VisitNordjylland
Thorup strand

Thorup Strand

Thorup strand er mere end bare en lækker strand. Det er også Nordeuropas største kystlandingsplads. Her kan du hver dag opleve, når de karakteristiske vestjyske fiskekuttere trækkes op på stranden, når dagens fangst er landet.  

Fascineres du også af den autentiske, traditionelle fiskerikultur?

Så er et besøg på Thorup Strand et en nødvendighed på din ferie i Nordjylland. Den fungerende naturhavn danner rammen om bæredygtigt fiskeri, der har eksisteret på den nordjyske vestkyst i mange hundrede år. De lokale fiskere fisker ved brug af garn og snorrevod – ikke trawl. Det er meget mere skånsomt mod naturen og havbunden.  

De traditionelle klinkbyggede havbåde stævner hver morgen ud fra stranden for at fiske i Nordsøen. Når dagens fangst er i hus, sejler de tilbage og trækkes i land ved hjælp af en traktor eller bulldozer. Skibene er konstrueret efter holdbare principper, som går helt tilbage til vikingetiden, og kan klare at blive trukket ind og ud af stranden hver dag.  

Thorup Strand

Besøger du Thorup strand, er der rig mulighed for at se, hvordan bådene trækkes i land. Fiskerne har intet imod at du kommer helt tæt på kutterne og de svarer gerne på spørgsmål.

Hvornår kommer kutterne ind?  

Da stranden først og fremmest er en fungerende arbejdsplads, kommer kutterne først tilbage, når dagens fangst er i hus. Det kan være på alle tidspunkter, men ofte om eftermiddagen. Imens du venter, så er stranden og området bestemt værd at undersøge nærmere. 

Fisk og skaldyr
Østersanretning
Jomfruhummer fra Læsø
Læsø havn ved solnedgang
Sejlture og maritime oplevelser
Løgstør Havn og Limfjordsmuseet
Nordvestkysten
Sømærke og badehuse Blokhus strand Jammerbugten