Gå til indhold

Sankt Hans i Nordjylland

Foto: Turismeudvikling Hjørring

Knitrende varme fra bålet, smuk sang og en betagende solnedgang - Sankt Hans er en dag, hvor traditioner bliver opretholdt og nye minder formes.

Hvornår er Sankt Hans aften?

Sankt Hans aften fejres den 23. juni, og ligesom juleaften er Sankt Hans aften et levn fra hedenske skikke, hvor årets korteste dag, vintersolhverv, og årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret. I dag fejres Sankt Hans typisk med et Sankt Hans bål med en figur, der ligner en heks, en båltale og sangen Midsommervisen - en dansk sang skrevet af Holger Drachmann.

Her er et bredt udvalg af Sankt Hans arrangementerne i Nordjylland, hvor der er mulighed for at nyde en aften med bål, båltaler og aftenhygge.

Bål i Rebild Bakker
Foto: Daniel Brandt Andersen

Hvorfor holder vi Sankt Hans?

Sankt Hans er en sammensmeltning af mange traditioner. Jesus' fætter, Johannes Døberen, havde efter sigende fødselsdag den 24. juni, og da vi i Danmark fejrer helligdage aften før, fejrer vi så at sige Johannes' fødselsdag på Sankt Hans. Det er også Johannes' navn, som er blevet forkortet til Sankt Hans. Derudover fejres Sankt Hans på midsommeraften, hvilket er den korteste nat på hele året. Folkehistorier fortæller, at denne aften vakte særlige kræfter til live, der blandt andet blev udnyttet til lægekunsten på denne aften. 

I sin tid var bålene som tændes på Sankt Hans Aften brugt som vågeblus, der skulle varsle at dagene blev kortere samt holde onde kræfter væk. En af de onde kræfter, som efter sigende kunne findes på den magiske nat, var hekse. Derfor brændte man mænd og kvinder på bålet frem til 1693, hvis man mistænkte at de var troldfolk. Det var dog først i 1900-tallet, at traditionen med at lave en heks til bålet opstod.

Aalborg Zoo Abe
Oplevelser
North Shore Surf Løkken familie
Aktiv ferie i naturen
Familie i river rafting i fårup
De 10 mest besøgte attraktioner i Nordjylland
Sillerslev Strand
Badeferie i Nordjylland

Del dine øjeblikke:

VisitNordjylland © 2022
Danish