VisitNordjylland
Børglum Kloster set udefra
Børglum Kloster

Børglum Kloster

Befinder du dig i nærheden af Løkken, må du ikke gå glip af det skønne Børglum Kloster. Det velbevarede og restaurerede kloster rummer mange fortællinger, som vidner om stedets historie.

Historien om Børglum Kloster

Klostret, som er beliggende på Børglum Bakke, har altid været et magtcentrum. I vikingetiden lå her en kongsgård, idet de danske konger rejste rundt i landet og ikke havde fast bopæl. Kongsgårdene fungerede som administrationscentre for varetagelse af kongens interesse og inddrog blandt andet skatter fra befolkningen, når kongen befandt sig andre steder i landet.

I middelalderen (år 1060-1536) blev der oprettet bispesæde og kloster for præmonstatensordenen på stedet, som herefter var ordenens hovedsæde for dens klostre i Skandinavien. Præmonstatenserordenen stammer fra Frankrig og var en af overklassens foretrukne ordner, hvor man skulle have en præsteuddannelse.

Efter reformationen i 1536 blev Børglum overtaget af kong Christian d. 3., som beslaglagde alle værdier og gjorde Børglum Kloster til et kongeligt len i 1540. I årene 1669-1770 blev herregården solgt til privat eje til Peder Reedtz, indtil familien Rottbøll, som stammede fra Thy, overtog klosteret i 1835. Siden er herregården blevet renoveret over flere omgange.

I dag ejes Børglum Kloster stadig af Rottbøll-slægten, hvor 6. generation nu bor og varetager klosteret.

Udsigten ved Blåbjerg nær Hjørring
Hjørring

Den smukke, gamle domkirke fra 1200-tallet (hvor der stadig er gudstjeneste hver søndag), urtehaven med et væld af lægeurter fra munketiden, de gamle hestevogne i Vognmuseet, ”Kongeboligen” i nordfløjen og den gamle mølle ved landevejen vidner alle sammen om stedets historie. Derudover er der ofte historiske og kunstneriske udstillinger i klosteret samt juleweekender. I finder desuden en lille kirke på møllehøjens nordside og en hyggelig lille restaurant, ”Den Gamle Smedje” ved landevejen.

 

Kort

Åbn i Google Maps
Adresse

Børglum Klostervej

Koordinater

Længdegrad : 9.8003

Breddegrad : 57.369076