Hygge i sommerhus med familien

Sommerhuse i Nordjylland

Find jeres sommerhus

I sommerhuset styrer I selv programmet; køb lokale råvarer i en af Nordjyllands gårdbutikker og køb frisk fisk ved havnen, lav mad med dem du holder af og få en snak med naboen. Vi har samlet en oversigt, så du nemt kan finde sommerhusudlejning i Nordjylland - uanset om sommerhuset skal være stort eller småt.

Sommerhus i naturen

Sommerhuskulturens historie

Et historisk tilbageblik

”Landliggerkulturen” i Danmark går tilbage til 1700-tallet, hvor borgerskabet ”flygtede” fra byens stive omgangsformer for at slappe af og nyde det mere frie liv på landet. Mange af de store villaer i det nordlige København, blev oprindeligt bygget som sådanne ”landsteder” for det bedre borgerskab. Først i slutningen af 1800-tallet begyndte man at bygge sommerhuse, som dem vi kender i dag.

 

I første omgang var det kunstnerne, der ”opdagede” strandene og det særlige lys ved Skagen og Hornbæk i Nordsjælland, men hurtigt fulgte borgerskabet efter. Man lejede sig i starten ind hos de lokale, men hurtigt opstod ønsket om at have sit eget, og i 1890’erne blev de første rigtige sommerhusgrunde i Hornbæk udstykket.

 

Hornbæk blev hurtigt for ”civiliseret” for dem, der søgte den vilde natur, så sommerhusudstykninger spredte sig til Tisvilde og Tisvilde Bakker og siden til Odsherreds kyster. I Jylland var det vestkystens vilde natur, der trak. Først og fremmest Skagen, men også Løkken, Blokhus, Lønstrup og mange af de andre kendte badesteder langs vestkysten hører til blandt Danmarks ældste sommerhusområder.

 

Med jernbanernes og skibstrafikkens intense udbygning i begyndelsen af 1900-tallet blev det meget nemmere for byboerne at komme ud i landet. Det satte ekstra skub i sommerhusbyggeriet, der spredte sig langs kysterne og til øerne i Det Sydfynske Øhav, til Rømø, Fanø, Samsø, Læsø, Anholt, Bornholm og mange flere.

 

I begyndelsen af 1900-tallet var ferie forbeholdt de få, men det ændrede sig langsomt op igennem 1920’erne og 30’erne, og med ferieloven fra 1938 fik alle ret til to ugers ferie med løn. Det skabte ekstra interesse for nye og billige sommerhuse. Mange af disse huse blev opført som primitive weekendhytter af de forhåndenværende materialer - eller man opstillede en udtjent jernbanevogn eller sporvogn på sit jordstykke, der gerne måtte ligge i cykelafstand til byen. Mange københavnerne slog sig ned langs Køge Bugt, mange odenseanere søgte mod Kerteminde og århusianerne søgte ud mod Ebeltoft og Grenaa.

Familie går tur i naturen ved Skallerup Seaside Resort
Skallerup Seaside Resort
Feriebyer

Fagbevægelsen og Hjørring og Omegns Turistforening opførte i 1940'erne feriebyen Skallerup Seaside Resort, som slog dørene op for de første feriegæster i 1949. Efter datidens forhold var der tale om ren luksus, og feriebyen eksisterer fortsat – i en moderniseret udgave.

Par gående på strand med hund - Hjørring Kommune
Hirtshals
Ferie med hund

Et sommer- eller feriehus er den mest optimale ferieform, hvis du ønsker at tage hunden med til Nordjylland. Her er god plads til leg og havehygge uden man er til gene for andre. Tag hunden med til Nordjylland, her er der plads til alle!

Restriktioner og hensyn til naturen

Med den øgede velstand i slutningen af 1950’erne kom der for alvor gang i sommerhusbyggeriet, og langt de fleste af Danmarks ca. 200.000 sommerhuse er da også opført i 60’erne og 70’erne.

 

På grund af det voldsomme sommerhusbyggeri blev det i 1977 besluttet, at der ikke må udlægges nye sommerhusområder i en trekilometerszone langs kysterne, ligesom der blev fastsat regler for, hvor tæt den enkelte bebyggelse må være på kysten. Dette hensyn til naturen havde man allerede øje for i sommerhusets barndom, hvor arkitekten Ejnar Dyggve i 1916 lavede en udstykningsplan for området Lange Travs i Tibirke Bakker, så det naturskønne område ikke blev ødelagt af det intense sommerhusbyggeri.

 

Planen betød, at der kun måtte bygges et enkelt hus for hver tønde land, at husene skulle ligge i dalsænkningerne, være stråtækte og bygget i overensstemmelse med lokale bygningstraditioner. Området er i dag et af Danmarks smukkeste sommerhusområder.

Sommerhuse i Skagen
Skagen

Arkitekttegnede sommerhuse

Flere af Danmarks store arkitekter har også sat deres præg på sommerhusbyggeriet. Poul Henningsen tegnede således et typehus for typehusfirmaet, Myresjö - et velbevaret eksemplar af slagsen kan blandt andet ses i Gammel Skagen. I Tisvilde kan man se et hus, der er tegnet af Arne Jacobsen, og også rådhusarkitekten Martin Nyrup, og arkitekten bag Louisiana, Wilhelm Wohlert, har tegnet sommerhuse.

Dagens sommerhus

Dagens typiske sommerhus er langt fra tidligere tiders primitive weekendhytte, for efter en periode, hvor sommerhuslivet stod i skyggen af charterturismen, er det igen blevet ”in” at have sin egen fredelige plet. Selvom naturen og flugten fra byen hektiske liv fortsat trækker, lægger vi ikke den moderne komfort bag os, år vi drager ”på landet”.

Sommerhuset skal helst tilbyde de samme bekvemmeligheder som helårsboligen, og så er det ikke længere tilstrækkeligt, at huset kun er til glæde i sommerhalvåret. Det eftertragtede ”tilflugtssted” helårsisoleres og forsynes med gulvvarme og brændeovn, så det kan være til glæde hele året.

Familiehygge i sommerhus