VisitNordjylland
Fiskerbåde på stranden ved Lønstrup

Nordjyske Sort Hummere

Nordjyske sort hummere fra den danske vestkyst og fjordene er en af de fineste delikatesser, du kan få fat i. Hummeren er smagsfuld og det sarte kød er blødt og lækkert.

Sort hummeren er ret almindeligt udbredt i de fleste danske farvande, dog ikke i Østersøen. Hummeren lever på på 4-30 meters dybde, men søger ude på dybere vand om vinteren. Sort hummer er det største krebsdyr i de danske farvande, og den er sammen med jomfruhummeren, som lever i Kattegat og Nordsøen, de to eneste hummerarter, vi har i Danmark.

Kvinde høster tang på Læsø
Hummer ved fiskehandler i Thy
Fiskebåd ved Hanstolm

Den danske hummer smager vidunderligt og betragtes af nogle som havets tournedos, da den har lækkert mørt kød. Derudover smager hummeren af hav og sødme.

Den nordjyske hummer

Hummeren har en speciel måde at vokse på, fordi den skifter skal. Igennem det første leveår skifter den skal op til 6 gange, mens ældre hummere kun skifter skal én gang om året. Når en hummer mister kloen, vokser en ny ud igen. En limfjordshummer er fangstmoden, når den er 6-7 år gammel. Når hummeren koges, skifter den farve fra blåsort til rød.

Den nordjyske hummer kan ofte opleves og smages ved de lokale fiskehandlere, restauranter eller på mange af sæsonens madfestivaler, der afholdes rundt omkring i Nordjylland.

Hummerfiskeri i Nordjylland

I Nordjylland fiskes hummere med garn eller tejner. En hummertejne fungerer som en fælde, hvor hummeren fanges med lokkemad. Hummerfiskeriet i Limfjorden er lukket fra 1. juli og til udgangen af august. Dette er bestemt for at hummeren kan yngle i fred, og det er på intet tidspunkt af året tilladt at fiske hummer med rogn. Hummerfiskeriet udgør en vigtig ressource for erhvervs- og fritidsfiskere, og den er også blevet et populært mål og oplevelse for dykkere og undervandjægere.

Nordjyske oplevelser

Lystfiskeri i Nordjylland
Fiskeri i Mariager fjord
Aktiv ferie i naturen
North Shore Surf Løkken familie
Sejlture og maritime oplevelser
Løgstør Havn og Limfjordsmuseet
Gastronomi i Nordjylland
Mad restaurant