Gå til indhold
Par med rav ved Løkken

Rav - gudernes tårer

Foto: Niclas Jessen

Kært barn har mange navne. Det kaldes også ”Danmarks guld”, og det er en helt særegen oplevelse at gå i brændingen og lede efter det. Det er selvfølgelig rav, der er tale om, som reelt er harpiks fra ravfyr, som er 30-50 millioner år gammelt.

Hvor finder man rav i Nordjylland?

Der skal erfaring, tålmodighed og også en god portion held til, når man vil finde en klump rav. Men bedst er det på den jyske vestkyst, når det har blæst et par døgn fra vest eller sydvest, og der derefter bliver stille med roligt vand. Det meste driver ind på stranden med søplanter og tang, og de fleste ravklumper findes på lavt vand. Så tøv ikke med at tage ud og lede.

Foto:Turismeudvikling Hjørring

Det bedste er, når man er så heldig at finde et gyldent glimt blandt de mange farvede sten ved det brusende vand

Historien bag rav

Måske er rav verdens ældste ædelsten. Vi ved, at allerede i den ældste stenalder værdsatte vore forfædre i Norden ravet og brugte det i byttehandler, når de handlede med folk fra Italien og Grækenland. I kejsertidens Rom var rav i den grad på mode og blev ikke blot brugt til smykker, men også til krus og andre praktiske formål. Romerne vidste også, at når rav blev antændt, udsendte det en aromatisk duft og kunne derfor anvendes som røgelse.

Rav var sjældent, og at eje rav var derfor et udtryk for rigdom. Det blev brugt til smykker, kunsthåndværk og til brugsgenstande. Mesterværket over alle mesterværker var ravkammeret i Skt. Petersborg. Det var i virkeligheden den prøjsiske konge Friedrich I, som var fascineret af ravet og ville indrette sit arbejdsværelse i Berlin som et kæmpemæssigt ravkammer. Det tog Europas dygtigste håndværkere 8 år at forme og arrangere de næsten 100.000 stykker rav i storslåede mosaik-paneler. Men Ruslands Zar var så begejstret for det særprægede kunstværk, at det lykkedes ham at få panelerne foræret som gave. De blev installeret i Vinterpaladset og siden i et andet af zarens paladser ved Skt. Petersborg – men i 1944 blev ”ravsalen” beslaglagt af nazisterne, og derefter forsvandt det på mystisk vis og er aldrig siden dukket op igen.

Ravsamling i Hirtshals

Foto:Nordveskysten

Skulle man være heldig at finde rav, er det faktisk temmelig let at kende rav fra sten. Rav er let og vejer kun en tredjedel af, hvad en sten vejer. Rav har en hul klang, så hvis man slår det forsigtigt mod tænderne, lyder det hult. Sten føles altid koldere end rav, og så er rav blødt. Med en sten kan man ridse i rav, så der springer små splinter af. Det kan man ikke med en sten. Endelig kan rav brænde med en rød, sodende flamme. Derfor hedder rav faktisk også ”brændesten” på svensk og tysk. Rav bliver også elektrisk, når man gnider på det – og ordet ”elektricitet” kommer faktisk af det græske ord for rav, elektron.

Ravjagt i Nordjylland

Foto:Nordvestkysten

Unikke smykker

Rav findes først og fremmest langs kysterne i landene rundt om Østersøen. Gennem århundreder har ravet været brugt til at lave smykker og andre prydgenstande. Sådan er det også i dag, hvor mange kunstnere stadig er fascineret af ravets farveglød. Men også guld, sølv, ædelstene eller perler bruges til at fremstille betagende unika-smykker, som er inspireret af den barske natur heroppe mod nord, og som er i pagt med de bedste danske håndværkstraditioner. Udforsk alle kunsthåndværkere i Nordjylland.

 

Del dine øjeblikke:

VisitNordjylland © 2022
Danish