Gå til indhold
Voergaard slot med påfugl

På tidsrejse i Nordjylland

Foto: VisitNordjylland

Jernalderen, vikingetiden, middelalderen er bare nogle af de tidsaldre, du kan drømme dig tilbage til i Nordjylland. Dertil kommer alle sporene fra krigstiden og andre historiske kendetegn ved Nordjylland.

Det varierer lidt fra land til land, hvornår man tidsfæster de forskellige historiske perioder. I Nordjylland er der mange levn fra de spændende perioder i Danmarks historien, og for dem som interesserer sig for historie, middelalderen, vikingetiden og jernalderen kan vi varmt anbefale de steder, der er beskrevet her.

Følg med, når vi bevæger os fra jernalderen til industrialiseringen gennem Nordjylland og historien i grove træk. 

Jernalderen

Jernalderen er den afsluttende del af oldtiden og den løber fra ca. 500 f.v.t. til 700. Det var i denne tidsalder man begyndte af udvinde og omsmelte jern. Allerede i jernalderen blev der importeret varer fra fjerne lande, det ses ud fra fund af 2.500 år gamle genstande med keltiske motiver. Efter år 400 skiftede arten af genstande, der kom til Danmark. I perioden år 1-400 stammede mange objekter fra Romerriget og senere ses et skift til den germanske stil, der bl.a. er karakteriseret af brugen af dyreornamentik. 

I Aars kan du på Vesthimmerlands Museum opleve spændende fund fra jernalderen - bl.a. en vaskeægte skat af Gundestrupkarret, der er lavet af forgyldte sølvplader. Du kan også besøge Borremose fæstningen, som lå skjult i 2.000 år. 

Vikingetiden

Vikingealderen markerer slutningen på jernalderen. I mange film og historier lyder vikingetiden som en voldlig periode, men vikingerne lavede andet end at plyndre og erobre. Vikingerne udforskede Europa gennem havene og floderne, de handlede på tværs af nationer og koloniserede nyfundne områder. Der er meget at lære om vikingerne i Nordjylland.

Gravpladsen på Lindholm Høje, som er en del af Nordjyllands Historiske Museum, er et af Danmarks smukkeste fortidsminder fra den yngre jernalder og vikingetid, hvor flere hundrede stensætninger markerer brandgravene. Museet viser de arkæologiske fund fra store udgravninger på stedet. På en utraditionel måde fortælles historien om, hvordan man i jernalderen og vikingetiden levede og døde på Lindholm Høje. Stedet er også kulisse for det årlige vikingemarked, der byder på krigerkampskole, vikingeværksted og ægte vikingemad. 

Middelalderen

I Danmark falder middelalderen fra kristendommens indførelse omkring år 1000 og frem til Reformationen i 1536. I de angelsaksiske lande taler man ofte om "den mørke tid", når man skal beskrive middelalderen, og de fleste tænker nok på skumle og hemmelighedsfulde skikkelser i brunlige gevandter, kongemord, bispefejder, krige samt pesten - men det meste er myter.

Faktisk var middelalderen en farverig og dynamisk tid med store nyskabelser og middelalderens klæder var alt andet end dystre - ja, oftest i rene og stærke farver, og middelaldermenneskene var også farvestrålende personligheder. Tænk bare på Richard Løvehjerte, Robin Hood, Ivanhoe og El Cid, Absalon, Valdemar Atterdag og dronning Margrethe den Første, der i 1397 forenede Danmark, Norge og Sverige i et fælles kongerige.

Klostre og kirker

Nordjylland byder på smukke og velholdte kirker og klostre, som f.eks. Børglum Kloster, Vitskøl Kloster, Dueholm Kloster og Mariager Klosterkirke. Gråbrødrekloster Museet ligger under den travleste gågade i Aalborg. Klosteret blev etableret i ca. 1250. I de velbevarede ruiner fra det middelalderlige kloster ses bl.a. klostrets murede kælder og klosterkirkens fundamenter. Udstillingen rummer desuden modeller, fund og plancher om udgravningerne og om klosterlivet i middelalderens Aalborg.

Slotte og herregårde

Ligesom klostre og kirker er der også masser af velholdte og utrolig smukke slotte og herregårde spredt ud over Nordjylland. Her kan nævnes Dronninglund Slot, Herregårdsmuseet Sæbygård og ikke mindst Voergaard Slot.

Se alle slotte og herregårde i Nordjylland

Til Middelalderdage på Voergaard Slot og Vitskøl Kloster skrues tiden tilbage og der bydes på fordybende middelalderoplevelser engang om året. Hvem kunne ikke tænke sig at opleve biskop Stygge Krumpens middelalder blandt munke, gøglere, soldater, håndværkere, tiggere, adelsfolk, musikanter og andet godtfolk?

Par på cykel i Skagen

Foto:VisitNordjylland

Industrialiseringen

Fyrtårne og sømærker

Pludselig gik udviklingen meget hurtig i de vestlige samfund. De hastige teknologiske fremskridt blev markante i Nordjylland, hvor elektricitet og jernbaner ændrede levevilkårene for mange borgere. Infrastrukturen og dens sikkerhed blev drastisk forbedret - især til havs, hvor små vippefyr og bålplader stort set blev udryddet og erstattet af kæmpe fyrtårne langs kysterne. Det forræderiske vesterhav blev ikke mindre farligt, men fyrtårne og de ikoniske sømærker var med til at øge opmærksomheden på farlige områder og til at gøre det lettere at navigere. I dag er de fleste fyrtårne taget ud af drift, de står sammen med sømærkerne som karakteristiske skulpturer langs kysten og er blevet populære attraktioner. 

Sommeraften P S Krøyer Skagen Museeum
Turisthus Nord

Skagensmalerne

Det smukke lys og Vesterhavet trak i slutningen af 1800-tallet en gruppe kunstnere til den nordligste del af Danmark. Skagensmalerne var en skandinavisk kunstnerkoloni, som bosatte sig i Skagen for blandt andet at male stedets specielle lys. De var en del af Det Moderne Gennembrud, der gjorde oprør i mod de gamle traditioner fra Romantikken. Deres kunstneriske produktion kendetegnes ved realistiske friluftsmalerier i rige farver.

Løkken strand med de hvide badehuse
Mette Johnsen

De hvide badehuse ved Vesterhavet

De hvide badehuse, blev første gang blev opført på stranden i 1895 af Løkken Badehotel. I dag har de fået ikonstatus som symbol på historien om badeferiens historie.

Kystmuseerne i Nordjylland

Kystmuseum er en del af det samlede danske offentlige museumsvæsen og museet arbejder for sikringen af Danmarks samlede kulturarv. Nordjyllands Kystmuseum arbejder især med menneskers livsvilkår på land og til vands, både hvad angår den menneskeskabte kultur, de levn og erhverv, som Kattegatkysten gennem tiden har givet befolkningen mulighed for at drive.

Tordenskioldsdagene

Året er 1717. Store Nordiske Krig raser på 8 år. Oplev livet i Fladstrand, hvor de store træskibe ligger ved kajen og er klar til konvojsejlads med hjælp til Norge. Her kan du opleve adelen, bønder, tiggere og andet godtfolk. Besøg forlægningen, hvor soldaterne venter på afskibning. Eller hvad med at gå en tur på markedet og lade dig friste af alskens varer? Måske møder du Tordenskiold og rygtet siger, at Kong Frederik d. IV er på vej til Fladstrand for at inspicere tropperne! Når mørket sænker sig, kan du opleve det store søslag. Besøg Tordenskioldsdagene den sidste weekend i august.

2. verdenskrig

Det vrimler med spor fra 2. verdenskrig langs kysterne i Nordjylland. Oplev bunkerne i Nordjylland. Nogle af de største og bedst bevarede bunkeranlæg ligger i Nordjylland. Bunkermuseum Hanstholm, som er Danmarks ubestridt bedste og største bunkermuseum. Kystmuseet Bangsbo Fort i Frederikshavn som byder på intakte kanoner i bunkerne med udsigt ud over østkysten og Bunkermuseet Hirtshals 10. batteri, der indeholder 54 fritlagte bunkere og kanonstillinger.

Den kolde krig

I 1960'erne blev der i Rold Skov i al hemmelighed bygget en kæmpe koldkrigsbunker "Regan Vest" med det formål at huse regering og kongehuset i tilfælde af en atomkrig. Regan Vest forventes at blive åbnet op for offentligheden i 2020.

Se alle oldtidsminder og ruiner i Nordjylland

Bunker i Hirtshals

Det historiske Nordjylland

Foto: Aage Møller Pedersen

Del dine øjeblikke:

VisitNordjylland © 2022
Danish