VisitNordjylland
Fossiljagt på mors

Fossiljagt

I Limfjordens vestlige del, i moleret ved Vesthimmerland og Mors' kyster, samt i nordjyske kalkgrave er der rigtig gode muligheder for at gå på fossiljagt og stifte bekendtskab med fortidens dyr og planter. Tag hammeren med og få nye oplevelser. 

Moleret ved Limfjorden

Moleret i Limfjorden er et mekka, hvis du gerne vil finde fossiler. Det unikke moler, som ikke findes mange andre steder i verden, gemmer på fossiller fra dyr og planter, som levede på den daværende havbund for 55-53 millioner år siden. Havet var fyldt med masser af fisk, hvorfor du lettere finder fossilrester fra dem. Men du kan også være heldig at finde fugle og insekter, da de blev blæst ud over havet og endte deres dage på bunde af havet. Molergravene og strandene på Nordmors er oplagte steder, ligesom Ertebølle strand i Vesthimmerland også giver gode muligheder for at finde fossiler. 

Fossilerne fortæller historien om jorden, klimaet og hele udviklingen. Mærk historien vingesus og tag et kig ind i datidens dyre- og planteliv, når du "åbner" en sten med resterne fra et dyr, der havde sit liv i en hel anden tid. 

Fossiljagt på mors

Fossiler i nordjyske Kalkgrave 

I mange kalkgrave fx Skillingbro i Rebild eller Vokslev ved Aalborg har du mulighed for at gå på jagt efter fortidens liv. I de ofte 60 mio. år gamle kalklag med bryozokalk gemmer på marine, kolonidannende mosdyr, typisk med et kalkskelet. Det er disse, man i kridtet ofte kan se med en alm. lup. Derudover skal du holde øje med forstenede søpindsvin, hajtænder, muslinger, koraler og søliljer. 

 

Fossiljagt 

Du kan let selv tage på fossiljagt. I moler- eller kridtgravene er der de bedste muligheder, men en tur på stranden er også oplagt. Har du ikke før været på fossiljagt, så er det oplagt at starte din tur på Fossil- og Molermuseet på Mors. Her kan du opleve verdens bedste samling af fossiler fra moler, og få gode råd af museets medarbejdere. De demonstrerer gerne, hvordan du gør og fortæller dig om dine fund. På museet har du mulighed for at leje en hammer, hvis du skulle være kommet afsted uden. 

Det er dog vigtigt, at være opmærksom på, at man ikke må grave i skrænterne! Du må til gengæld gerne gå på jagt i de løse sten. 

Sådan splitter du sten, når du er på fossiljagt

Processen er rigtig simpel og alle kan være med. Du finder et godt moler- eller kalkstykke. Med hakken eller hammeren giver du "stenen" et lille slag, hvorved det flækker på langs. Nu skal du gerne kunne åbne dit stykke log se om der gemmer sig en skat. Her kan det være en god ide at have en lup med, som så du kan nærstudere evt. fund. Har du gevinst, så må du gerne tage dit fossil med dig hjem. Fugle- og skildpaddefossiler er betegnet som Danekræ og skal indleveres. 

Andre oplevelser i området

Rav - gudernes tårer
Par med rav ved Løkken
Mors
Familie på cykeltur
Ertebølle Strand
Ertebølle Strand
Himmerland
Havnemole ved Løgstør