kål

Nordjyske specialiteter

Foto: VNJ

Nordjyllands lækre specialiteter er baseret på traditionelle egnsretter og opskrifter, der er nedarvet gennem generationer - garneret med nordjysk natur, kultur og historie. Det er den slags gastronomi, som du har rig mulighed for at finde i Nordjylland.

Alt godt fra havet

Blåmuslinger, krabbekløer, sild, jomfruhummer og masser af andre lækre specialiteter kan hentes op fra havene, som omkranser Nordjylland. Her har naturen altid været på menukortet, og hele landsdelen bugner af de lækreste, friske råvarer. Er man ude efter at gøre en god handel, findes der flere fiskeauktioner i Nordjylland.

Skagen finder du Skagen fiskeauktion hvor der hovedsageligt er fokus på hummere, sild og dagfanger konsumfisk i topkvalitet. Strandby fiskeauktion og fiskeauktion Nord Hirtshals er lagt sammen, og her er der fokus på dagens fangst fra både danske havne, men også svenske og norske. I Hanstholm finder du Hanstholm fiskeauktion, som er Danmarks største fiskeauktion. Her kan du få det hele, og det er også muligt at følge med "live" på udbud og priser.

Nordjylland bugner af lækre smagsoplevelser og specialiteter som bare venter på dig

Årlige fødevarefestivaller

På nordjyske fødevarefestivaler sættes der fokus på landsdelens udsøgte råvarer og lokale delikatesser. Her sætter egnens kokke nye standarder for, hvordan man kan tilberede lækre nordjyske specialiteter. Nordjylland hylder hele året i gennem naturens skatkammer med festlige og fornøjelige arrangementer, og særligt skal du få nogle rigtige smagedage på årlige fødevarefestivaler, så som Læsø Jomfruhummerfestival, Havets dag på Læsø, Skaldyrsfestival Mors og Østers- og muslingepremieren på Mors, Løgstør Muslingefestival og Hirtshals Fiskefestival. 

Læsø Jomfruhummerfestival

1/8 2020

Skaldyrsfestivalen

Vær med til at fejre Limfjordens madkammer og den fantastiske havneatmosfære, når hele Nykøbing fester den første weekend i juni. Gå ikke glip af smag...

Hirtshals Fiskefestival

Hirtshals Fiskefestival byder på tre oplevelsesrige dage i fiskens tegn. Dagene byder på en række aktiviteter for alle aldre, fx. fisketorv, fiskeaukt...

Løgstør Muslingefestival

Duft, smag og oplev Løgstør Havn, når den igen i år danner rammen om årets Muslingefestival. Muslingefestivalen inviterer til festlige og kulturelle d...

Se alt

Øl til mad og glæde

Øl er populært som aldrig før. Mikrobryggerier skyder frem overalt, spændende øl fra hele verden kan købes i ethvert velassorteret supermarked og der udkommer kogebøger med opskrifter på retter med øl. I de senere år er der dukket en række mikrobryggerier op i det nordjyske. Bryggerier, der producerer specialøl, hvor smag og oplevelser følges ad. Derfor har du mulighed for at tage på en rigtig ølrejse gennem Nordjylland.

Et mikrobryggeri er et bryggeri, som ved brygningen anvender håndværksmæssige traditioner baseret på den klassiske bryggeritradition. Visse mikrobryggerier betegnes desuden som håndbryggerier, dvs. bryggerier hvor brygningsprocessen varetages manuelt. I Aalborg kan du også komme på en ølrejse i form af Aalborg Beer Walk. Rejsen indebære prøvesmagning af flere forskellige øl hos forskellige værtshuse og caféer. Det er en hyggelig komsammen og kan gøres i helt eget tempo.

Sydesalt som i middelalderen

På den lille ø Læsø i Kattegat sydes der salt som i middelalderen ved at dampe saltvand ind i store sydepander over åben ild. Fra øens undergrund hentes det saltede grundvand op og inddampes ved 80º C over åben ild, indtil de store, flotte saltkrystaller samler sig på overfladen. Sydesalt er en nordjysk specialitet, der både smager og pynter fantastisk. Læsø Saltsyderi har åbent året rundt, og der er gratis entre. Ved Mariager Fjord kan du også finde Mariager Saltcenter, hvor der er ikke mindre end 20 forskellige varianter af syde- og kryddersalte at vælge i mellem. Her produceres ikke kun salt til flæskestegen, men det er både spisesalt, vejsalt og til spændende syde- og kryddersalte. 

Kvalitetsråvarer fra Læsø

Læsø har fremrangende og superfriske råvarer. Øen byder på udsøgt lokalt kød, alt godt fra havet, grøntsager, bær og meget mere.

Hjemmelavet Snaps og Bjesk

Danmark og ikke mindst Nordjylland har en lang og traditionsrig historie for at fremstille krydrede samt smagfulde kryddersnapse og bjesk (akvavit). Specielt i Nordjylland findes der en masse spændende urter og planter i naturen, der sætter smag på den lille varmende drik såsom porse, kvan og vilde urter. Nordjylland har det hele, og du kan selv finde planterne i naturen og lave din egen kryddersnaps.

De lokale råvarer

Store Vildmoses luftige spagnumjord nord for Limfjorden har kartofler de helt ideelle betingelser for at udvikle den fantastiske kartoffelsmag og den helt specielle, faste konsistens, der er så typisk for Vildmose Kartofler. Kartoflerne kan købes i alle dagligvarebutikker og hos mange af de nordjyske gårdbutikker, hvor du sommeren igennem kan købe helt nyopgravede kartofler direkte hos avleren.

Om du bor i Skagen eller blot er på ferie, er et besøg hos Slagter Munch et must. Her er du altid garanteret en god madoplevelse, service i topklasse, og en masse råvarer at vælge imellem. Vil du smage lokal vin, kan du få kilometer udenfor Løgstør, finde Danmarks ældste vingård Glenholm Vingård i helt fantastiske omgivelser med udsigt udover Limfjorden. Her foregår produktionen af vine i egen vineri.

Det generelle niveau hos danske landmænd er klart stingende. I Nordjylland er der to landmænd som er leverandøre til Michelinrestauranter - Aurion i Hjørring og Falslevgård Mølle i Mariager.

Glenholm Vingård

Få kilometer syd for Løgstør ligger en af Danmarks ældste vingårde i et smukt bakkelandskab med udsigt over Limfjorden, hvor du kan opleve alle facetter af klassisk vinproduktion. Vinmarkerne ligger på en bakke med meget kalkholdig jord, som giver mulighed for at skabe meget karakterfulde ...

Gårdbutikker i Nordjylland

Gårdbutikkerne byder på frisk nordjysk grønt direkte fra marken. Nyopgravede kartofler, friskplukkede jordbær, friske, grønne ærter, sprød salat, nye gulerødder, blomkål lige skåret i marken – og friske krydderurter på toppen – så har du nem sommermad, der både dufter og smager af sommer.

Slagter Munch

Hvad enten du bor i Skagen eller blot holder ferie på dette dejlige sted, hører et besøg hos Slagter Munch med til den gode madoplevelse.

Mejerier 

Når du kommer til Nordjylland, må du ikke snyde dig selv for et besøg i en af mejeri-butikkerne. Her finder du et stort udvalg af himmelske delikatesser. Oste, der smager, som du helt havde glemt, at de kunne smage, friskkværnet smør og is fremstillet af rigtig fløde.

Ingstrup Mejeri

Ingstrup Mejeri er et af Danmarks mindste ostemejerier. Hver eneste ost bliver passet og plejet, og hver eneste ost har sit helt eget særpræg og smag. 125 års erfaring har vist sig, at godt håndværk og masser af kærlighed bringer de bedste smagsnuancer frem i en ost. – Den gode tradition...

Den Gamle Foderstof

Den Gamle Foderstof er både café, ostebutik og ismejeri. Vi vægter lokale råvarer, kvalitet og fortællingen højt. Den Gamle Foderstof er en unik butik og café, beliggende i Gedsted, Vesthimmerland – tæt på fjord og skov. Den Gamle Foderstof har fokus på kvalitet og gode lokale råvarer. Du...

Aabybro Mejeri

Det prisvindende Aabybro Mejeri er et af Danmarks ældste mejerier med sin grundlæggelse i 1888.

Små søde hemmeligheder

Har du nogensinde set, hvor stort et "kunstværk" et farvestrålende bolche kan være? Lige så mange smagsoplevelser der findes, lige så mange forskellige "kunstværker" kan et bolche være – både i form og farve.

Løkken og Skagen ligger Bolcheriet hvor du kan opleve hvordan deres lækkerier bliver skabt. De fortæller om kunsten bag det gamle håndværk og viser, hvordan det hele går til. Bagefter er der mulighed for at gå på opdagelse i butikken. I Thisted ligger Svanebro som fremstiller bolcher på gammeldags maner i naturprodukter. Her kan du prøve kræfter med at lave din egen slikkepind eller gå på opdagelse i butikken, hvor der både findes bolcher, brugskust og meget mere. 

Er du mere til chokolade, kan du tage en smuttur forbi Chokoladekurven i Thisted, som producere de lækreste chokolader, flødeboller og meget mere. Mangler du en værtinde gave, eller har du en sød tand, står de klar til at hjælpe dig. 

Bolcheriet® i Løkken

Kig indenfor i den søde verden af lækre bolcher! Følg med og oplev, når de dygtige bolchekogere viser processen fra flydende masse til færdigt bolche.

Svanebro

Bolchekogeri og brugskunst

Chokoladekurven

En hyggelig chokoladebutik i Thisted.