Gå til indhold
Bunker i Hirtshals

Bunkerne i Nordjylland

Foto: Aage Møller Pedersen

Langs Vesterhavet og på østkysten finder du de historiske spor efter anden verdenskrig. Fordyb dig i historien og gå på opdagelse i bunkerne, der ligger spredt rundt omkring i Nordjylland.

Bunker ved vesterhavet

Med tiden er de rå, tyske betonbunkere blevet skyllet frem fra deres skjul dybt i sandet, så de nu ligger hele vejen fra Danmarks nordligste punkt ved Skagen ned til Agger Tange i den sydlige del af Thy og længere ned langs vestkysten. Der ligger også en del anlæg skjult i skov- og plantageområderne langs de nordjyske kyster.

Bunker Museer i Nordjylland

Nogle af de største og bedst bevarede bunkeranlæg ligger i Nordjylland. Bunkermuseum Hanstholm i Thy er Danmarks største bunkermuseum. Her findes det mest komplette tyske forsvarsanlæg på vestkysten, der blev opført for at beskytte tyskerne i Jylland imod en allieret invasion. I Frederikshavn står kanonerne fra krigen fortsat i bunkerne på Kystmuseet Bangsbo Fort. Det var for svært at fjerne dem, så de blev stående. Bunkermuseet Hirtshals 10. batteri er et friluftsmuseum ved Hirtshals Fyr, hvor 54 bunkere og kanonstillinger er fritlagt. Dette anlæg udgjorde oprindeligt det 10. batteri – et af de sværest befæstede bunkeranlæg langs den nordjyske vestkyst.

#VisitNordjylland

Regan Vest - Bunkeren i Rold Skov

Ud over bunkerne, der blev opført i forbindelse med 2. verdenskrig, findes der også en hemmelig koldkrigsbunker ”Regan Vest” gravet 60 meter ned i Rold Skov. Bunkeren forventes tidligst at være åben for publikum i 2021.

I Rold Skov, 60 meter under en tilgroet kridtbakke, ligger 5.500 m2 helt unik danmarkshistorie. Et bunkeranlæg, opført i dybeste hemmelighed under Den Kolde Krig i perioden 1963-68, med det formål at huse regering og kongehus i tilfælde af en atomkrig. Anlægget er gennemtænkt ned i de mindste detaljer og fremstår endnu fuldt møbleret, som en unik tidslomme fra slutningen af 1960´erne. Gennem årene er anlægget - især på den tekniske side - blevet opgraderet. Eksempelvis finder du flere årtiers telefonmodeller i anlægget.

Foto:VisitNordjylland

Foto:VisitNordjylland

Find mere inspiration om bunkerne i Nordjylland

Liste
Kort
Bunkerne på Nordmandshage
Foto: VisitAalborg, InfoCenter Hals

Bunkerne på Nordmandshage

På den yderste spids mellem Kattegat og Limfjordens indsejling ligger der tre bunker-anlæg fra 2. Verdenskrig. Bunkerne havde til formål, at overvåge indsejlingen til Limfjorden.

Læs mere
Skagen Bunkermuseum
Foto: Destination NORD

Skagen Bunkermuseum

Skagen Bunkermuseum giver dig mulighed for at gå på opdagelse i en ægte tysk bunker fra krigens tid.

Læs mere
Vigsø Batteriet
Foto: Jakob Kusk

Vigsø Batteriet

Vigsø Batteriet er en del af Atlantvolden fra 2. verdenskrig.

Læs mere
Batteri Hanstholm 1
Foto: Thy Turistforening

Batteri Hanstholm 1

En klynge af 14 bunkere beliggende i udkanten af Hanstholm Vildtreservat.

Læs mere
Bunkermuseet Hirtshals 10. Batteri
Foto: Hirtshals Turistbureau

Bunkermuseet Hirtshals 10. Batteri

Dyk ned i historien og se, hvordan tyske soldater levede under 2. verdenskrig. Udforsk de 69 bunkers, som er forbundet med 3,5 km løbegrave. Spring med på en guidet omvisning i sommerperioden.

Læs mere
Bunkerne i Løkken og omegn
Foto: Løkken Turistbureau

Bunkerne i Løkken og omegn

Under 2. Verdenskrig byggede tyskerne bunkerne på Furreby Strand.

Læs mere
Udsigt over Bulbjerg
Foto: Flying October

Bulbjerg Fuglefjeld og Bunker

Fuglene strømmer til Bulbjerg fra alle retninger, og der er massere af plads, for den massive klippe rejser sig 47 meter over havets overflade. 

Læs mere
Voergaard slot med påfugl
På tidsrejse i Nordjylland
Hirtshals fyr
Seværdigheder
Elg stikker hovedet frem fra busk i Lille Vildmose
Dyreoplevelser
North Shore Surf Løkken familie
Aktiv ferie i naturen

Del dine øjeblikke:

VisitNordjylland © 2022
Danish