Glas - Verdens ældste kunstprodukt | VisitNordjylland
Glaskunst billeder

Glas - Verdens ældste kunstprodukt

Lige siden oldtiden har glassets natur og dets egenskaber fascineret og inspireret mennesket til at fremstille de utroligste produkter. Den vanskelige proces med at fremstille glas kræver stor omhu og nøjagtighed.

Selv om glasset er verdens ældste kunstprodukt, eksperimenterer erfarne glasmagere også den dag i dag med at udforske glassets muligheder, og forskellige spændende glasmagerteknikker er med til at præge de moderne glasvarer.

Oplev magien i det mere end 2000 år gamle håndværk. Mærk heden fra de gloende ovne og se med egne øjne, hvordan glasmageren blæser liv i den rødglødende glasklump, der i løbet af få minutter bliver klar og får fast form.

Glas er et besynderligt materiale – det er ikke et fast stof, men en langsomt flydende masse, som giver glasmageren mulighed for at skabe de utroligste ting. Nogle glasting ser faktisk ud, som om glasset er fanget i sin bevægelse. Det er med til at gøre glas så umådeligt fascinerende.

Hele 1300 graders varme skal der til for at fremstille glasmasse af sand, soda og kalk. I smeltepotten henter glasmageren den glødende glasklump ud med sin "pibe". Temperaturen falder, og glasset ændrer sig. Ved 1000°C bliver det som sirup og ved 800-900°C bliver det sejt og tykt. Ved 500-600°C begynder glasset at stivne og blive hårdt. Det er i dette korte spillerum mellem flydende og fastform, glasmageren kan forme og give glasset identitet og særpræg.

Glas pusteri

Smukt glas

Glasmageri er et ældgammelt fag som egypterne mestrede allerede for over 2000 år siden. I Nordjylland findes rigtig mange glaskunstnere, som gerne fortæller om processen med at puste og forme det 1100°C varme glas. Nogle af dem bruger også koldglasteknikken, hvor glasset bearbejdes i kold tilstand og derefter brændes i en lukket ovn ved temperaturer op til 860°C. Glasmagernes kunstneriske udtryk er mangfoldige: smukke drikkeglas, fade, skåle – og helt specielle unika-arbejder.

Se alle kunsthåndværkere i Nordjylland her

Del denne side

Guide til kunsthåndværk

Oplev de arbejdende kunstnere i Nordjylland og se processen, hvor ideer og materialer tager form til kunstværker. En sand inspirationskilde til kunst er det nordjyske landskab med dets bakker, skove, søer, enge, havet og det specielle lys.

Kunst & kultur

Kunst & kultur

Mange af Danmarks bedste nulevende kunstnere og kunsthåndværkere har bosat sig i Nordjylland. Derfor er der et stort udvalg af gallerier og værksteder i det nordjyske ferieland.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.