Gå til indhold
Rubjerg Knude Fyr

Fyrtårne i Nordjylland

Foto: Nordvestkysten

Oplev historie og kultur helt tæt på i Nordjylland. Langs den nordjyske kyst findes nogle af Danmarks mest ikoniske fyrtårne. 

Inden det danske fyrvæsen blev etableret i 1560 af Kong Frederik 2., var det en livfarlig prøvelse for fortidens sejlere, når mørket faldt på. Uden hjælp fra navigationsmidler og markering af farlige områder, måtte de skibsfarende sejle på et hav kun oplyst af stjernehimlen.

Fyrvæsenets første opgave var at markere sø-ruten mellem Skagen og Falsterbro i Sverige - en opgave de løste med rejsningen af tre fyr, men langt fra den samme slags fyr, som vi kender i dag. Dengang var et fyr nemlig bare et jernfad med brændebål, som blev placeret på en høj platform.

Foto:Magnus Moberg

Vippefyret i Skagen

I 1627 blev Danmarks første vippefyr bygget i Skagen på grund af utallige Skibsforlis langs vestkysten og omkring Grenen. Når  vippefyret blev tændt og hejst op, kunne flammen ses på 10 sømils afstand ved normal sigtbarhed. De traditionelle fyr kunne kun ses fra 2,5-3 sømil, så opførelsen af vippefyret var en klar forbedring, og andre kystbyer fulgte hurtigt trop med opførelsen af vippefyr. I dag kan du stadig finde en tro kopi af vippefyret i Skagen. Her finder du også ét af de 11 fredede sømærker, der blev placeret langs Vesterhavet for også at hjælpe sømændende på rette vej. Du kan lære mere om livet ved kysten på Kystmuseet Skagen.

Et af de mest kendte fyrtårne i Danmark

Foto: Et nyt Kapitel

Nutidens fyrtårne hjælper stadig havets sejlere med at orientere sig om positioner, farlige kystlinjer, stimer og rev. Fyrene, som er blevet opført de seneste århundrede, er typisk kæmpestore konstruktioner, som både pryder kystlinjen og det nordjyske landskab. Moderne fyrtårne er ofte blot stålmaster med blinkende lamper, men vi tager et kig på nogle af Nordjyllands mest interessante og ikoniske fyr herunder. 

Fyrtårne i Nordjylland

Liste
Kort
Det Grå Fyr fra 1858
Foto: Vesterbrofotograferne

Det Grå Fyr fra 1858

Besøg Det Grå Fyr og tilhørende oplevelsescenter for trækfugle

Læs mere
Det Hvide Fyr
Foto: Claus Bruun

Det Hvide Fyr

Det Hvide Fyr i Skagen er fredet og bruges i dag til skiftende kunstudstillinger sommeren igennem.

Læs mere
Hanstholm Fyr - Trædesten i Nationalpark Thy
Foto: Destination Nordvestkysten

Hanstholm Fyr - Trædesten i Nationalpark Thy

Hanstholm Fyr var det første linsefyr i Danmark og i en periode verdens kraftigste. Kunne du tænkte dig at bo tæt på både Nationalpark Thy og Vesterhavet i autentiske, historiske rammer, kan du overna...

Læs mere
Hirtshals Fyr
Foto: Hirtshals Turistbureau/Feriehusudlejning

Hirtshals Fyr

Oplev byens smukke vartegn, som med sine 35 meter stolt lyser over byen. Fra fyrets top er der en skøn udsigt over vestkysten, havet og Hirtshals by. Lær mere om fyrets historie i maskinstuen.

Læs mere
Læsø Rende Fyr
Foto: Bondo Andersen

Læsø Rende Fyr

Læsø Rende Fyr kom først til i 1965

Løgstør Grunde Fyr
Foto: Destination Himmerland

Løgstør Grunde Fyr

Opført i 1908, forhøjet i 1910.
Ledefyr - forfyr

Oprindeligt med spejlapparat, nu tromlelinse.
Tårnhøjde 10 m.
Det særprægede dobbeltfyr ligger på Havnevej i Løgstør.

De to forfyr er anbragt i hvert sit tr...

Læs mere
Nordre Rønner Fyr
Foto: Læsø Turistbureau

Nordre Rønner Fyr

Nordre Rønner Fyr

Læs mere
Rubjerg Knude Fyr
Foto: Nordvestkysten

Rubjerg Knude Fyr

På kanten af Vesterhavet, finder du det berømte Rubjerg Knude Fyr. Den barske natur former stadig landskabet og det betyder at fyret blev flyttet 70 meter længere ind mod land i efteråret 2019. 

Læs mere

Del dine øjeblikke:

VisitNordjylland © 2022
Danish