Kryddersnaps | VisitNordjylland
Kryddersnapse og bjesk

Kryddersnaps - Opskrifter på Nordjyllands bjesk

Kryddersnaps, og i særdeleshed hjemmelavet kryddersnaps, kombinerer både videnskab og lidenskab. Det kan dog gøres meget simpelt, og oplevelsen af selv at have fundet og plukket krydderierne, omsat det med opskrift til en god kryddersnaps og til sidst sidde og nyde den er himmelsk! Her får du vores guide til at lave din egen lækre kryddersnaps: gode opskrifter og frem for alt de bedste steder i Nordjylland at samle urter og bær til din egen bjesk.

Snaps, brændevin, akvavit, kryddersnaps og bjesk - kært barn har mange navne, og betegnelserne er stort set synonyme for en alkoholisk drik lavet på korn eller kartoffel, der efterfølgende er krydret med bær og urter. Nord for Limfjorden kalder vi det ofte bjesk, men der er ingen forskel mellem kryddersnaps og bjesk.

I Danmark forbindes kryddersnapsen ofte med den gode frokost (påske- og julefrokoster især), hvor den krydrede snaps er god til de fede danske frokostretter. Kryddersnapsen gør sig også godt sammen med øl, og sammen er de to drikke også bedre kendt som "et sæt" på danske udskænkningssteder. Læs mere om kryddersnapsens og akvavittens historie, og hvordan Aalborg er blevet snapseby nummer et.

Kryddersnapsen - sådan gør du

Det gode ved at lave sin egen bjesk er ikke kun, at man får en dejlig kryddersnaps og anledning til at samle urter, krydderier, bær og blomster i naturen, men også at bjesken er ganske simpel at lave. Sådan gør du:

  1. Tag en kurv med ud i naturen og saml ingredienserne til den kryddersnaps, du vil lave. Pluk i tørt vejr og undgå at samle ved trafikerede veje eller sprøjtede marker.
  2. Skyl og tør dine urter/bær.
  3. Fyld dine urter og/eller bær på glas og dæk dem med en smagsneutral vodka eller brændevin (max 40% alkohol). Brøndum Snaps er foretrukket blandt mange kryddersnapseksperter.
  4. Glasset lukkes lufttæt og kryddersnapsen skal nu trække. Trækketiden afhænger af ingredienserne og kan variere fra en enkelt dag op til adskillige måneder alt efter ens smag. Det kan være en god idé at smage undervejs.
  5. Når trækketiden er overstået, filtreres essensen og din kryddersnaps fortjener nu at blive lagret og hældt på en flot flaske. Smagsstofferne udvikler sig ved lagringen, som oftest jo længere, desto bedre.
Herunder finder du opskrifter på kryddersnaps med forskellige bær og urter

Porsesnaps opskrift

Porsen er en klassiker inden for kryddersnapse og er rigtig god til din påske- og julefrokost, da den går rigtig godt til sild.

Hvor:
Generelt finder du porsen i moser og sumpe samt mindre vandløb og grøfter i tørre områder. Særligt gode steder i Nordjylland: Stokken/Sønder Strandvej på Læsø og på vestbredden i Store Okssø, Rold Skov.

Hvornår:
Marts - april (som blomst, der giver kraftigere smag)
Maj - oktober (som blade til en lidt mere mild porsesnaps)

Hvordan:
Til en flaske snaps skal du bruge en håndfuld rakler (blomsten) eller ca. 100 blade. Følg fremgangsmetoden herover og efter en uge har du en lækker porsesnaps. Si rakler/blade fra, hæld porsesnapsen på flaske og lad den lagre. Nyd herefter.

Kryddersnaps med lyng

Lyngblomsternes vokser lystigt på heden og særligt hedelyngens (også kaldet efterårslyng) liflige honningaroma kan let omsættes til en glimrende kryddersnaps.

Hvor:
Hedelyng ses ganske ofte i det nordjyske landskab, særligt i næringsfattige områder med heder, moser og åbne skovarealer. De store hedeområder omkring vejen til Skagen er særligt gode at plukke lyng i.

Hvornår:
Juli - september

Hvordan:
Stryg de friske blomster af stænglen og lad dem tørre i skyggen et døgns tid. Dæk dem herefter med snaps og lad den trække i 3-7 dage (alt efter ønsket smagsstyrke). Kan herefter drikkes eller bruges som essens og fortyndes med mere snaps.

Se hvornår den næste mad-event sker i Nordjylland

Del denne side

Panel Content

Akvavit - Historien bag brændevin

Akvavit - historien bag brændevin

Guide til den gode svampetur

Få overblikket over de gode steder at finde svampe i Nordjylland. Få også tips til udstyr, opskrifter og meget mere.

Nordjyske specialiteter

Nordjyllands lækre specialiteter er baseret på traditionelle egnsretter og opskrifter, der er nedarvet gennem generationer - garneret med nordjysk natur, kultur og historie!

Gastronomi i Nordjylland

Få oversigt over smagsoplevelser i Nordjylland - gårdbutikker, restauranter m.m.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.