Rav - Gudernes tårer | VisitNordjylland
Gå på jagt efter rav ved Vesterhavet i Nordjylland

Rav - gudernes tårer

Gå på jagt efter rav ved Vesterhavet i Nordjylland

Rav - Gudernes tårer

Kært barn har mange navne. Det kaldes også ”Danmarks guld”, og det er en helt særegen oplevelse at gå i brændingen og lede efter det. Det er selvfølgelig rav, der er tale om – og i virkeligheden er det harpiks fra ravfyr, som er 30-50 millioner år gammelt.

Der skal erfaring, tålmodighed og også en god portion held til, når man vil finde en klump rav. Men bedst er det på den jyske vestkyst, når det har blæst et par døgn fra vest eller sydvest, og der derefter bliver stille med roligt vand. Det meste driver ind på stranden med søplanter og tang, og de fleste ravklumper findes på lavt vand.

Måske er rav verdens ældste ædelsten. Vi ved, at allerede i den ældste stenalder værdsatte vore forfædre i Norden ravet og brugte det i byttehandler, når de handlede med folk fra Italien og Grækenland. I kejsertidens Rom var rav i den grad på mode, og blev brugt ikke blot til smykker, men også til krus og andre praktiske formål. Romerne vidste også, at når rav blev antændt, udsendte det en aromatisk duft og kunne derfor anvendes som røgelse.

Rav var sjældent, og at eje rav fra derfor et udtryk for rigdom. Det brugtes til smykker og til kunsthåndværk og brugsgenstande. Mesterværket over alle mesterværker var ravkammeret i Skt. Petersborg. Det var i virkeligheden den prøjsiske konge Friedrich I, som var fascineret af ravet og ville indrette sit arbejdsværelse i Berlin som et kæmpemæssigt ravkammer. Det tog Europas dygtigste håndværkere 8 år at forme og arrangere de næsten 100.000 stykker rav i storslåede mosaik-paneler. Men Ruslands Zar var så begejstret for det særprægede kunstværk, at det lykkedes ham at få panelerne foræret som gave. De blev installeret i Vinterpaladset og siden i et andet af zarens paladser ved Skt. Petersborg – men i 1944 blev ”ravsalen” beslaglagt af nazisterne, og derefter forsvandt det på mystisk vis og er aldrig siden dukket op igen.

Skulle man så være heldig at finde rav, er det faktisk temmelig let at kende rav fra sten. Rav er let og vejer kun en tredjedel af, hvad en sten vejer. Rav har en hul klang, så hvis man slår det forsigtigt mod tænderne, lyder det hult. Sten føles altid koldere end rav, og så er rav blødt. Med en sten kan man ridse i rav, så der springer små splinter af. Det kan man ikke med en sten. Endelig kan rav brænde med en rød, sodende flamme. Derfor hedder rav faktisk også ”brændesten” på svensk og tysk. For resten bliver rav elektrisk, når man gnider på det – og ordet ”elektricitet” kommer faktisk af det græske ord for rav, elektron!

Unikke smykker

Rav findes først og fremmest langs kysterne i landene rundt om Østersøen. Gennem århundreder har ravet været brugt til at lave smykker og andre prydgenstande. Sådan er det også i dag, hvor mange kunstnere stadig er fascineret af ravets farveglød. Men også guld, sølv, ædelstene eller perler bruges til at fremstille betagende unika-smykker, som er inspireret af den barske natur heroppe mod nord, og som er i pagt med de bedste danske håndværkstraditioner.

Se alle kunsthåndværkere i Nordjylland her

Del denne side

Guide til kunsthåndværk

Oplev de arbejdende kunstnere i Nordjylland og se processen, hvor ideer og materialer tager form til kunstværker. En sand inspirationskilde til kunst er det nordjyske landskab med dets bakker, skove, søer, enge, havet og det specielle lys.

Strand, fjord og natur

Oplev Vesterhavets brusende hav og brede sandstrande, østkystens milde og børnevenlige strande og de mange naturoplevelser. Oplev landet nord for det du kender.

Forkælelse og velvære

Forkælelse kan være mange ting. Det kan være ren afslapning - en pause fra en travl hverdag med gastronomiske smagsoplevelser, en shoppetur eller en gang wellness med massage.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.