På tidsrejse i Nordjylland | VisitNordjylland
Kom på en tidsrejse i Nordjylland

Historien om Nordjylland

Kom på en tidsrejse i Nordjylland

På tidsrejse i Nordjylland

Jernalderen, vikingetiden, middelalderen er bare nogle af de tidsaldre du kan opleve i Nordjylland. Dertil kommer alle sporene fra krigstiden og andre historiske kendetegn ved Nordjylland.

Det varierer lidt fra land til land, hvornår man tidsfæster de forskellige historiske perioder. I Nordjylland er der mange levn fra mange spændende perioder i Danmarks historie, og for dem som interesserer sig for historie, middelalderen, vikingetiden og jernalderen kan vi varmt anbefale de steder, der er beskrevet her.

Følg med, når vi bevæger os fra jernalderen til industrialiseringen - gennem Nordjylland og historien i grove træk. 

Jernalderen

Jernalderen er den afsluttende del af oldtiden og løber fra ca. 500 f.v.t. til 700. Det var i denne tidsalder man begyndte af udvinde og omsmelte jern. Allerede i jernalderen blev der importeret varer fra fjerne lande, det ses ud fra fund af 2.500 år gamle genstande med keltiske motiver. Omkring år 1-400 stammede skiftede arten af genstande, der kom til Danmark. I denne periode stammede mange objekter fra Romerriget og senere ses et skift til den germanske stil, der bl.a. er karakteriseret af brugen af dyreornamentik. 

I Aars kan du på Vesthimmerlands Museum opleve spændende fund fra jernalderen - bl.a. en vaskeægte skat af Gundestrupkarret, der er lavet af forgyldte sølvplader. 

Du kan også besøge Borremose fæstningen, som lå skjult i 2.000 år. 

Vikingetiden

Vikingealderen markerer slutningen på jernalderen. I mange film og historier lyder vikingetiden som en voldlig periode, men vikingerne lavede andet end at plyndre og erobre. Vikingerne udforskede Europa gennem havene og floderne, de handlede på tværs af nationer og koloniserede nyfundne områder. Der er meget at lære om vikingerne i Nordjylland.

 

Gravpladsen på Lindholm Høje, som er en del af Nordjyllands Historiske Museum, er et af Danmarks smukkeste fortidsminder fra yngre jernalder og vikingetid, hvor flere hundrede stensætninger markerer brandgravene. Museet viser de arkæologiske fund fra de store udgravninger på stedet. På en utraditionel måde fortælles historien om, hvordan man i jernalder og vikingetid levede og døde på Lindholm Høje. Stedet er også kulisse for det årlige vikingemarked, der byder på krigerkampskole, vikingeværksted og ægte vikingemad. 

Middelalderen

I danmark falder middelalderen fra kristendommens indførelse omkring år 1000 og frem til Reformationen i 1536. I de angelsaksiske lande taler man ofte om "den mørke tid", når man skal beskrive middelalderen, og de fleste tænker nok på skumle og hemmelighedsfulde skikkelser i brunlige gevandter, kongemord, bispefejder, krige samt pesten - men det meste er myter.

Faktisk var middelalderen en farverig og dynamisk tid med store nyskabelser. og middelalderens klæder var alt andet end dystre - ja, oftest i rene og stærke farver, og middelaldermenneskene var også farvestrålende personligheder. Tænk bare på Richard Løvehjerte, Robin Hood, Ivanhoe og El Cid, Absalon, Valdemar Atterdag og dronning Margrethe den Første, der i 1397 forenede Danmark, Norge og Sverige i et fælles kongerige.

Klostre og kirker
Nordjylland byder på smukke og velholdte kirker og klostre, som f.eks. Børglum Kloster, Vitskøl Kloster, Dueholm Kloster og Mariager KlosterkirkeGråbrødrekloster Museet ligger under den travleste gågade i Aalborg. Klosteret blev etableret i ca. 1250. I de velbevarede ruiner fra det middelalderlige kloster ses bl.a. klostrets murede kælder og klosterkirkens fundamenter. Udstillingen rummer desuden modeller, fund og plancher om udgravningerne og om klosterlivet i middelalderens Aalborg.

 

Slotte og herregårde
Ligesom klostre og kirker er der også masser af velholdte og utrolig smukke slotte og herregårde spredt ud over Nordjylland. Her kan nævnes Dronninglund SlotHerregårdsmuseet Sæbygård og ikke mindst Voergaard Slot.

Se alle slotte og herregårde i Nordjylland

Til Middelalderdage på Voergaard Slot og Vitskøl Kloster skrues tiden tilbage og der bydes på fordybende middelalderoplevelser engang om året- Hvem kunne ikke tænke sig at opleve biskop Stygge Krumpens middelalder blandt munke, gøglere, soldater, håndværkere, tiggere, adelsfolk, musikanter og andet godtfolk?

Industrialiseringen

Fyrtårne og sømærker
Pludselig gik udviklingen meget hurtig i de vestlige samfund. De hastige teknologiske fremskridt blev markante i Nordjylland, hvor elektricitet og jernbaner ændrede levevilkårene for mange borgere. Infrastrukturen og dens sikkerhed blev drastisk forbedret - især til havs, hvor små vippefyr og bålplader stort set blev udryddet og erstattet af kæmpe fyrtårne langs kysterne. Det forræderiske vesterhav blev ikke mindre farligt, men fyrtårne og de ikoniske sømærker var med til at øge opmærksomheden på farlige områder og til at gøre det lettere at navigere. I dag er de fleste fyrtårne taget ud af drift, de står sammen med sømærkerne som karakteristiske skulpturer langs kysten og er blevet populære attraktioner. 

Skagensmalerne
Det smukke lys og Vesterhavet trak i slutningen af 1800-tallet en gruppe kunstnere til den nordligste del af Danmark. Skagensmalerne var en skandinavisk kunstnerkoloni, som bosatte sig i Skagen for at male stedets specielle lys. De var en del af Det Moderne Gennembrud, der gjorde oprør i mod de gamle traditioner fra Romantikken. Deres kunstneriske produktion kendetegnes ved realistiske friluftsmalerier i rige farver.

De hvide badehuse ved Vesterhavet
De hvide badehuse, blev første gang blev opført på stranden i 1895 af Løkken Badehotel. I dag har de fået ikonstatus som symbol på historien om badeferiens historie.

Krigstiden

Tordenskioldsdagene
Året er 1717. Store Nordiske Krig raser på 8 år. Oplev livet i Fladstrand, hvor de store træskibe ligger ved kajen og er klar til konvojsejlads med hjælp til Norge. Her kan du opleve adelen, bønder, tiggere og andet godt folk. Besøg forlægningen, hvor soldaterne venter på afskibning – eller hvad med at gå en tur på markedet og lade dig friste af alskens varer? Måske møder du Tordenskiold og rygtet siger, at Kong Frederik d. IV er på vej til Fladstrand for at inspicere tropperne! Når mørket sænker sig, kan du opleve det store søslag. Besøg Tordenskioldsdagene den sidste weekend i august.

2. verdenskrig
Det vrimler med spor fra 2. verdenskrig langs kysterne i Nordjylland. Oplev bunkerne i Nordjylland. Nogle af de største og bedst bevarede bunkeranlæg ligger i Nordjylland: Bunkermuseum Hanstholm, som er Danmarks ubestridt bedste og største bunkermuseum. Kystmuseet Bangsbo Fort i Frederikshavn byder på intakte kanoner i bunkerne med udsigt ud over østkysten og Bunkermuseet Hirtshals 10. batteri, der indeholder 54 fritlagte bunkere og kanonstillinger.

Den kolde krig
I 1960´erne blev der i Rold Skov i al hemmelighed bygget en kæmpe koldkrigsbunker "Regan Vest" med det formål at huse regering og kongehus i tilfælde af en atomkrig. Regan Vest forventes at blive åbnet op for offentligheden i ca. 2020.

Se alle oldtidsminder og ruiner i Nordjylland

Del denne side

Voergaard Slot

Slotte og herregårde

Hvad enten du er til skræmmende spøgelseshistorier eller interessante historiske fortællinger, så har Nordjyllands slotte og herregårde næsten alle sammen en god historie at fortælle. 

Klostre og kirker i Nordjylland

Gå på opdagelse i Nordjylland historie på de historiske klostre og kirker, hvor et stort antal af dem er bevarede stort set som de var bygget i sin tid. 

Bunkerne i Nordjylland

Det vrimler med spor fra 2. verdenskrig langs vesterhavet og på østkysten. Nogle af de største og bedst bevarede bunkeranlæg ligger i Nordjylland.

Vikinger i Nordjylland

Nordjylland er fuld af spor fra vikingetiden. Her er masser af vikingemarkeder og seværdigheder som f.eks. Fyrkat, Aggersborg, Sebbersund og Lindholm Høje.

Udsigtspunkter i Nordjylland

Nordjyllands natur er helt fantastisk og det er svært at udpege det mest imponerende udsigtspunkt. Her findes masser af romantiske steder og tankesteder, hvor du kan nyde roen og stilheden. 

Historiske bydele nord for det du kender

Tag tilbage i tiden i landet nord for det du kender, hvor du vil opleve alt fra historiske bydele til moderne arkitektoniske perler. Se 10 bud på historiske bydele i Nordjylland, der er værd at udforske.

De 10 mest populære attraktioner i Nordjylland

Nordjylland er fulde af store oplevelser - her er en liste over de mest besøgte attraktioner i området.

De hvide badehuse ved vestkysten

Historien bag de ikoniske badehuse

10 udvalgte museer i Nordjylland

Uanset om du er til kunst, krigshistorie eller noget helt tredje, så byder Nordjylland på et væld af museer, der giver plads til at fordybe sig og gå på opdagelse.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.