Cykelruter i Nordjylland

Foto: VNJ

Nordjylland er ideel til en cykelferie eller en dagsudflugt med den tohjulede. Her findes både ruter til en hyggetur, men også til de mere rutinerede kører, der vægter mere udfordrende ruter på strand eller i skoven.

Nordjylland byder på en række oplevelser til dig, der kan lide at opleve naturen på to hjul. Fra Skagen i nord og til Mariager i syd, er Nordjylland nemlig dækket af et fintmasket net af afmærkede eller skiltede nationale, regionale og lokale cykelruter. Nordjylland er ideel til en cykelferie eller til en dagsudflugt med den tohjulede. Kør ned til stranden, over hedestrækninger, gennem stille skove og besøg de mange hyggelige byer, som giver mulighed for tiltrængte pauser og en ”kulturel optankning”, når man er undervejs på en cykeltur.

En tur på én af de nationale cykelruter i Nordjylland danner rammerne for en perfekt cykelferie

Vestkyststiens cykelrute

Vestkyststiens cykelrute har menneskets forhold til havet som tema. Denne rute løber da også tæt ved det vindblæste Vesterhav. Kystlandskabet kan opleves helt tæt på, ved de stejle skrænter ved Bulbjerg og Rubjerg Knude længere mod nord.

Ruten kommer også bag kysten gennem spændende kulturlandskaber og rolige klitplantager med muligheder for afstikkere til kulturelle oplevelser. Oplev for eksempel Nationalpark Thy på cykel, den unikke natur i Fosdalen og kig forbi Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Der er også mulighed for store naturoplevelser helt mod nord med en tur forbi Råbjerg Mile, det ørkenagtige klitområde, der vandrer 20 meter om året.

Den nationale cykelrute langs østkysten

Langs den milde østkyst strækker Østkystruten sig. Det er en sammenhængende cykelrute, som løber fra Hadsund i syd til Hulsig ved Skagen i nord. Ruten følger fortrinsvis asfaltveje og veje med separate stier, men går også ad grusbelagte mark- og skovveje. Blandt andet Bangsbo Hovedgård passeres på ruten. I Frederikshavn ses det hvide krudttårn fra Tordenskjolds tid på havnen. Følges ruten mod syd cykles der med smuk udsigt langs Kattegat til idylliske Sæby. Længere mod syd i Himmerland svinger ruten ind på Hadsundstien forbi Lille Vildmose, der har leveret spaghnum til mange haver i Europa.

På Hærvejen

Hærvejsruten starter ved Skiveren i nord og løber derefter sydover gennem noget af de flotteste fredede istidslandskaber. Her er chancen for at opleve det bakkede landskab gennem Tolne Bakker, Jyske Ås og Hammer Bakker. Også syd for Aalborg er der bakker og skove, efterhånden som du bevæger dig gennem Rold Skov med Rebild Bakker. På Hærvejsruten finder du rige muligheder for kulturelle og historiske oplevelser på vejen. I det sydlige Jyske Ås passeres for eksempel det tidligere nonnekloster Dronninglund Slot.

Thy og Mors

Den nationale cykelrute fra Hanstholm til København byder på sin nordlige del på en række naturoplevelser af de helt store. Oplev området omkring Nationalpark Thy, og ture tværs over den smukke Limfjords ø, Mors. Du har også muligheden for at cykle øen rundt, såfremt du her i stedet vælger at følge ”Solruten”, der er en markeret cykelrute på 170 km. langs kysten øen rundt.

Ved fjordene

Limfjordsruten følger fjorden fra øst til vest. Som bekendt går blæsten frisk over Limfjordens vande, men hvis man tager turen hele vejen rundt, må man da i det mindste få rygvind på en del af strækningen. Danmarks største fjordområde byder på smukke og interessante oplevelser med vekslende natur, og ruten er beskrevet udførligt i bogen ”På cykel rundt om Limfjorden” Her finder du fakta om ruten, praktiske oplysninger, tips og informationer om byer og andet godt langs ruten.

Mariagerfjord er kendt for sine naturskønne områder omkring Danmarks smukkeste fjord, Mariager Fjord. Det flade terræn skaber perfekte rammer for en cykeltur i naturen. Udforsk hvilke cykelruter der findes i området.