Grenen luftfoto

Grenen i Skagen

Foto: VNJ

Grenen er Danmarks nordligste punkt og et unikt naturfænomen, hvor de to have Skagerak og Kattegat mødes og bølgerne kulminerer med hinanden.

Når man besøger det nordjyske, er et besøg til Skagen og Grenen bestemt en nødvendighed. Snyd ikke dig selv for dette fascinerende møde med naturens kræfter, som kan kombineres med den smukke by Skagen og de omkringliggende, historiske mindemærker. Grenen er et fascinerende udflugtsmål, som består af aflejret sand og grus, der er blevet transporteret af de stærke strømme, og over de sidste 100 år er strandvolden vokset 1 km i længden. Den store strandflade yderst på Grenen er i konstant bevægelse, hvor der jævnligt opstår lagunesøer, som tiltrækker både legende børn og vadefugle, men på grund af de stærke og livsfarlige strømme, er badning strengt forbudt. Ved Grenens sydspids finder man en kompasrose, der faktisk viser, at Grenen peger mod øst.

Grenen er Danmarks nordligste punkt og er et unikt naturfænomen, hvor de to have, Skagerrak og Kattegat, mødes.

Her er rig mulighed for at tage på en hyggelig gåtur langs Vesterhavet eller ved østkysten op til Grenen. Der er dog også mulighed for at blive transporteret hele vejen ud til spidsen. ”Sandormen”, som i over 50 år har transporteret eventyrlystne turister til Grenen, er blevet en del af stedets historie. I sæsonen (der løber fra påske til uge 43) starter turen fra Grenens parkeringsplads ca. kl 09.30 om morgenen og kører uafbrudt, så længe der er nogen, der vil med – husk dog, at der ikke kan betales med kreditkort. 

Landskabet omkring Grenen er et fredet naturreservat og hjemsted for et væld af dyreliv: her soler sælerne sig afslappet på stranden midt i mængden af turister, mens området er det sted i Danmark, hvor der kan observeres flest fuglearter, især rovfugle om foråret. Gående turister passerer desuden Skagen Bunkermuseum, som er en tysk bunker, der er blevet omdannet til et museum. Og ude i klitterne øst for museet finder man digter og maler Holger Drachmanns grav. Plantelivet er også helt enestående og en klassisk forekomst på vegetationens udvikling på nyt land; begyndende klitdannelser og frodige grøntklitlavninger er blot nogle eksempler på det planterige område.

 

Foruden Grenen kan man også se Den Tilsandede Kirke, som befinder sig ud for Gl. Skagen (Højen) ca. 4 km sydøst for Skagen centrum samt Råbjerg Mile, Danmarks største vandreklit. Skagen kan bryste sig med en spændende historie, idet byen har huset Skagensmalerne, som er berømte for deres farverige friluftsmalerier og udstilles på Skagens Museum.

Den Tilsandede Kirke

I klitterne vest for Skagen by finder du tårnet af den gamle sognekirke, bedre kendt som Den Tilsandede Kirke.

Grenen i Skagen

Grenen er Danmarks nordligste punkt og et unikt naturfænomen, hvor de to have Skagerak og Kattegat mødes og bølgerne kulminerer med hinanden.

Råbjerg Mile

Er du på månen, eller vandrer du et sted i Sahara? Råbjerg Mile er Danmarks største vandreklit, som ligger tæt på ikoniske Skagen. Du undgår ikke sand...

Skagens Museum

Skagens Museum er et internationalt anerkendt museum dedikeret til skagensmalerne, kunstnerkolonien med malerene Krøyer, Anna & Michael Ancher, Tu...