VisitNordjylland
Utzon Centeret
Utzon

Utzon Center

På havnefronten i Aalborg står et fantastisk mesterværk tegnet af Jørn Utzon. I det eksperimenterende kunst- og videncenter kaldet Utzon Centeret vil du møde arkitektur, design, kunst og formidling. 

En væsentlig inspirationskilde for Jørn Utzon har været hans ungdoms erfaring med skibsbygning i Aalborg. Hans far, Aage Utzon, var ingeniør på skibsværftet i byen og desuden en internationalt anerkendt båddesigner. Særligt anerkendt blev “spidsgatteren”, som udmærkede sig ved sin høje fart og markante kurver. 

Det var Jørn Utzons nære samarbejde med sin far omkring udviklingen af båddesign og det daglige syn af store skibsskrog i tørdokken på Aalborg Værft, som senere gav ham det formsprog, og den selvtillid det krævede at realisere de kæmpemæssige bådlignende tagkonstruktioner på operahuset i Sydney. Utzons genistreger med netop dette byggeri, høster sammen med en række af hans øvrige værker stadig større international anerkendelse. 

Utzon Center ved solnedgang
Utzon Center

Utzon Center er ikke blot et sted for besøgende på Aalborgs nye havnefront, men er på samme måde som operahuset i Sydney med til at definere byens identitet. Og sammen med Kunsten Museum af Modern Art placerer de Aalborg solidt på den internationale arkitektoniske scene.

Jørn Utzon kommer hjem

Med den stigende interesse for Utzons arbejde er det passende, at Utzon Center bygges på havnefronten i hans hjemby Aalborg, lige midt i det maritime miljø som inspirerede hans tidlige udvikling. Det er Jørn Utzons udtalte ønske, at Utzon Center ikke skal være et museum, men derimod et aktivt og dynamisk omdrejningspunkt for arkitektur, design og kunst. Det er derfor også helt oplagt, at centret etableres i sammenhæng med Institut for Arkitektur og Design ved Aalborg Universitet. Helt i tråd med Jørn Utzons humanistiske tilgang til arkitektur, er Utzon Center ikke konstrueret som en monumental bygning, men som en serie af mindre pavilloner bygget op omkring et afgrænset gårdmiljø, så det er muligt at sidde udenfor i læ for den Limfjordsvind, som Jørn Utzon erindrer fra sin barndom.

Utzon Center set fra Limfjorden
Utzon Center

Restaurant JØRN

Spis dig mæt i Aalborgs smukkeste udsigt fra de arkitektonisk verdenskendte rammer, hvor JØRN tilbyder frokostanretninger og brunch i særklasse.

Udstillinger

Se også de mange andre spændende udstillinger samt de mange sjove aktiviteter for børn, hvor der bl.a. leges med 3D briller og bygges flotte modeller i legoklodser. 

Kort

Åbn i Google Maps
Adresse

Nyhavnsgade

9000

Koordinater

Længdegrad : 9.926138

Breddegrad : 57.049376