Gå til indhold
Løgstør havnebåd

Nordjyske muslinger & østers

Foto: Mette Johnsen

I Nordjylland lever østersen og blåmuslingerne primært i Limfjorden og ved østkysten. Begge dele er fantastiske lokale Limfjordsråvarer med stor historie og betydning for lokalområderne.

Er du vild med østers og muslinger? Limfjordsøsters og blåmuslinger fra Limfjorden er i stigende grad blevet en eftertragtet og velanset råvarer og udgør i dag den største fiskeindustri i Limfjorden. Limfjordens helt særlige saltforhold og strømme giver de optimale vækstbetingelser for østers og muslinger. 

Limfjordsøsters

Der findes i dag to slags østers i Limfjorden. Den flade Limfjordsøsters og stillehavsøstersen. Stillehavsøstersen er en invasiv østers art, der for alvor gjorde sit indtog i Danmark i 1990’erne. Den kommer oprindeligt fra Stillehavet ved Japan og Sydøstasien. 
I Limfjorden kan Limfjordsøstersen, som det eneste sted i Danmark stadig findes og samtidig fiskes bæredygtigt. Østersen findes kun få steder i Europa og er vurderet højt blandt verdens bedste. De køligere Temperaturer samt salt- og mineralbalancen i Limfjorden giver en langsommere vækst og dermed også den særligt gode konsistens og karakteristiske smag.

Far datter kigger undervand
Foto: Mette Johnsen

Blåmuslinger fra Limfjorden

Blåmuslingerne fra Limfjorden er en hjemmehørende dansk skaldyrsart, der forefindes i naturligt storemængder. Du kan finde blåmuslinger i klynger på bunden af fjorden og havene, men de kan også hæfte sig på pæle, sten og moler. Muslingerne kan samle sig i store banker med op mod 12.000 muslinger på en enkelt kvadratmeter.
Limfjordsfiskeriet af muslinger er i dag både bæredygtigt og økologisk og nogle fiskere dyrker endda muslingerne på liner, de såkaldte 'linemuslinger'.  De gode muslinger fra Limfjorden kræver iltrigt og rent vand, og derfor har Limfjordens mineral- og saltindhold også en stor positiv indvirkning på blåmuslingernes vækstbetingelserne. De gode vækstbetingelser er med til at give en meget smagfuld og lækker blåmusling. 

Muslingegryde
fiskerpige
Grøn servering på restaurant

Muslinger er både super delikate og nemme at tilberede for selv den uerfarne i køkkenet

Høst muslinger & østers

Inden du begiver dig ud i det danske let-kolde vand, er det vigtigt, at du sætter dig ind i risikoen for algegifte og forurening i det lokale område. Du kan læse Fødevarerstyrelsens guide til private om høst af muslinger og østers. Muslingerne plukkes, når det er lavvande - så er de nemmere at komme til med en spand, gummistøvler eller waders. Husk at finde et rent vandområde!

Har du ikke mod på selv at give dig i kast med at høste østers og muslinger, kan du overveje en seaside safaritur og få viden og gode råd om håndteringen af Limfjordøsters og blåmuslinger.

Smag de nordjyske muslinger & østers

Du har forskellige muligheder for at smage både Limfjordsøsters og blåmuslinger fra Limfjorden. De nordjyske restauranter er kreative i deres lokale fortolkninger af brugen af råvarerne, så der venter dig helt sikkert en god smagsoplevelse. Ikke alle restauranter har østers og blåmuslinger på menukortet året rundt, derfor kan det være en god ide at tjekke op på inden dit besøg.

Liste
Kort
Østers- & muslingepremiere
Foto: Morsø Turistbureau - Destination Mors

Østers- & muslingepremiere

Østers- og Muslingepremiere.

Her kan man smage sæsonens første Limfjordsøsters, få inspiration til nye smagsvarianter og nyde stemningen til årets Østers- og Muslingepremiere
– så deltag uanset om du ...

Læs mere
Skagen Fiskerestaurant
Foto: VisitAalborg

Skagen Fiskerestaurant

Hos Skagen Fiskerestaurant i Aalborg kan du nyde en udsøgt middag i varme og hyggelige rammer, hvor der bliver kræset om hver en detalje – smagen, det visuelle, stemningen og ikke mindst dig som gæst....

Læs mere
Jacobs Fiskerestaurant - Sæby
Foto: AGK

Jacobs Fiskerestaurant - Sæby

På den skønne Havn i Sæby finder du Jacobs Fiskerestaurant. Et udsøgt sted at besøge, hvis man skal forkæle sine smagsløg

Læs mere
Restaurant Pakhuset
Foto: Peter Jørgensen

Restaurant Pakhuset

Nyd en lækker middag med flot udsigt over havnen fra en hyggelig fiskerestaurant og -café, som er placeret i et af de gamle fiskepakhuse på Skagen Havn - tegnet af Thorvald Bindesbøll.

Læs mere
Restaurant Limfjorden
Foto: Restaurant Limfjorden

Restaurant Limfjorden

Restaurant Limfjorden i hjerte af Nykøbing Mors centrum, som ligger tæt på Limfjorden, havnen og gågaden. Her kan du finde alt fra møre bøffer til frisk fisk fra de lokale forhandlere.

Læs mere
Bistro Dejavú
Foto: VisitAalborg

Bistro Dejavú

Franske klassiske retter krydret med godt håndværk og stemningsfulde rammer, der leder dig videre til The Great Gatsby. Det og meget mere kan du se frem til ved et besøg hos Bistro Dejavú i Aalborg.

Læs mere

Oplevelser i Nordjylland

Løgstør Havn og Limfjordsmuseet
Sejlture og maritime oplevelser
Fiskeri i Mariager fjord
Lystfiskeri i Nordjylland
Østers
Madfestivaler
Hotel Nor fiskeanretning
Gastronomi i Nordjylland

Del dine øjeblikke:

VisitNordjylland © 2022
Danish