Løgstør havnebåd

Nordjyske muslinger & østers

I Nordjylland lever østersen og blåmuslingerne primært i Limfjorden og ved østkysten. Begge dele er fantastiske lokale Limfjordsråvarer med stor historie og betydning for lokalområderne.

Er du vild med østers og muslinger? Limfjordsøsters og blåmuslinger fra Limfjorden er i stigende grad blevet en eftertragtet og velanset råvarer og udgør i dag den største fiskeindustri i Limfjorden. Limfjordens helt særlige saltforhold og strømme giver de optimale vækstbetingelser for østers og muslinger. 

Limfjordsøsters

Der findes i dag to slags østers i Limfjorden. Den flade Limfjordsøsters og stillehavsøstersen. Stillehavsøstersen er en invasiv østers art, der for alvor gjorde sit indtog i Danmark i 1990’erne. Den kommer oprindeligt fra Stillehavet ved Japan og Sydøstasien. 
I Limfjorden kan Limfjordsøstersen, som det eneste sted i Danmark stadig findes og samtidig fiskes bæredygtigt. Østersen findes kun få steder i Europa og er vurderet højt blandt verdens bedste. De køligere Temperaturer samt salt- og mineralbalancen i Limfjorden giver en langsommere vækst og dermed også den særligt gode konsistens og karakteristiske smag.

Far datter kigger undervand

Blåmuslinger fra Limfjorden

Blåmuslingerne fra Limfjorden er en hjemmehørende dansk skaldyrsart, der forefindes i naturligt storemængder. Du kan finde blåmuslinger i klynger på bunden af fjorden og havene, men de kan også hæfte sig på pæle, sten og moler. Muslingerne kan samle sig i store banker med op mod 12.000 muslinger på en enkelt kvadratmeter.
Limfjordsfiskeriet af muslinger er i dag både bæredygtigt og økologisk og nogle fiskere dyrker endda muslingerne på liner, de såkaldte 'linemuslinger'.  De gode muslinger fra Limfjorden kræver iltrigt og rent vand, og derfor har Limfjordens mineral- og saltindhold også en stor positiv indvirkning på blåmuslingernes vækstbetingelserne. De gode vækstbetingelser er med til at give en meget smagfuld og lækker blåmusling. 

Muslingegryde
fiskerpige
Grøn servering på restaurant

Muslinger er både super delikate og nemme at tilberede for selv den uerfarne i køkkenet

Høst muslinger & østers

Inden du begiver dig ud i det danske let-kolde vand, er det vigtigt, at du sætter dig ind i risikoen for algegifte og forurening i det lokale område. Du kan læse Fødevarerstyrelsens guide til private om høst af muslinger og østers. Muslingerne plukkes, når det er lavvande - så er de nemmere at komme til med en spand, gummistøvler eller waders. Husk at finde et rent vandområde!

Har du ikke mod på selv at give dig i kast med at høste østers og muslinger, kan du overveje en seaside safaritur og få viden og gode råd om håndteringen af Limfjordøsters og blåmuslinger.

Smag de nordjyske muslinger & østers

Du har forskellige muligheder for at smage både Limfjordsøsters og blåmuslinger fra Limfjorden. De nordjyske restauranter er kreative i deres lokale fortolkninger af brugen af råvarerne, så der venter dig helt sikkert en god smagsoplevelse. Ikke alle restauranter har østers og blåmuslinger på menukortet året rundt, derfor kan det være en god ide at tjekke op på inden dit besøg.

Liste
Kort

Oplevelser i Nordjylland

Sejlture og maritime oplevelser
Lystbådhavn i Hals
Lystfiskeri i Nordjylland
Fiskeri i Mariager fjord
Madfestival
Plukning af havtorn
Gastronomi i Nordjylland
Hele Jomfru hummer