VisitNordjylland
Natur eng Jyske Ås
Jyske Ås

Jyske Ås

Smeltende is, sten, grus, ler og sand formede for 15.000 år siden det der i dag er kendt som Jyske Ås, som runger af fortidsfortællinger fra Istiden - lyt efter, måske du kan fornemme den svage hvisken af fængende historier i den friske vind.

Hvordan opstod Jyske Ås?

Jyske Ås er en kuperet højderyg dannet af gletsjere under sidste istid. Den strækker sig over 38 km og har en bredde på mere end to kilometer. 39 af åsens bakketoppe er højere end 100 m over havet, og det højeste punkt, Knøsen, er med sine 136 m det højeste punkt i hele Nordjylland.

For over 15.000 år siden kom en mægtig isbræ glidende fra Rusland. Isen banede sig vej over Østersøens bund, kravlede op over Skåne og Hallands klippeformationer, hvor den brækkede store stykker af det faste grundfjeld. Herefter dykkede den ned i Kattegat, hvor den skubbede store mængder af sten, grus, sand og ler med sig.

I det område, som nu er Østvendsyssel, stoppede bræen. I kolde perioder gled den lidt frem, og i varme trak den sig tilbage, indtil en uafbrudt varmeperiode fik isen til at forsvinde i store smeltevandsfloder. Afsmeltningen sluttede for cirka 12.000 år siden, og tilbage lå det materiale, ismassen havde opslugt på sin vej. Leret blev ført bort af smeltevandet og ses i dag som store skrænter ved Bulbjerg, Lønstrup og Nr. Lyngby. Resten lå sammenrodet i volde i isens glideretning sydøst/nordvest.

Hvor finder jeg Jyske Ås?

Jyske Ås strækker sig fra Dronninglund i syd og ca. 40 km mod nordvest til Østervrå. I skovene på åsen findes nogle af Vendsyssels højeste punkter. Udover Knøsen i Dronninglund Storskov findes Allerup Bakker: Storstensbakken, Voldene og Skelbakken, der alle er over 100 meter høje. I Pajhede Skov findes den 112 meter høje Søhedens Bakke.

I den unikke og ganske uberørte natur finder du sjældne blomster og planter som hjertegræs og vilde orkideer. Her lever også et rigt dyreliv, og det er muligt at komme helt tæt på stålorme, skovskader og sjældne frøer.

Åsen er gennemkrydset af afmærkede cykel- og vandrestier, med overnatningsmuligheder på primitive lejrpladser.
I Jyske Ås udspringer tre store åer: Voraa, der løber ud i Kattegat, Uggerby Å, der løber mod nord og udmunder i Vesterhavet, samt Ryå, der efter et bugtet forløb ender i Limfjorden lidt vest for Nørresundby.

Kort

Åbn i Google Maps
Adresse

Landvadhøj 16

9320 Hjallerup

Koordinater

Længdegrad : 10.2150242

Breddegrad : 57.2331007