Gå til indhold

Skagensmalerne i Nordjylland

Foto: Turisthus Nord

Kunst inspireret af Skagens natur, unikke lys samt samfundets enkelthed og uspolerede liv - dét er hvad skagensmalerne i Nordjylland fandt som deres ultimative inspiration. Men hvor finder du deres værker?

Skagensmalerne kom

I slutningen af 1800-tallet var Skagen et svært sted at nå til. Uden jernbaneforbindelse måtte byen nås til hest fra Frederikshavn, og da der ingen havn var, måtte skibe lægge til længere ude ved Vestkysten blandt de vilde bølger, hvilket gjorde det farligt at komme til lands.

Det gamle fiskerleje i Skagen havde på den tid omkring 2000 indbyggere, der levede et enkelt og nøjsomt liv. Fiskerlejet ligger nær Grenen, hvor Skagerrak og Kattegat mødes, hvilket skaber barske vejr- og strømforhold. Det er dog også her noget af Danmarks smukkeste natur findes, hvilket var med til at inspirere et kunstnersamfund til at revolutionere kunstverdenen.

Rygtet om de smukke naturomgivelser og et lys, der ikke findes andre steder, tiltrak en bølge af kunstnere, som senere var med til at revolutionere den danske kunsthistorie. Skagensmalerne hyldede området for dets skønne natur, unikke lys samt samfundets enkelthed.

Foto:Christian Faber

Foto:Mette Johnsen

Hvorfor Skagen?

Guldalderens store kulturelle personligheder, som Steen Steensen Blicher, Vilhelm Kyhn og H. C. Andersen, besøgte alle Skagen omkring midten af det 19. århundrede. I 1859 overnattede H. C. Andersen på Skagens eneste hotel, Brøndums Hotel – inspireret af Skagens natur skrev han: ”Er du maler, da følg os herop. Her er motiver for dig. Her er sceneri for digtning. Her i det danske land finder du en natur, der giver dig billede fra Afrikas ørken, fra Pompeis askehøjder og fra fugle omsvævede sandbanker i verdenshavet”. 

Foto:Toppen af Danmark

Kunstnerkolonien i Skagen

Mange franske kunstnere havde slået sig sammen i kolonier på tværs af Frankrig, og studerende på Kunstakademiet i København blev opfordret til at rejse for at male og opleve verden. Derfor besøgte mange danske kunstnere de franske kolonier, hvor de fandt inspiration både i fællesskabet og landskaberne.

I starten af 1870’erne tog en del unge, ikke-etablerede kunstnere på en lang og besværlig rejse mod Skagen. De fleste var uddannede på Kunstakademiet i København, og de var hurtige til at anbefale stedet til deres kollegaer. Mange af tidens kunstnere var rejsende, de slog sig ikke permanent ned før sent i deres karriere - derfor passede livet i en koloni dem perfekt.

Omgivet af smuk natur og barske vejrforhold, dannede kunstnerne en koloni i Skagen. Her fandt de inspiration i hinanden, i naturen og i fiskernes hårde og farlige liv. Kolonien blev besøgt af både malere, musikere, komponister, digtere og forfattere – og kolonilivet bidrog til både kunstnernes og kunstens udvikling.

Facaden af Brøndums Hotel hvor gæster nyder solen
Brøndums Hotel

Koloniens Hovedkvarter

I dag er der adskillige badehoteller i Nordjylland, men indtil 1884 havde Skagen kun ét hotel, Brøndums Hotel. Hotellet var det perfekte sted at huse de unge kunstnere; det var både billigt og havde en kro. Derudover hjalp hotellet også gerne med at finde lokale, der ville stå model for en skilling.

Skagensmuseum
Mette Johnsen

Skagensmalernes ansigter

Som snakken gik i kunstsamfundet, blev Skagen besøgt af en række etablerede danske og udenlandske kunstnere – kolonien tog for alvor fart i 1882, da den prominente maler, P. S. Krøyer tilsluttede sig og begyndte at organisere fællesaktiviteter for kunstnerne. Det var også Krøyers idé at udsmykke Brøndums Hotels spisesal med malerier og portrætter af koloniens kunstnere. Herefter kunne beboerne betale en del af opholdet ved at skænke hotellet et værk.

Kunstnergruppens indflydelse

Koloniens medlemmer, bl.a. Michael og Anna Ancher, Holger Drachmann, Carl Locher, Laurits Tuxen og P. S. Krøyer, var med til at bryde med guldalderens malertraditioner. Deres realistiske friluftsmalerier og skildring af dagligdagen gjorde kunstnergruppen til omdrejningspunkt for de nyeste tendenser i kunsten.

I dag betragtes Skagensmalerne som et vigtigt kapitel i det moderne gennembrud og dansk kunsthistorie.

Oplev revolutionerende kunstværker

Mere end 100 år efter Skagensmalernes storhedstid, står kunstværkerne tilbage som nogle af danmarkshistoriens mest betydningsfulde og karakteristiske værker – og du kan se dem flere steder i Skagen.

Skagens Museum kan du opleve Brøndum Hotels spisesal og tilhørende kunstværker, der i 1946 blev flyttet til museet. Du kan i dag opleve salens stemning, beundre portrætfrisen og gå på opdagelse blandt de 81 værker, som hang i salen. På museet finder du også adskillige andre værker fra Skagensmalerne.

Skagen Museum

Skagens Museum

Foto: Toppen af Danmark

Skagensmalernes arv

Liste
Kort
Anchers Hus
Foto: Skagens Kunstmuseer

Anchers Hus

I Anchers Hus på Markvej havde to af de mest fremtrædende skagensmalere, Anna og Michael Ancher, deres hjem.

Læs mere
Brøndums Hotel
Foto: Peter Jørgensen

Brøndums Hotel

Brøndums Hotel er centralt beliggende i den gamle bydel Østerby, og er højt anerkendt for sin fascinerende historie og gode service.

Læs mere
Drachmanns Grav
Foto: Destination NORD

Drachmanns Grav

Synligt for de besøgende er portalen til gravkammeret - der er udført i kobber og tegnet af P.S. Krøyer.

Læs mere
Drachmanns Hus
Foto: Skagens Kunstmuseer

Drachmanns Hus

Drachmanns Hus er et museum indrettet i digteren og maleren Holger Drachmanns Hus i Skagen Vesterby

Læs mere
Skagens Museum
Foto: Destination NORD

Skagens Museum

Skagens Museum er et internationalt anerkendt museum dedikeret til skagensmalerne, kunstnerkolonien med malerene Krøyer, Anna & Michael Ancher, Tuxen m.fl., der slog sig ned i Skagen i 1800-tallet. Mu...

Læs mere
Glaspuster i Lønstrup
Kunst og Kultur
Musikkens hus Aalborg
Musikkens Hus
Kunsten Aalborg
Kunsten
Utzon Centeret
Top 10 arkitektur i Nordjylland

Del dine øjeblikke:

VisitNordjylland © 2022
Danish