Krystkål | VisitNordjylland
Kålret

Krystkål

Krystkål er en gammel nordjysk specialitet, der endnu den dag i dag serveres til mange af julens fede flæskespiser.

Krystkål har andre navne forskellige steder i landet.

Opskrift:

Et hvidkålshoved snittes groft og koges i letsaltet vand i ca. 1 time. 

Sæt gryden til afkøling. Hæld kogevandet fra. Tag derpå en håndfuld af kålen og kryst (klem) al vandet ud (heraf navnet Krystkål). 

De "udvandede" kålboller hakkes groft med kniv - eller hvis man hellere vil have det finthakket, så brug kødhakkeren.

Kålmassen fyldes sammen med en skefuld krydderfedt i en stegegryde. Varm kålen godt igennem og tilsæt lidt piskefløde,men ikke mere end kålen får en konsistens som fast oksefars. Smag til med salt og hvid pebber.

Kålen serveres med sukker og kanel, hvad der får mange uinviede til at stejle lidt, men har de først prøvet, så kan det ikke være anderledes.

I nogle familier hedder kålen "Julekål", dels fordi den kun serveres til jul, og fordi der er sukker og kanel på kålen. Server surbrød/groft rugbrød og sylte eller kålpølser med sennep til.

Del denne side

Panel Content

Juleopskrifter

Traditionel julemad er en stor del af julens glæder. Klik her og find lækre opskrifter på klassiske, nordjyske juleretter fra en svunden tid.

Julemarked i Aalborg

Jul i Nordjylland

Julen byder på masser af spændende oplevelser i Nordjylland. Se oversigten over de hyggelige julemarkeder, find opskrifter på traditionelle, nordjyske juleretter og find nordjyske gavetips.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.