Pige står i vandet ved Klitmøller
Klitmøller

Surfing i Nordjylland

I Nordjylland er der rig mulighed for, at prøve kræfter med surfing for her er mulighederne mange, uanset om du er nybegynder eller en rutineret surfer. 

Tør du give slip på alle bekymringer, og lade bølgerne føre dig ud i vandet på boardet? I Nordjylland er der tre surfskoler, hvor det er muligt at få privat- og holdundervisning. Ved Cold Hawaii i Thy kan du lære at surfe eller leje udstyr til en tur ud i bølgerne ved Westwind Klitmøller og Cold Hawaii Surfcamp. I Løkken ligger North Shore Surf, der tilbyder leje af udstyr og surfkurser hele sommeren for både store og små. North Shore Surf har også kurser for Skallerup Seaside Resort.

Cold Hawaii

Kyststrækningen i Thy mellem Agger i syd og Hanstholm i nord ved Vesterhavet er kendt som Cold Hawaii. Her, ved Nordeuropas surferparadis, er der over 20 gode surfspots tæt på Klitmøller og Vorupør. Cold Hawaii har fået sit navn, fordi området har nogle helt særlige vindforhold, der minder om dem fra Hawaii.

Surfing

Vandsporten surfing foregår ved, at surferen står på et bræt og "rider" på forreste del af bølgerne. Surfbrættet er normalt 2-3 meter langt. Surferen padler ud til det sted, hvor bølgerne står højest og styrer brættet med sin kropsvægt. Når surferen er nået langt ud på vandet, vendes ryggen til for at få bevægelse. Når bølgen er stor nok, kan surferen rejse sig op og surfe på bølgen. Så hvis du kan svømme, og er en rigtig vandhund, kan du sagtens lære at surfe. Det er relativt nemt at lære og rigtig sjovt. Det kræver bare lidt balance, tålmodighed og viljestyrke!
Er du en øvet surfer med gåpåmod, får du de aller bedste forhold og største bølger i Nordjylland om vinteren. Forhør dig hos de lokale surfsjæle om fifs, tricks og dagens gode surf spots.

SUP (Stand Up Paddle)

Ved Stand Up Paddle har du et board, en pagaj og en redningsvest, og så er det bare at komme i gang. Det går nemlig i al sin enkelthed ud på, at du padler frem, imens du står oprejst på dit SUP board. SUP er en af de hurtigst voksende vandsportsgrene, da det er en aktivitet alle kan være med til. I strand- og badebyerne langs vest-, østkysten og de nordjyske fjorde kan du leje SUP boards, udstyr og enkelte steder har du mulighed for at få en intro til denne populære vandsportsgren.
Så har du god balance og kontrol, er det bare at komme afsted. Dette er en sjov sportsgren, som alle aldre kan lære. 

kvinde på vej ud på paddleboard
Klitmøller

Kitesurfing

Kitesurfing er en lidt mere ekstrem vandsport. Det er en kombination af wakeboard, windsurfing og paragliding. Kitesurferen udnytter vindens kraft i form af en stor drage, som gør at surferen sejler på vandet, på et board der minder om et lille surfboard. Alle aldre kan også lære at kitesurfe, men det er en god ide at starte ud i en mild vind og lavt vand i et lukket område eller en bugt for sikkerhedens skyld. Kitesurfing tager normalt ikke længere tid at lære, end andre surf sportsgrene. 

Windsurfing

Windsurfing kombinerer elementer fra surfing og sejlads, hvilket betyder at surferen står på et surfbræt med sejl. Windsurfing kan både foregå på havet, fjorden og søen. Er du begynder, skal du starte på lavt vand i et "lukket" område for at være på den sikre side. Alle aldre kan lære at windsurfe, især i let vind. Udover Cold Hawaii byder Nordjylland også generelt på glimrende surf muligheder, både langs vestkysten og i området omkring Limfjorden.

Klitmøller Thy surfing på vandet
Klitmøller

Events året rundt

Vejret og temperaturerne er blot en ekstra udfordring for surfere. Dét er vikingen Casper Steinfath et levende eksempel på, da han i marts 2018 satte verdensrekord ved at padle over Skagerak, fra Hirtshals i Danmark til Kristiansand i Norge. Han tilbagelagde 137 km på 18 timer og 26 minutter. Casper Steinfath er både dobbelt regerende Europa- og verdensmester i SUP (stand up paddling). Han var selvfølgelig også med, da der for første gang i Europa blev afholdt VM i SUP og Paddleboard i København og Vorupør til CopenCold Hawaii i 2017. Fra 2010 til 2016 blev der årligt afholdt PWA World Cup i Cold Hawaii.

Cold Hawaii Games
Cold Hawaii

Cold Hawaii Games