Gå til indhold

Panorama cykelruter i Nordjylland

Foto: Niclas Jessen

De nordjyske panoramaruter er cykelruter, der guider dig til steder med fantastiske udsigter, skøn natur og lokale perler. Panoramaruterne variere i længde og er lavet som en slags rundtur i det lokale område. Du kan derfor starte, hvor som helst på ruten, du ønsker.

Hvad er Panorama cykelruter?

Panoramaruterne er cykel-rundture, hvor du bliver ført hen til steder med fantastiske udsigter, men også til små hemmelige pletter. Langs den jyske vestkyst finder du 16 skiltede Panoramaruter, som er mellem 20 og 50 km lange. Ruterne følger eller går tæt på Vestkysten og den legendariske Vestkystruten. I Nordjylland er der ruterne 10-16, 7 skiltede panorama ruter, der alle er placeret på vestkysten. Ruterne kan være målet for en udflugt, en weekendferie eller som en del af en cykelferie. En del af ruterne er egnede til børn.

Alle ruterne ligger tæt på gode overnatningsmuligheder, spisesteder og du finder spændende seværdigheder undervejs, som du kan vælge at tænke ind på turen. Panoramaruterne er en del af projektet "Powered by Cycling: Panorama", som er støttet af EU's regionalfond.

Nordjyske panorama cykelruter

Panorama cykelruterne der fører dig gennem noget af Danmarks smukkeste natur, forbi spændende seværdigheder og hemmelige steder, som kun de lokale kender. I Nordjylland kan du stifte bekendtskab med 7 af Panorama-ruterne på den nationale Vestkystrute. Du kan starte på ruten, der hvor det passer dig bedst.

Par med cykler ved Slettestrand
Niclas Jessen

Panoramarute 10: Agger - Hurup - Bedsted (43 km)

Du cykler gennem flere 100 års kamp mellem natur og menneske i Thy Nationalpark og mærker vinden fra Nordsøen og sandet fyge. Du kommer forbi vandreklitter, der opsluger meter for meter af klitheden hvert år og passerer fyret, der har hjulpet et utal af både sikkert i havn fra det oprørske Vesterhav. Som en oase i det rå terræn kommer du til en plantage med frugttræer, hvor det er muligt at plukke frugt til madpakken. 

 

Panoramarute 11: Nr.Vorupør - Stenbjerg - Hundborg (44 km)

I et landskab præget af sandfygning og istid finder du et sandt paradis for dyr. Nationalpark Thys vidder er hjem for mange sjældne dyr og spændende planter. Oddere gemmer sig i vandkanten og mægtige kronhjorte betragter dig fra deres skjul. Stå af cyklen og se efter dyrenes spor, mens du nyder luften og lyset i den uberørte natur. 

Sømærke og badehuse Blokhus strand Jammerbugten
Mette Johnsen

Panoramarute 12: Blokhus - Tranum (49 km) 

Du cykler på det, der tidligere var havbund forbi moser og rå natur, hvor man har kæmpet en kamp for at plante træer og afgrøder. I dette rå landskab ser du, hvordan de lokale igennem tiden og frem til i dag imod alle odds har formået at udnytte naturen til at fremvinde tørv fra moserne, producere salt og endda udøve naturmedicin. Hop af cyklen for en stund og hør historierne. 

Par cykler på stranden i solnedgang
Mette Johnsen

Panoramarute 13: Blokhus - Saltum - Hune (27 km)

DU cykler mellem bølgeskum og klitter på de brede sandstrande nær Blokhus. Gamle skibsvrag ligger gemt under sandet og havoverfladen, og hvis du er heldig, kan du se toppen af et skibsvrag, når bølgerne for en stund skyller sandet væk. Længere inde i landet græsser fårene på markerne omkring den lille landsby, Saltum, der igennem flere hundrede år har været kendt som ”uldens by”. 

Hirtshals Fyr
Daniel Brandt Andersen

Panoramarute 14: Hirtshals - Mygdal - Tornby (44 km)

Her har du udsigt til alle verdenshjørner, når du fortjent når de mange, høje bakketoppe. Udsigten til havet og markerne er indhyllet i det helt unikke lys, du kun finder i det nordlige Danmark. Tag en dyb vejrtrækning og nyd synet af Norddanmark, så langt øjet rækker. Du ser havet, der indbyder til en afkølende dukkert i det fjerne.

Hirtshals udsigts Hjørring
Robin Skjoldborg

Panoramarute 15: Hirtshals - Uggerby (35 km)

Du cykler med vandet som følgesvend langs åer, søer og broer og kan med jævne mellemrum se livet under vandoverfladen titte op. Tag et nærmere kig på dybhavsfiskene fra Skagerraks mørke dyb i Nordsøen Oceanarium. Oplev livet på havnen, når fiskerbådene lander med deres fangst. Fang fisk fra stranden eller i åen og nyd jeres egen fangst i naturen. Eller bestil friskfanget fisk fra et af menukortene i fiskerbyen, Hirtshals

Albækvej mod Skagen
Jørne Skoven

Panoramarute 16: Ålbæk - Hulsig (41 km)

I det helt særlige nordlige lys cykler du mod toppen af Danmark gennem rovfuglenes rige. Her er helt fladt, men på himlen over jer svæver kongeørne, havørne og musvåger for engang imellem at dykke ned i landskabet og fange en fugl, en fisk, et krybdyr eller en hare. Stop et øjeblik for at betragte de majestætiske fugle over jer. 

Vestkyststiens cykelrute

Vestkyststiens cykelrute har menneskets forhold til havet som tema. Denne rute løber da også tæt ved det vindblæste Vesterhav. Kystlandskabet kan opleves helt tæt på, ved de stejle skrænter ved Bulbjerg og Rubjerg Knude længere mod nord.

Ruten kommer også bag kysten gennem spændende kulturlandskaber og rolige klitplantager med muligheder for afstikkere til kulturelle oplevelser. Oplev for eksempel Nationalpark Thy på cykel, den unikke natur i Fosdalen og kig forbi Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Der er også mulighed for store naturoplevelser helt mod nord med en tur forbi Råbjerg Mile, det ørkenagtige klitområde, der vandrer 20 meter om året.

Oplevelser til cykelturen

Rubjerg Knude Fyr
Fyrtårne i Nordjylland
North Shore Surf Løkken familie
Aktiv ferie i naturen
Par i skagen til frokost
Lokale nordjyske smagsoplevelser
Klitmøller Surfing stranden Thy
Nordvestkysten

Del dine øjeblikke:

VisitNordjylland © 2022
Danish