Svamperisotto med danske svampe som Karl Johan og kantarel er en glimrende grund til at tage på svampetur i Nordjyllands smukke natur. Her får du vores guide til den gode svampetur.
Spisesvampe er i høj kurs i en tid, hvor det er blevet moderne at lave maden fra bunden, og der er da også kun gode grunde til at tage på svampetur. Det er en dejlig aktivitet for hele familien, og det giver ikke bare motion, frisk luft og natur på nært hold, men også kantareller, Karl Johanner og champignoner, der med en god opskrift kan blive til en dejlig svamperisotto. Men inden du går på jagt efter svampe til din risotto, er det en god ting med en smule forberedelse, og derfor har vi lavet denne guide.
Svampe, og i særdeleshed dem du kan spise, finder du i skoven, hvor de har de bedste vilkår. I de privatejede skove må du ikke gå uden for veje og stier, hvor de bedste svampesteder findes, så det er bedst at benytte de statsejede skove til svampeture, hvor dette er tilladt.
Her tager de garvede svampesamlere ofte på svampetur:
Før du tager afsted på svampetur, er det en god idé at have udstyret i orden. Et godt svampekit består af:
Husk i øvrigt fornuftigt fodtøj, så du ikke kommer til at fryse om fødderne, og en varm påklædning.
Du kan i princippet tage på svampetur hele året rundt, men aller bedst er det i efteråret og i særdeleshed, hvis sensommeren har været lun og fugtig. Svampene kræver nemlig godt med vand, så regner det meget i sensommeren, taler man også om, at det har været et godt svampeår.
Inden du tager på svampetur og begynder at putte svampe i kurv og risotto, er det en god idé at have styr på, hvilke danske svampe der er spiselige og giftige. Da der findes omkring 3.000 forskellige svampearter i Danmark, kan være svært at artsbestemme svampe for selv garvede kendere. Derfor er det en rigtig god idé at medbringe en svampebog, og er det første gang, du skal afsted, kan det være en god idé at tage på en guidet svampetur.
Nogle svampearter kan være direkte dødelige, så det er meget vigtigt, at du passer på og følger Fødevarestyrelsens 5 råd om svampe:
For at hjælpe dig på vej, får du her de tre bedste spisesvampe, der er gode til opskrifter med svampe og samtidigt er svære at forveksle med de giftige svampe.
Karl Johan svampe er muligvis den bedste spisesvamp, du kan finde. På en svampetur finder du den hovedsageligt under bøg og gran, hvor træerne ikke står for tæt, og den ses oftest i august frem til oktober efter perioder med megen regn. Karl Johan svampe kendes på den brune hat og hvide/lysebrune stilk. Svampen kan blive ret så stor (hatten op til 20-25 cm), og finder du den inden ormene, så er der masser af mad og smag - lige til at bruge med en god opskrift på svamperisotto.
Bonusinfo: Karl Johan svampen har fået sit navn efter den svenske konge, Karl Johan XIV, der var vild med den spiselige rørhat.
Almindelig kantarel finder du i hele Danmark, oftest under løv- og nåletræer. Skyder frem omkring juli, ses talstærkt i august og kan findes helt frem til november. Svampen er let at genkende på sin æggegule farve, tragtformede hat og bølgede kant, og så ligner den ikke rigtigt nogle af de giftige svampe. Rå er kantarellen bitter, men bitterheden forsvinder ved tilberedning. Den bedste og mest populære tilberedning af kantareller er sautering på en varm pande i olie eller smør.
Læs mere om almindelig kantarel
Tragtkantarellen finder du, ligesom den almindelige kantarel, oftest i løv- og nåleskov og gerne i fugtig mosbund. Svampen skyder frem i august/september og forsvinder med frosten. Tragtkantarellen ligner den almindelige kantarel med tragtform og bølgekant, men farven er gråbrun i toppen (stadig med gullig stængel). Svampen kan pga. farven være svær at spotte i skovbunden, men finder du den først, er det ofte i talrige mængder. Tragtkantarellen er lidt mindre end den almindelige kantarel og er derfor velegnet til tørring.
Punktstokket Indigo-Rørhat
Markchampignon
Nu da du har kurven fyldt med kantareller og Karl Johan svampe, er det tid til at lave en god omgang svamperisotto. Herunder har vi samlet nogle gode opskrifter med svampe