Gå til indhold

Tangtage på Læsø

Foto: VNJ

Den nordjyske solskinsø Læsø er mere end solskin og Læsø Salt, for de smukke tangtagshuse på Læsø er noget helt særligt.

Et besøg på Læsø byder op til oplevelsen af de unikke og karakteristiske tangtage, der ligesom Læsø Salt Syderi indeholder en fantastisk fortælling. Baggrunden for tangtagene på Læsø skyldes, at øen engang ikke havde strå eller træ. Derimod kunne der på stranden findes ålegræs og strandingstømmer til tag og bindingsværk, der kunne bruges til husene.

Ved etablering af tangtagene var der behov for meget arbejdskraft, både fra mænd og kvinder. Især kvinderne var arbejdsbærende i tængingsprocessen, hvor de vred og snoede tangen med håndkræft. I dag skal der bruges tre fuldvoksne mænd til at lave en taglægning af tang.

Foto:Læsø Travelbook&Vesterbrofotograferne

Omkring begyndelsen af 1900-tallet havde de fleste huse på Læsø tage af tang. Desværre gik der sygdom i ålegræsset tilbage i 1930'erne, og det forsvandt næsten fuldstændigt i Kattegat, hvilket har resulteret i, at der er 19 huse tænget med tang tilbage. Af de 19 tilbageværende huse er 11 af dem fredet.

Da Læsø ikke er selvforsynede af ålegræs længere, bliver der importeret ålegræs fra Bogø og Lolland-Falster. Her er tangen af høj kvalitet på grund af erfaring med produktion af tangmadrasser.

Læsø tanghus
Fotograferne Vesterbro

Tanghusenes Dag

I 2017 blev der for første gang afholdt Tanghusenes Dag, for at fejre de unikke tangtage, der kendetegner øens unikke byggestil. Dagen indeholdte en guidet bustur med fokus på tangtage, og gav et ekstraordinært indblik på tangtage. Begivenheden Tanghusenes Dag fandt også sted i 2018 og 2019.

Tilbageværende tangtage

De tilbageværende tangtaghuse er et eksempel på Læsøs rige kultur og historie. To af de mest kendte huse tænget med tang er Museumsgården og Hedvigs Hus. Museumsgården er placeret på sin oprindelige placering sammen med Læsøs eneste tilbageværende stubmølle. Det siges at der har været beboelse på Museumsgården fra 1630'erne indtil 1949, og der har været brugt omkring 540 læs tang til at etablere taget på Museumsgården, hvor en del af tangen, som pryder taget i dag, er over 300 år gammelt.

Museumsgården er ikke den eneste afdeling af Læsø Museum, der er udstyret med tangtag. Tilbage i 1994 blev Hedvigs Hus købt af Læsø Museum, der reddede huset fra at blive nedrevet. Taget var den vigtigste del i redningsprocessen, og et tangtag bliver ikke udskiftet, som kendetegner et stråtag, men derimod bliver et tangtag suppleret med nyt tang. Efter mange års slid fra frivillige har Hedvigs Hus atter fået sit flotte udseende tilbage. Dermed fremstår huset som én lang bygning grundet den store mængde tang.

Foto:Fotograferne Vesterbro

Andrines Hus

Et af de ældste tangtagehuse på Læsø er Andrines Hus. Huset har haft tangtag siden 1790, og har været en fredet bygning siden 1989. I 2009 blev huset overtaget af Kulturarvesyrelsen, som gav det en restaurering af taget ved at bruge 32 ton tang, så taget kan holde i flere hundrede år. Efter den totale renovering af op til flere millioner kroner solgte Kulturarvestyrelsen Andrines Hus videre i 2012.

Tangtag - Et nordjysk vidunder

I 2007 blev de unikke tangtage stemt til at være et af Nordjyllands syv vidundere af den nordjyske befolkning. Hvad der gør tangtaghusene endnu mere vidunderlige er, at der ikke findes andre lignende huse tænget med tang i hele verden, hvilket gør et besøg på Læsø endnu mere mageløs.

Del dine øjeblikke:

VisitNordjylland © 2022
Danish