VisitNordjylland
Bunker i Hirtshals

Bunkerne i Nordjylland

Langs Vesterhavet og på østkysten finder du historiske spor krigstiden. Fordyb dig i historien i Nordjylland.

Bunker ved vesterhavet

Med tiden er de rå, tyske betonbunkere blevet skyllet frem fra deres skjul dybt i sandet, så nu ligger de hele vejen fra Danmarks nordligste punkt ved Skagen ned til Agger Tange i den sydlige del af Thy og længere ned langs vestkysten. Der ligger også en del anlæg skjult i skov- og plantageområderne langs kysterne.

Bunker Museer i Nordjylland

Nogle af de største og bedst bevarede bunkeranlæg ligger i Nordjylland. Bunkermuseum Hanstholm i Thy er Danmarks største bunkermuseum. Her findes det mest komplette tyske forsvarsanlæg på vestkysten, der blev opført for at beskytte tyskerne i Jylland imod en allieret invasion. I Frederikshavn står kanonerne fra krigen fortsat i bunkerne på Kystmuseet Bangsbo Fort. Det var for svært at fjerne dem, så de blev stående. Bunkermuseet Hirtshals 10. batteri er et friluftsmuseum ved Hirtshals Fyr, hvor 54 bunkere og kanonstillinger er fritlagt. Dette anlæg udgjorde oprindeligt det 10. batteri – et af de sværest befæstede bunkeranlæg langs den nordjyske vestkyst.

#VisitNordjylland

Regan Vest - Bunkeren i Rold Skov

Ud over bunkerne, der blev opført i forbindelse med 2. verdenskrig, findes der også en hemmelig koldkrigsbunker ”Regan Vest” gravet 60 meter ned i Rold Skov. Bunkeren forventes tidligst at være åben for publikum i 2021.

I Rold Skov, 60 meter under en tilgroet kridtbakke, ligger 5.500 m2 helt unik danmarkshistorie. Et bunkeranlæg, opført i dybeste hemmelighed under Den Kolde Krig i perioden 1963-68, med det formål at huse regering og kongehus i tilfælde af en atomkrig. Anlægget er gennemtænkt ned i de mindste detaljer og fremstår endnu fuldt møbleret, som en unik tidslomme fra slutningen af 1960´erne. Gennem årene er anlægget - især på den tekniske side - blevet opgraderet. Eksempelvis finder du flere årtiers telefonmodeller i anlægget.

Regan Vest I Rold skov tunnel
Regan Vest
Opholdsrum Regan Vest
Regan Vest