Gå til indhold
Østersanretning

Nordjyske specialiteter

Foto: Destination Limfjorden

Nordjyllands lækre specialiteter er baseret på traditionelle egnsretter og opskrifter, der er nedarvet gennem generationer - garneret med nordjysk natur, kultur og historie. Det er den slags gastronomi, som du har rig mulighed for at finde i Nordjylland.

Alt godt fra havet

Blåmuslinger, østers, sild, jomfruhummer og masser af andre lækre specialiteter kan hentes op fra havene og fjordene, som omkranser Nordjylland. Her har naturen altid været på menukortet, og hele landsdelen bugner af lækre, friske råvarer. Nyd den lækre mad fra havet, når du besøger de mange gode restauranter eller få en anderledes oplevelse og en god handel på fiskeauktion i Nordjylland.

Skagen finder du Skagen fiskeauktion hvor der hovedsageligt er fokus på hummere, sild og dag fangede konsumfisk i topkvalitet. På fiskeauktion Nord Hirtshals er der fokus på dagens fangst fra både danske havne, men også svenske og norske. I Hanstholm finder du Hanstholm fiskeauktion, som er Danmarks største fiskeauktion. Her kan du få det hele, og det er også muligt at følge med "live" på udbud og priser.

Nordjylland bugner af lækre smagsoplevelser og specialiteter som bare venter på dig

Par spiser på Slettestrand

Foto:Nordvestkysten

Årlige fødevarefestivaller

I Nordjylland findes der flere gode og berømte fødevarefestivaler, der sætter der fokus på landsdelens udsøgte råvarer og lokale delikatesser. Her sætter egnens kokke nye standarder for, hvordan man kan tilberede de lækre nordjyske specialiteter. Oplev smagen og nyd stemningen ved de festlige madarrangementer. 

Øl fra de nordjyske mikrobryggerier

Øl er populært som aldrig før. I de senere år er der dukket en række mikrobryggerier op i det nordjyske. Bryggerier, der producerer specialøl, hvor smag og oplevelser følges ad. Derfor har du mulighed for at tage på en rigtig ølrejse gennem Nordjylland.

Et mikrobryggeri er et bryggeri, som ved brygningen anvender håndværksmæssige traditioner baseret på den klassiske bryggeritradition. Visse mikrobryggerier betegnes desuden som håndbryggerier, dvs. bryggerier hvor brygningsprocessen varetages manuelt. I Aalborg kan du også komme på en ølrejse i form af Aalborg Beer Walk. Rejsen indebære prøvesmagning af flere forskellige øl hos forskellige værtshuse og caféer. Det er en hyggelig komsammen og kan gøres i helt eget tempo. Du kan også prøve en ølsmagning på fjorden med det kendte Thisted Bryghus. 

Har du mod på andet end øl, så prøv en tur på Guldbæk Vingård, en familiedrevet vingård, der gerne byder gæster velkomne. Eller hvad med at smage på en af de prisvindende gins fra Volsted Distillery, hvor hver eneste flaske tappes med håndkraft.

Øl taps
Par på Fusion i Aalborg

Den nordjyske vinoplevelse

Enhver snak om dansk og en nordjysk vinproduktion er tidligere blevet betragtet som en dårlig kombination. Vi kan afsløre, at det er blevet alvor med de nordjyske vine og vinsteder. Nordjysk vin lavet på danske druer er kommet for at blive og har opnået en kvalitet, der er værd at skrive hjem om.
Det er for alle de nordjyske vinbønder en vedvarende drøm at etablere og skabe vinmarker og vine i en høj klasse, der placerer Nordjylland og Danmark på det internationale vinkort. Med fokus på det gode håndværk og kompromisløst arbejde med kvalitet, forfølger de lokale vinbønder drømmen om dette mål. Diverse præmieringer fra internationale konkurrencer indikerer også at arbejdet er godt på vej.

Sydesalt som i middelalderen

På den lille ø Læsø i Kattegat sydes der salt som i middelalderen ved at dampe saltvand ind i store sydepander over åben ild. Fra øens undergrund hentes det saltede grundvand op og inddampes ved 80º C over åben ild, indtil de store, flotte saltkrystaller samler sig på overfladen. Sydesalt er en nordjysk specialitet, der både smager og pynter fantastisk. Læsø Saltsyderi har åbent året rundt, og der er gratis entre. Ved Mariager Fjord kan du også finde Mariager Saltcenter, hvor der er ikke mindre end 20 forskellige varianter af syde- og kryddersalte at vælge i mellem. Her produceres ikke kun salt til flæskestegen, men det er både spisesalt, vejsalt og til spændende syde- og kryddersalte. 

Læsø saltsyderi

Foto:VNJ

Hjemmelavet Snaps og Bjesk

Danmark og ikke mindst Nordjylland har en lang og traditionsrig historie for at fremstille krydrede samt smagfulde kryddersnapse og bjesk (akvavit). Specielt i Nordjylland findes der en masse spændende urter og planter i naturen, der sætter smag på den lille varmende drik såsom porse, kvan og vilde urter. Nordjylland har det hele, og du kan selv finde planterne i naturen og lave din egen kryddersnaps. Tag med en tur på Snapseruten eller tag med til Hirtshals Fiskefestival, hvor årets bjesk kåres. 

Kartofler fra Vildmosen

Store Vildmoses luftige spagnumjord nord for Limfjorden har kartofler de helt ideelle betingelser for at udvikle den fantastiske kartoffelsmag og den helt specielle, faste konsistens, der er så typisk for Vildmose Kartofler. Kartoflerne kan købes i alle dagligvarebutikker og hos mange af de nordjyske gårdbutikker, hvor du sommeren igennem kan købe helt nyopgravede kartofler direkte hos avleren.

 

 

Mejerier 

Når du kommer til Nordjylland, må du ikke snyde dig selv for et besøg i en af mejeri-butikkerne. Her finder du et stort udvalg af himmelske delikatesser. Oste, der smager, som du helt havde glemt, at de kunne smage, friskkværnet smør og is fremstillet af rigtig fløde. Besøg Aabybro Mejeri, der er specielt kendt for Ryå is og lækkert smør. Eller gør et stop hos én af Danmarks mindste ostemejerier; Ingstrup Mejeri, der laver den kendte Ingstrup ost. 

Små søde hemmeligheder

Har du nogensinde set, hvor stort et "kunstværk" et farvestrålende bolche kan være? Lige så mange smagsoplevelser der findes, lige så mange forskellige "kunstværker" kan et bolche være – både i form og farve.

Løkken og Skagen ligger Bolcheriet hvor du kan opleve hvordan deres lækkerier bliver skabt. De fortæller om kunsten bag det gamle håndværk og viser, hvordan det hele går til. Bagefter er der mulighed for at gå på opdagelse i butikken. I Thisted ligger Svanebro som fremstiller bolcher på gammeldags maner i naturprodukter. Her kan du prøve kræfter med at lave din egen slikkepind eller gå på opdagelse i butikken, hvor der både findes bolcher, brugskust og meget mere. 

Er du mere til chokolade, kan du tage en smuttur forbi Chokoladekurven i Thisted, som producere de lækreste chokolader, flødeboller og meget mere. Er du i Aalborg, så er det et must med et besøg hos Aalborg Chokolade, der bl.a. har vundet en pris for deres flødeboller. 

Gårdbutikker i Nordjylland
Pige har hentet gulerødder til høst
Fisk og skaldyr
Jomfruhummer servering
Råvarer fra Læsø
Par spiser skaldyrsanretning i restaurant
Nordjyllands friske fisk
Fiskerhandler ved Slettestrand

Del dine øjeblikke:

VisitNordjylland © 2022
Danish