Den nordjyske natur byder på helt specielle oplevelser. Oplev det bakkede istidslandskab, de unikke lyngområder, Nationalpark Thy, vildmoserne, Vesterhavet eller de store nordjyske skove.