site logo
Læsø havn ved solnedgang
Læsø Havn

Jomfruhummer fra Læsø

Godt gemt under havoverfladen og på bunden af havet omkring den skønne ø Læsø, findes en lækker delikatesse: Jomfruhummeren.

Jomfruhummeren fra Læsø

Læsø er kendt for andet end Læsø salt. Øen er verdens største producent af jomfruhummere. Den lækre kulinariske spise er kendt i hele verden, men smager bedst friskfanget på øen. Dybvandshummeren, som den også er kendt som, lever på 25-250 meters dybde på havbunden i havet omkring Nordjylland og Læsø. Fiskeriet  på Læsø er derfor i høj grad fokuseret på denne type fiskeri, hvilket øen også bære præg af. Det er en spændende oplevelse at gå tur på havnene og se kutterne komme i land med dagens fangst. De vil gerne vise frem og svare på spørgsmål. På øen restauranter og cafeer er det svært ikke at smage den delikate spise. 

Kvinde klipper tang på Læsø
Skaldyrsanretning
Jomfruhummer fra Læsø

Jomfruhummer som spise

De mange gode spisesteder og restauranter har etableret, hver deres måde at behandle jomfruhummeren som råvarer på. Du kan bl.a. stifte bekendtskab med den lokale og lækre jomfruhummer-hotdog, som kan fås i forskellige varianter på øen. 
Udover at være en lækker råvarer, bidrager jomfruhummeren også i væsentlig grad til fiskersamfundet på den lille ø midt i Kattegat.

Fiskeindustrien på Læsø

En lille gruppe fiskere og andre lokale ønskede tilbage i historien at sikre gode afsætningsforhold for det lokale fiskeri og samtidig udvikle og styrke arbejdspladserne på Læsø. Jomfruhummerne fiskes af lokale både, der fanger de friske jomfruhummere. Jomfruhummerne fanges ved, at bådene nedsænker et net i vandet, nettet glider henad havbunden, hvorved de levende jomfruhummere opsamles. Jomfruhummerne forarbejdes straks efter bådenes ankomst til Læsø Fiskeindustri.
I dag har Fiske Industrien på Læsø udviklet sig til verdens største eksportører af jomfruhummer. For fiskeindustrien på Læsø er jomfruhummerfiskeriet i dag det primære hverv og fra øen sendes der dagligt jomfruhummer ud til kunder i hele verden.

Den særlige nordeuropæiske jomfruhummer betragtes i hele verden som en eksklusiv delikatesse

Jomfruhummerfestival på Læsø

Første lørdag i august afholdes der hvert år Jomfruhummerfestival på Læsø i Østerby. Du kan til festivalen opleve kokkekonkurrencen om ”Den gyldne Jomfruhummerklo” som der er stor prestige i for de danske topkokke. Konkurrencen er individuel og ideen er at Jomfruhummeren skal være hovedingrediens. Øvrige råvarer til konkurrencen vælges fortrinsvis ud fra en Læsø råvare-liste.

Smag den lokale jomfruhummer

Du har forskellige muligheder, hvis du ønsker at smage den lokale jomfruhummer. Hos mange af spisestederne på Læsø og fiskerestauranterne rundt omkring Nordjylland, har du mulighed for at smage den lokale jomfruhummer. 

Liste
Kort

Maritime & lokale oplevelser

Gå på opdagelse i den lokale gastronomi, oplevelser og attraktioner  i Nordjylland. 

Gastronomi i Nordjylland
Hele Jomfru hummer
Lystfiskeri i Nordjylland
Fiskeri i Mariager fjord
Nordjyllands bedste restauranter
Mad restaurant
Læsø
Tangtag på Læsø