Fisk

Nordjyske specialiteter

Foto: Mette Johnsen

Nordjyllands lækre specialiteter er baseret på traditionelle egnsretter og opskrifter, der er nedarvet gennem generationer - garneret med nordjysk natur, kultur og historie. Det er den slags gastronomi, som du har rig mulighed for at finde i Nordjylland.

Alt godt fra havet

Blåmuslinger, østers, sild, jomfruhummer og masser af andre lækre specialiteter kan hentes op fra havene og fjordene, som omkranser Nordjylland. Her har naturen altid været på menukortet, og hele landsdelen bugner af lækre, friske råvarer. Nyd den lækre mad fra havet, når du besøger de mange gode restauranter eller få en anderledes oplevelse og en god handel på fiskeauktion i Nordjylland.

Skagen finder du Skagen fiskeauktion hvor der hovedsageligt er fokus på hummere, sild og dag fangede konsumfisk i topkvalitet. På fiskeauktion Nord Hirtshals er der fokus på dagens fangst fra både danske havne, men også svenske og norske. I Hanstholm finder du Hanstholm fiskeauktion, som er Danmarks største fiskeauktion. Her kan du få det hele, og det er også muligt at følge med "live" på udbud og priser.

Nordjylland bugner af lækre smagsoplevelser og specialiteter som bare venter på dig

Årlige fødevarefestivaller

I Nordjylland findes der flere gode og berømte fødevarefestivaler, der sætter der fokus på landsdelens udsøgte råvarer og lokale delikatesser. Her sætter egnens kokke nye standarder for, hvordan man kan tilberede de lækre nordjyske specialiteter. Oplev smagen og nyd stemningen ved de festlige madarrangementer. 

Læsø Jomfruhummerfestival

1/8 2020     Aflyst vi ses, 7/8 2021 Alle er velkommen til en festlig dag med jomfruhummeren i centrum.

Skaldyrsfestivalen

Vær med til at fejre Limfjordens madkammer og den fantastiske havneatmosfære, når hele Nykøbing fester den første weekend i juni. Gå ikke glip af smag...

Hirtshals Fiskefestival - smag på fisk

Hirtshals Fiskefestival afholdes hvert år i Hirtshals den første weekend i august og sætter fokus på fisk og fiskeri.

Løgstør Muslingefestival

Duft, smag og oplev Løgstør Havn, når den igen i år danner rammen om årets Muslingefestival. Muslingefestivalen inviterer til festlige og kulturelle d...

Se alt

Øl fra nordjydske mikrobryggerier

Øl er populært som aldrig før. I de senere år er der dukket en række mikrobryggerier op i det nordjyske. Bryggerier, der producerer specialøl, hvor smag og oplevelser følges ad. Derfor har du mulighed for at tage på en rigtig ølrejse gennem Nordjylland.

Et mikrobryggeri er et bryggeri, som ved brygningen anvender håndværksmæssige traditioner baseret på den klassiske bryggeritradition. Visse mikrobryggerier betegnes desuden som håndbryggerier, dvs. bryggerier hvor brygningsprocessen varetages manuelt. I Aalborg kan du også komme på en ølrejse i form af Aalborg Beer Walk. Rejsen indebære prøvesmagning af flere forskellige øl hos forskellige værtshuse og caféer. Det er en hyggelig komsammen og kan gøres i helt eget tempo. Du kan også prøve en ølsmagning på fjorden med det kendte Thisted Bryghus. 

Har du mod på andet end øl, så prøv en tur på Guldbæk Vingård, en familiedrevet vingård, der gerne byder gæster velkomne. Eller hvad med at smage på en af de prisvindende gins fra Volsted Distillery, hvor hver eneste flaske tappes med håndkraft.

Ta' på ølrejse

Foto: VisitNordjylland

Sydesalt som i middelalderen

På den lille ø Læsø i Kattegat sydes der salt som i middelalderen ved at dampe saltvand ind i store sydepander over åben ild. Fra øens undergrund hentes det saltede grundvand op og inddampes ved 80º C over åben ild, indtil de store, flotte saltkrystaller samler sig på overfladen. Sydesalt er en nordjysk specialitet, der både smager og pynter fantastisk. Læsø Saltsyderi har åbent året rundt, og der er gratis entre. Ved Mariager Fjord kan du også finde Mariager Saltcenter, hvor der er ikke mindre end 20 forskellige varianter af syde- og kryddersalte at vælge i mellem. Her produceres ikke kun salt til flæskestegen, men det er både spisesalt, vejsalt og til spændende syde- og kryddersalte. 

Hjemmelavet Snaps og Bjesk

Danmark og ikke mindst Nordjylland har en lang og traditionsrig historie for at fremstille krydrede samt smagfulde kryddersnapse og bjesk (akvavit). Specielt i Nordjylland findes der en masse spændende urter og planter i naturen, der sætter smag på den lille varmende drik såsom porse, kvan og vilde urter. Nordjylland har det hele, og du kan selv finde planterne i naturen og lave din egen kryddersnaps. Tag med en tur på Snapseruten eller tag med til Hirtshals Fiskefestival, hvor årets bjesk kåres. 

Kartofler fra Vildmosen

Store Vildmoses luftige spagnumjord nord for Limfjorden har kartofler de helt ideelle betingelser for at udvikle den fantastiske kartoffelsmag og den helt specielle, faste konsistens, der er så typisk for Vildmose Kartofler. Kartoflerne kan købes i alle dagligvarebutikker og hos mange af de nordjyske gårdbutikker, hvor du sommeren igennem kan købe helt nyopgravede kartofler direkte hos avleren.

 

 

Glenholm Vingård

Få kilometer syd for Løgstør ligger en af Danmarks ældste vingårde i et smukt bakkelandskab med udsigt over Limfjorden, hvor du kan opleve alle facetter af klassisk vinproduktion. Vinmarkerne ligger på en bakke med meget kalkholdig jord, som giver mulighed for at skabe meget karakterfulde ...

Slagter Munch

Hvad enten du bor i Skagen eller blot holder ferie på dette dejlige sted, hører et besøg hos Slagter Munch med til den gode madoplevelse.

Volsted Distillery

V olsted Distillery ApS er en produktions virksomhed hvor der fremstilles vodka, gin og spiritus. Produktionen er normalt lukket for offentligheden, men grupper kan efter aftale få/købe en rundvisning i destilleriet, en fortælling om hvordan gin produceres samt en smagning. Åbningstide...

Mejerier 

Når du kommer til Nordjylland, må du ikke snyde dig selv for et besøg i en af mejeri-butikkerne. Her finder du et stort udvalg af himmelske delikatesser. Oste, der smager, som du helt havde glemt, at de kunne smage, friskkværnet smør og is fremstillet af rigtig fløde. Besøg Aabybro Mejeri, der er specielt kendt for Ryå is og lækkert smør. Eller gør et stop hos én af Danmarks mindste ostemejerier; Ingstrup Mejeri, der laver den kendte Ingstrup ost. 

Ingstrup Mejeri

Ingstrup Mejeri er et af Danmarks mindste ostemejerier. Hver eneste ost bliver passet og plejet, og hver eneste ost har sit helt eget særpræg og smag. 125 års erfaring har vist sig, at godt håndværk og masser af kærlighed bringer de bedste smagsnuancer frem i en ost. – Den gode tradi...

Den Gamle Foderstof

Den Gamle Foderstof er både café, ostebutik og ismejeri. Vi vægter lokale råvarer, kvalitet og fortællingen højt. Den Gamle Foderstof er en unik butik og café, beliggende i Gedsted, Vesthimmerland – tæt på fjord og skov. Den Gamle Foderstof har fokus på kvalitet og gode lokale råvarer....

Aabybro Mejeri

Det prisvindende Aabybro Mejeri er et af Danmarks ældste mejerier med sin grundlæggelse i 1888.

Små søde hemmeligheder

Har du nogensinde set, hvor stort et "kunstværk" et farvestrålende bolche kan være? Lige så mange smagsoplevelser der findes, lige så mange forskellige "kunstværker" kan et bolche være – både i form og farve.

Løkken og Skagen ligger Bolcheriet hvor du kan opleve hvordan deres lækkerier bliver skabt. De fortæller om kunsten bag det gamle håndværk og viser, hvordan det hele går til. Bagefter er der mulighed for at gå på opdagelse i butikken. I Thisted ligger Svanebro som fremstiller bolcher på gammeldags maner i naturprodukter. Her kan du prøve kræfter med at lave din egen slikkepind eller gå på opdagelse i butikken, hvor der både findes bolcher, brugskust og meget mere. 

Er du mere til chokolade, kan du tage en smuttur forbi Chokoladekurven i Thisted, som producere de lækreste chokolader, flødeboller og meget mere. Er du i Aalborg, så er det et must med et besøg hos Aalborg Chokolade, der bl.a. har vundet en pris for deres flødeboller. 

Bolcheriet® i Løkken

Kig indenfor i den søde verden af lækre bolcher! Følg med og oplev, når de dygtige bolchekogere viser processen fra flydende masse til færdigt bolche.

Aalborg Chokoladen Store

Chokolade af top kvalitet, der pirrer smagsløgene og sender dig direkte i den syvende himmel. Det er lige, hvad Aalborg Chokoladen kan præstere, for slet ikke at tale om deres   testvindende   flødeboller! Aalborg Chokoladen er en lokal virksomhed, der producerer chokolade i alle ...

Chokoladekurven

En hyggelig chokoladebutik i Thisted.