VisitNordjylland
Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude Fyr

På kanten af Vesterhavet, finder du det berømte Rubjerg Knude Fyr. Den barske natur former stadig landskabet og det betyder at fyret blev flyttet 70 meter længere ind mod land i efteråret 2019. 

Rubjerg Knude Lighthouse Relocation

Rubjerg Knude Timelaps

Kampen mod naturen

I 1900 blev Rubjerg Knude Fyr opført, fyret blev tændt for første gang den 27. december. Lyset fra fyret fungerede som pejlemærker for skibe i de danske farvande. Imellem årene 1910 og 1920 blæste der imidlertid så meget sand op mellem hav og fyr, at man måtte sætte planter for at dæmme op for sandfygningen. Klitten voksede sig dog kun større, da sandet lagde sig oven på planterne, og i 50’erne måtte man fjerne planterne igen og bortgrave store mængder sand, der nu kom for tæt på bygningerne. Til sidst blev klitterne så høje, at de blokerede for fyrets lys, og da nye navigationsteknologier gjorde fyrene overflødige, blev lyset på Rubjerg Knude Fyr var tændt for sidste gang den 1. august 1968.

#VisitNordjylland

Kom til tops og nyd den smukke udsigt fra fyret med udsigt over Vesterhavet og Rubjerg Knude området. Find dit indre barn frem og hop ud i sandklitterne med et af Nordjyllands mest populære vartegn i baggrunden.

Rubjerg Knude fyr ved solnedgang
Rubjerg Knude Fyr

Fra fyr til formidling

Op gennem 1970’erne stod fyret tomt, men planerne om at omdanne fyrbygningerne på Rubjerg Knude til museum blev realiseret. I 1980 slog Vendsyssel Historiske Museum dørene op for det nye sandflugtsmuseum, der skulle formidle historien om fyret, Rubjerg Knude og menneskets kamp mod naturens kræfter. Ironisk nok ville skæbnen dog, at det blev sandet, der tog tog livet af sandflugtsmuseet, og i 1992 måtte man (igen) opgive kampen mod naturen, og stille og roligt begyndte klitterne at opsluge bygningerne. I 2002 lukkede museet for sidste gang. Sidenhen har Vendsyssel Historiske Museum igen fået sat rammer på fortællingen om Rubjerg Knude Fyr. På Strandfogedgården, der ligger et par kilometer fra det gamle fyrtårn, er der skabt et spændende oplevelsesunivers, som forener natur- og kulturhistorie med interaktive medier, hvor du som besøgende selv bliver en aktiv del af Rubjerg Knudes historie. Du kan tage med en tidsmaskine tilbage til dengang, hvor ishavets bølger slog mod kysten, eller hvor vikingerne stævnede ud på farlige ekspeditioner. 

Kort

Åbn i Google Maps
Adresse

Fyrvejen

9800

Koordinater

Længdegrad : 9.774368

Breddegrad : 57.4489

Udsigtspunkter i Nordjylland
Pikkerbakken
Naturområder
Udsigt over Bulbjerg
Udforsk hyggelige feriebyer
Løgstør Havn
De 10 mest besøgte attraktioner i Nordjylland
Familie i river rafting i fårup