Gå til indhold

Glas - verdens ældste kunstprodukt

Foto: Turismeudvikling Hjørring

Lige siden oldtiden har glassets natur og dets egenskaber fascineret og inspireret mennesket til at fremstille de mest utrolige produkter. Den vanskelige proces med at fremstille glas kræver stor omhu og nøjagtighed, men når den mestres, er resultatet fantastisk.

Selv om glasset er verdens ældste kunstprodukt, eksperimenterer erfarne glasmagere også den dag i dag med at udforske glassets muligheder, og forskellige spændende glasmagerteknikker er med til at præge de moderne glasvarer.

Glaspuster i arbejde
Mette Johnsen

En magisk proces

Oplev magien i det mere end 2.000 år gamle håndværk. Mærk heden fra de gloende ovne og se med egne øjne, hvordan glasmageren blæser liv i den rødglødende glasklump, der i løbet af få minutter bliver klar og får fast form.

Glas er et besynderligt materiale. Det er ikke et fast stof, men en langsomt flydende masse, som giver glasmageren mulighed for at skabe de utroligste ting. Nogle glasting ser faktisk ud, som om glasset er fanget i sin bevægelse. Det er med til at gøre glas så umådeligt fascinerende.

Hele 1.300 graders varme skal der til for at fremstille glasmasse af sand, soda og kalk. I smeltepotten henter glasmageren den glødende glasklump ud med sin "pibe". Temperaturen falder, og glasset ændrer sig. Ved 1.000°C bliver det som sirup, og ved 800-900°C bliver det sejt og tykt. Ved 500-600°C begynder glasset at stivne og blive hårdt. Det er i dette korte spillerum mellem flydende og fast form, glasmageren kan forme og give glasset identitet og særpræg.

Foto:Turismeudvikling Hjørring

Smukt glas

Glasmageri er et ældgammelt fag, som egypterne mestrede allerede for over 2.000 år siden. I Nordjylland findes rigtig mange glaskunstnere, som gerne fortæller om processen med at puste og forme det 1.100°C varme glas. Nogle af dem bruger også koldglasteknikken, hvor glasset bearbejdes i kold tilstand og derefter brændes i en lukket ovn ved temperaturer op til 860°C. Glasmagernes kunstneriske udtryk er mangfoldige: smukke drikkeglas, fade, skåle og helt specielle unika-arbejder.

Se alle kunsthåndværkere i Nordjylland her

Del dine øjeblikke:

VisitNordjylland © 2022
Danish