Gå til indhold

Gammel Skagen

Foto: Mette Johnsen

Danmarks nordligste by ved Vesterhavet er en fryd at opleve. Gl. Skagen er indbegrebet af Nordjyllands nostalgi, romantik og forkælelse. Her er den unikke arkitektur og det gode liv i fokus, hvilket gør det til et af Danmarks mest ikoniske turistmål.

Højen - også kaldet Gammel Skagen i daglig tale - er et gammelt fiskerleje, som ligger vest for Skagen by, der er Danmarks nordligste by. Gammel Skagen byder på flest solskinstimer i hele Danmark, unik arkitektur, rå natur og ikke mindst et helt fantastisk lys. De unikke naturoplevelser, hvide sandstrande og det ikoniske sømærke i klitplantagen, der skaber et smukt skue ud over byens hustage med Vesterhavet som baggrund, gør Gl. Skagen til et yderst yndet turistmål.

Udforsk spisesteder nær Gl. Skagen

Foto:VNJ&Mette Johnsen

Ud over de smukke omgivelser byder Gl. Skagen på gourmetoplevelser i verdensklasse - også ifølge White Guide, nordens svar på Michelin Guiden. Den lille turistby byder nemlig på en bred vifte af restauranter, badehoteller og kiosker, hvor isen kan nydes på første parket til en helt fantastisk solnedgang. Uge 29 er blevet døbt Hellerup Ugen, da denne uge har ry for primært at tiltrække den mere købestærke del af Danmark.

Foto:Magnus Moberg

Aktiviteter og oplevelser

Se alle aktiviteter nær Gl. Skagen her

I Gl. Skagen er der næsten altid noget at opleve. Byen summer hele sommeren af liv og luksus. Er du rask på en god gåtur, er der en smuk tur til Grenen langs Vesterhavet. Grenen, som ligger længst mod nord, er stedet hvor havene Skagerrak og Kattegat mødes og kulminerer med hinanden. Det er en helt speciel oplevelse at stå med ét ben i hvert hav, mens man betragter bølgerne, der slår mod hinanden fra hver side. Langs vestkysten kan man rigtig se, hvordan naturens kræfter har magten over kyststrækningen. Den berømte natur og lyset i området er helt fantastisk, det var også dette der lokkede Skagensmalerne til. I dag kan du opleve deres verdenskendte Skagensmalerier på Skagens Museum.

Den Tilsandede Kirke

Den Tilsandede Kirke, hvor kun kirketårnet står frit, er i dag et minde om 1800-tallets hærgende sandflugt. Kirken hedder i virkeligheden Sct. Laurentii kirke, og var fra slutningen af 1300-tallet til 1795 var Skagens sognekirke. Da det blev sværere for de tro kirkegængere at grave sig frem til kirken ved gudstjenester begyndte kampen mod sandet, indtil kirken blev nedlagt efter ordre fra Kong Christian VII. Man rev kirkeskibet ned, og i dag kan du kun se det fredede kirketårn, som skyder op af sandet.

Råbjerg Mile

Den kæmpe vandreklit, Råbjerg Mile, ligger ved Bunken Klitplantage mellem Skagen og Frederikshavn, tæt på Gl. Skagen. Ligesom det øvige af Jyllands vestkyst var Skagen i 1500-1600-tallet hærget af sandflugt, som kom ind fra vest og placerede sig som store klitter i landet, der ødelagde både landbrug og bysamfund. Gennem 1800-tallet gjorde man meget for at stoppe sandflugten ved blandt andet at plante marehalm og nåletræer, som desværre ødelagde meget af naturområdet. Efter megen diskussion blev området omkring Råbjerg Mile i år 1900 opkøbt af staten som et monument over sandets ødelæggelser.

Foto:Fotograferne Vesterbro

Det Grå Fyr

Skagen Fyr, også kaldet Det Grå Fyr, er et 46 meter højt smukt fyr, som er bygget midt på Skagens Odde, så der var lige langt til de to farvande Skagerrak og Kattegat. Det blev indviet i 1858 efter at have været undervejs i 4 år, og det er Danmarks næsthøjeste fyr med 210 trin op til den fantastisk udsigt i toppen, hvor man kan skue hen over Grenen og Skagen by. Det Grå Fyr er fredet og erstattede i sin tid Det Hvide Fyr, som også ligger nord for Skagen. I fyret vises kunstudstillinger for alle aldre.

Spisesteder

Gl. Skagen og Skagen er landskendt for sin gastronomi. Den hyggelige by er bl.a. hjemsted for mange hoteller, der har fokus på store smagsoplevelser. Se nedenstående restauranter som er på listen over Nordjyllands bedste restauranter, eller udforsk listen over alle spisesteder i Skagen.

Overnatning og wellness

Uanset om du foretrækker at holde ferie i sommerhus, på campingplads eller på hotel så har Skagen det hele, og de fleste steder ligger side om side med den fantastiske natur. Overnat på det klassiske badehotel Ruths Hotel midt i Gl. Skagen.

Find alle overnatningsmulighederne i Nordjylland. 

Få mere inspiration til ferien i Skagen.

Skagen ved solnedgang over sommerhusområde
Foto: Fotograferne Vesterbro

Del dine øjeblikke:

VisitNordjylland © 2022
Danish