Klitmøller Thy surfing på vandet
Klitmøller

Cold Hawaii i Thy

Cold Hawaii er surfernes betegnelse for kyststrækningen i Thy mellem Agger i syd og Hanstholm i nord, hvor der er intet mindre end 31 gode surfspots. Cold Hawaii har fået sit navn, fordi området har nogle helt særlige vindforhold, der minder om dem fra Hawaii.

Mens byen Klitmøller omkring år 1600 var kendt for sin skudehandel med Sydnorge, så er det i dag særligt surferne, der gør byen kendt som en af de bedste surfsteder i Cold Hawaii. Surferne opdagede området omkring Klitmøller allerede i 1980’erne, og i starten af 1990’erne begyndte nogle danske surfere at bosætte sig der.

Surfing i vandkanten Thy Klitmøller
Klitmøller
Pige står i vandet ved Klitmøller
Klitmøller

Europas svar på surfparadiset Hawaii

Området har i dag nærmest udviklet sig til en lille surferkoloni og surferne, der i dag bor i Klitmøller, har skabt et spændende miljø og givet nyt liv til byen. Der afholdes hvert år flere stævner, og byen har siden 2010 været vært for Cold Hawaii PWA World Cup, en international surfkonkurrence, hvor 32 af verdens bedste surfere dyster. Interessen for konkurrencen har været stødt stigende gennem årene i både ind- og udland, og i 2013 blev HKH Kronprins Frederik protektor for PWA World Cup'en i Cold Hawaii.

Klitmøller er særdeles velegnet til flere forskellige former for surf på grund af de to rev, der ligger ud for kysten syd for pynten Ørhage. Her dannes store bølger, der muliggør både wave-, wind-, kite- og stand up padlesurfing, og det er ikke kun for de professionelle, for du kan selv tage på Cold Hawaii Surf Camp eller WestWind Surf Shop Klitmøller og lære at surfe. 

#VisitNordjylland

Surfer på vej i vandet

Oplev meget mere

Det er dog ikke kun selve Klitmøller, der er interessant for surfere i Cold Hawaii. Både Agger Tange i syd, Vorupør og Hanstholm i det nordlige Thy har masser af gode muligheder. Så mange surfsteder samlet så tæt gør området unikt, fordi et af stederne altid er optimalt uanset vindforhold, såfremt den ellers er tilstede.

At vejr og temperatur blot er en ekstra udfordring for surfere er vikingen Casper Steinfath det levende eksempel på, da han den 18. marts 2018 satte verdensrekord, ved at padle over Skagerak, fra Hirtshals i Danmark til Kristiansand i Norge. Han tilbagelagde 137 km på 18 timer 26 minutter. Casper Steinfath er både dobbelt regerende Europa- og verdensmester i SUP (stand up paddling). Han var selvfølgelig også med, da der for første gang i Europa blev afholdt VM i SUP og Paddleboard i København og Vorupør - CopenCold Hawaii i 2017.

Surfing Klitmøller ved solnedgang
Surfjoint

Cold Hawaii og Klitmøller surfklub NASA (North Atlantic Surf Association) arrangerer hvert år en surf festival med navnet Surfjoint. På programmet står blandt andet koncerter med bands, DJ’s, internationale konkurrencer i windsurfing, kitesurfing og paddlesurfing, surffilmfestival, open air BBQ og gratis surfundervisning. Med over 1000 mennesker fra hele Nordeuropa, er Surfjoint festivalen en oplagt chance for at knytte nye bekendtskaber.

Udover Cold Hawaii byder Nordjylland også generelt på glimrende surf muligheder, både langs Vestkysten og i Limfjordsområdet.