Knøsen | VisitNordjylland

Knøsen

Knøsen er beliggende i Dronninglund Storskov og er en del af højderyggen Jyske Ås. Med sine 136 meter er Knøsen Vendsyssels højeste punkt og Danmarks 5. højeste. Knøsen er registreret som bjerg hos Bestig Bjerge. Fra Knøsen er udsigten indhyllet i træer, og du har derfor kun overblik over skoven, og ikke en udsigt over det øvrige landskab.

Få meters afstand fra Knøsen finder du dog et smukt udsigtspunkt med en bænk, hvor den storslået udsigt over Dronninglund Storskov og Jyske Ås kan nydes. Knøsen er et yndet udflugtsmål for både erfarne og nye vandrere.

Historien om Knøsen

Knøsen er oprindeligt en Bronzealderhøj og stammer fra ca. år 1000 f.Kr.

Sagnet fortæller om en herremand, der hed Knar og hans svend Knøs. Når de var oppe i skoven og se over landskabet, tog Knar den højeste top, mens Knøs måtte nøjes med den mindre. Der hersker derfor tvivl om hvorvidt Knøsen oprindeligt har heddet Knaghøj - og omvendt. Knøsen kan måske oprindeligt have været den mindre kæmpehøj 35 meter øst for, som i dag hedder Knaghøj. På skovens eget kort fra 1882 er på skrevet Knagbøi, ligesom på gammelt kort fra 1700-tallet.

Sagnet fortæller også om Knaghuskællingen, som boede på bakketoppen. Forfra så hun normal ud, men bagtil var hun hul.

Englænderne brugte Knøsen til at signalere fra i årene efter 1807.

Omkring 1902 byggede Lodberg, Flauenskjold og Rasmus et mølletårn på Knøsen. Tårnet stod til 1930, da der byggedes nyt tårn. Dette tårn solgtes i 1939 til Geodætisk Institut, men blev revet ned kort efter krigens udbrud af hensyn til tyskerne.

Praktiske oplysninger

Udgangspunktet for at bestige Knøsen er P-pladsen vest for Storskovvej og den nye festplads. Læs mere om bakkerne i Jyske Ås' forløb på Bestig Bjerges hjemmeside

Del denne side

Opdateret af:

Brønderslev Erhverv & Turisme turisme@99454545.dk
 

Kontakt

Adresse

Storskovvej
9330 Dronninglund

Fakta

  • Type

    • Ås
    • Bakker
    • Skov

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 10.292129516602
Latitude : 57.19459886467