Surfing i Klitmøller

Surfing i Nordjylland

Foto: Mette Johnsen

I Nordjylland er der rig mulighed for, at prøve kræfter med surfing for her er mulighederne mange, uanset om du er nybegynder eller en rutineret surfer. 

Tør du give slip på alle bekymringer, og lade bølgerne føre dig ud i vandet på boardet? I Nordjylland er der tre surfskoler, hvor det er muligt at få privat- og holdundervisning. Ved Cold Hawaii i Thy kan du lære at surfe eller leje udstyr til en tur ud i bølgerne ved Westwind Klitmøller og Cold Hawaii Surfcamp. I Løkken ligger North Shore Surf, der tilbyder leje af udstyr og surfkurser hele sommeren for både store og små. North Shore Surf har også kurser for Skallerup Seaside Resort.

Cold Hawaii

Kyststrækningen i Thy mellem Agger i syd og Hanstholm i nord ved Vesterhavet er kendt som Cold Hawaii. Her, ved Nordeuropas surferparadis, er der over 20 gode surfspots tæt på Klitmøller og Vorupør. Cold Hawaii har fået sit navn, fordi området har nogle helt særlige vindforhold, der minder om dem fra Hawaii.

Surfing

Vandsporten surfing foregår ved, at surferen står på et bræt og "rider" på forreste del af bølgerne. Surfbrættet er normalt 2-3 meter langt. Surferen padler ud til det sted, hvor bølgerne står højest og styrer brættet med sin kropsvægt. Når surferen er nået langt ud på vandet, vendes ryggen til for at få bevægelse. Når bølgen er stor nok, kan surferen rejse sig op og surfe på bølgen. Så hvis du kan svømme, og er en rigtig vandhund, kan du sagtens lære at surfe. Det er relativt nemt at lære og rigtig sjovt. Det kræver bare lidt balance, tålmodighed og viljestyrke!

SUP (Stand Up Paddle)

Ved Stand Up Paddle har du et board, en pagaj og en redningsvest, og så er det bare at komme i gang. Det går nemlig i al sin enkelthed ud på, at du padler frem, imens du står oprejst på dit SUP board. Så har du god balance og kontrol, er det bare at komme afsted. Dette er en sjov sportsgren, som alle aldre kan lære. 

Events året rundt

Vejret og temperaturerne er blot en ekstra udfordring for surfere. Dét er vikingen Casper Steinfath et levende eksempel på, da han i marts 2018 satte verdensrekord ved at padle over Skagerak, fra Hirtshals i Danmark til Kristiansand i Norge. Han tilbagelagde 137 km på 18 timer og 26 minutter. Casper Steinfath er både dobbelt regerende Europa- og verdensmester i SUP (stand up paddling). Han var selvfølgelig også med, da der for første gang i Europa blev afholdt VM i SUP og Paddleboard i København og Vorupør til CopenCold Hawaii i 2017. Fra 2010 til 2016 blev der årligt afholdt PWA World Cup i Cold Hawaii.

Bliv klogere på surfing i Nordjylland herunder: