VisitNordjylland
Lille vildmose

Lille Vildmose

Er du naturelsker og historisk interesseret, så tag en tur til Lille Vildmose, som, trods navnet, er Danmarks største fredede område, med hele 76 km2. Her er blandt andet Nordvesteuropas største lavlandshøjmose hvor der blandt andet lever elge, kongeørne og kronhjorte.

Er der elge i Danmark?

I Lille Vildmose finder du en smuk, uberørt natur som er hjem for nogle af Danmarks mest majestætiske dyr. Den 19. November 2015 blev der skrevet Danmarks historie, da en flok svenske elgkalve flyttede ind i Lille Vildmose. Og med det 21 km2 store område, har der været rig mulighed for trivsel, og nye venner. Det betød, at elgene fik selskab af ca. 40 krondyr og yderligere 5 elge (1 tyr og 4 kvier). Alle elgene var så tilpas i de nye rammer, at i foråret 2017 viste de for alvor hvor godt de havde fundet sig til rette - bestanden blev nemlig helt naturligt forøget med et par elgkalve. Udover de prægtige elge, kan du i Lille Vildmose opleve Kongeørne, havørne, traner, vildsvin, kronhjorter og andre af Danmarks dyr, i den vilde natur.

Havørne og kongeørne i Lille Vildmose

Nogle af de dyr der bor i Lille Vildmose der virkelig er med til at sætte streg under naturens storhed i moselandet, er ørnene. Kongeørne har siden 1999 hvert år ynglet i Lille Vildmoses skove og har for ikke så længe siden fået selskab af den endnu større havørn, der også har etableret sig i området. Og der er næsten dagligt chance for at se en kongeørn, i den nordøstlige del af Lille Vildmose. Hvis du hellere vil prøve at spotte en af havørnene, er der ved Tofte Sø Tårnet i lange perioder igennem hele året næsten garanti for at få dem i kikkerten. De jager i sommerhalvåret og jager ofte skarver i kolonien ved Tofte Sø - vildmosens centrale sø, der ligger som en gylden smørklat i det naturrige område. Den har i flere år huset Danmarks største koloni af skarver, der består af cirka 4.000 par, og som gør Lille Vildmose til det perfekte hjemsted for de danske ørne. 

Elg i Lille Vildmose med solnedgangen i baggrunden
Lille Vildmose

Lille Vildmose er hjem for 150 vildsvin

Men det er ikke kun elge og ørne der er mulighed for at spotte i vildmosen - i Mose og Tofte Skov holder Danmarks største (og ældste) bestand af vildsvin nemlig til, med en flok bestående af cirka 150 stk. 

Ved siden af Lille Vildmose ligger Lille Vildmosecentret, som man med fordel kan kigge forbi hvis man gerne vil læse mere om den natur og kultur der findes, i Lille Vildmose. Og hvis du har lyst til at udforske kan du kan tage på eventyr i mosen på egen hånd, eller booke en guided tur med en af de dygtige guides. Terrænet kan udforskes til fods, på cykel eller i bud og bil - det er op til dig.