Himmelske Himmerland | VisitNordjylland

Himmelske Himmerland

Om I befinder jer i nord, syd, øst eller vest, så kan I være sikre på, at der altid er noget at opleve i Himmerland. Her kan I få unikke og skønne naturoplevelser, opleve kulturen og historien samt få én på opleveren, når der bliver afholdt events året rundt.

Vesthimmerland også kaldet Himmerlands Vestkyst rummer faktisk al Danmarks natur – og det er tilmed samlet på ét sted, på den naturskønne ø - Livø. Men også på fastlandet finder I masser af opdagelser - både i naturen samt i den helt specielle kultur, som I fx kan opleve i Muslingebyen Løgstør, hvor I kan finde muslinger i alle størrelser og farver. Vil I hellere ud at vandre er både Rebild Bakker og Mariagerfjord-området to gode bud på skønne vandreoplevelser. Rebild Bakker ruten er den første vandrerute i Danmark, som har opnået både at blive certificeret som Kvalitetssti af Dansk Vandrelaug og som Premium Vandrerute af Deutsches Wanderinstitut. Ved Mariager Fjord kan I opleve en storslået natur, både til lands og til vands. Især den 10 km lange certificerede vandrerute, PANORAMA-ruten giver imponerende syn ud over Danmarks smukkeste fjord og de smukke Bramslev Bakker.

 

Vandring i topklasse

Vandring på Panorama Ruten i Mariagerfjord

De himmerlandske naturområder byder på flere skønne og særdeles populære vandreoplevelser. Alle vandreoplevelser har det tilfælles, at de rummer både unik natur og en forhistorie, som virkelig har sat sit præg på de naturområder, man ser i hele Himmerland i dag.

På nordsiden af Mariager Fjord tæt ved Hobro kan I opleve Danmarks smukkeste vandretur, PANORAMA-ruten. På ruten, der er ca. 10 km lang, kan I opleve en storslået natur med både kilder, åer, et rigt dyreliv samt en fantastisk udsigt over Mariager Fjord. Ruten er som den første i Danmark blevet certificeret som en Premium Vandrerute af det Deutsches Wanderinstitut.

I Vesthimmerland får I en helt speciel naturoplevelse på Louns Halvøen og en ekstraordinær kulturoplevelse ad Hærvejsstien. Tag fx et hvil på nogle af “fortællerbænkene” undervejs, hvor I kan høre lokale historier. På den sydligste del af Hærvejen kan I blive “helbredt” af Skt. Sørens Kilde ved Testrups ruiner.

Rebild Bakker ruten sætter nye standarder for vandreoplevelser i Danmark. Den knap 11 km lange rute har som den første i Danmark opnået både at blive certificeret som Kvalitetssti af Dansk Vandrelaug og som Premium Vandrerute af Deutsches Wanderinstitut.

 

Den Himmerlandske natur

Rebild Bakker (Foto: Helle V. Andersen)

Den storslået natur breder sig ud til alle hjørner og områder i hele Himmerland. Her finder I bl.a. Rold Skov, som er en af Danmarks største skove, der dækker et areal på omkring 8000 ha. I Rold Skov er der mange muligheder for at opleve skoven, hvad end det er på egen hånd eller med på en guidet tur med fortællinger om skovens mange unikke steder.

Selve Rebild Bakker er et storslået og smukt kuperet hedelandskab. De lyngklædte bakker indbyder året rundt til en naturoplevelse med mange højdemeter. Oplev bl. a. det højeste punkt i Rebild Bakker, Sønderkol som er 102 meter over havets overflade.

Tager man lidt længere sydpå finder man Mariager Fjord. Mariager Fjord er i sig selv en imponerende naturperle, og området omkring fjorden byder på oplevelser for alle. Uanset om I er til aktive oplevelser på vandet, lystfiskeri, vandre- og cykel-oplevelser, badesjov eller måske mere til arkæologi, geologi og dyre- og planteliv, så findes det hele her.

På nordsiden af Mariager Fjord, tæt på Hobro finder I Bramslev Bakker, der er et 300 ha stort og fredet område. De stejle skrænter og det kuperede terræn giver en udsigt over fjorden, der er intet mindre end imponerende! Her er afmærkede vandrestier, badestrand, et rigt dyreliv samt sjældne og unikke blomster.

På Himmerlands Østkyst er der også en særlig natur - en smuk og lang kystlinje med masser af bademuligheder - især i Øster Hurup, hvor I finder Danmarks mest børnevenlige strand. Tager I længere nord på - i Himmerlands nordøstligste hjørne - når I til Lille Vildmose, der er Danmarks største fredede område. Det 76 km2 store område er også en af Nordeuropas største højmoser med både elge, kongeørn, kronhjorte og utrolig unik natur.

Rejser I mod den vestlige del af Himmerland finder I det helt specielle ved den vesthimmerlandske natur. Her kan I nemlig nemlig "genopleve" tiden mange tusinde år tilbage, når I fx går en tur langs Limfjorden, hvor man kan være heldig at finde fossiler og se aflejringer i de forskellige jordlag

Fra ældre tid var hele Himmerland dækket af hede, og går I en tur på de himmerlandske heder, får I en fornemmelse af, hvor stort hedeområdet er, og hvor lille man er i det store billede. På heden finder I stilhed og den efterhånden sjældenhed - et net-frit område.  

 

Lokale smagsoplevelser

Himmerlands Vestkyst rummer mange gastronomiske oplevelser. Her finder I både blåmuslinger og limfjordsøsters, som regnes for at være verdens bedste - ikke mindst de økologiske fra Muslingeriet i Hvalpsund. Men det er også her I kan opleve den bløde blåskimmelost fra Gedsted Mejeri, som også laver hjemmelavet is af lokale råvarer.

På denne egn finder man desuden Danmarks ældste vingård i Næsby, lige ud til Limfjorden. Det, der er helt specielt ved Glenholm Vingård er, at vinstokkene gror på de mineralholdige bakker lige ned til Limfjorden. Glenholm Vingård har udvidet produktionen til også at omfatte fx ale, saft, iste og andre spændende specialiteter.

I hjertet af Himmerlands runde blide bakker og breddegraden 56 mod nord, ligger endnu en vingård, nemlig Guldbæk Vingård, hvor de første vinstokke blev plantet i 2008. I dag dækker vinmarkerne 4 ha. og vingården tilbyder både rundvisning og vinsmagning – og er bestemt et besøg værd.

Vi bliver i vinens verden, men rejser nu så langt mod øst, som vi kan komme, nemlig til Chateau Odde, som er en forholdsvis ny vingård, der ligger ved Als Odde, lige ved indsejlingen til Mariager Fjord. Her er vinstokkene plantet på den gamle havbund og af de skønne druer produceres rød-, hvid- og rosévin samt druebrændevin. Vingården kan besøges - bl.a. til vinsmagnings-arrangementer.

Skal smagsløgene forkæles endnu mere er der god grund til at tage til Mariager! Her kan I smage Mariager Sydesalt fra Mariager Saltcenter og Klosterhonning fra Mariagers travle klosterbier. I kan også nyde en ægte “gammeldaws” og hjemmelavede isvafler fra Vaffelbageren på Torvet i den charmerende gamle bymidte.

Nogle få kilometer derfra - i Hobro, finder I Bies Bryghus. Her brygger de flere forskellige varianter af lækkert og godt brygget øl og snyd nu ikke jer selv for Danmarks måske bedste softice ved Vebbestrup Is, lidt nord for Hobro ad rute 180.


Spændende oplevelser venter jer i Himmerland

- I Rebild Bakker fejrer danskere og dansk-amerikanere USA's uafhængighedsdag til Rebildfesten, som er verdens største og eneste 4. juli-arrangement uden for USA.
- Øster Hurup forvandles i uge 30 til et stort amerikanerbil-træf, når US Car Camp hvert år kommer til byen. 
-Hobro er der hvert år Vikingemarked i både juli og august.
- Fødevaremarkedet “Mad for Alle” i Mariager trækker også mange til og lige så gør Økologisk Marked på havnen i Hobro.
- 'Muslingebyen' Løgstør afholder hvert år Muslingefestivalen anden weekend i juli 
- Danmarks største tilbagevendende sportsbegivenhed og folkefest - Made in Denmark afholdes i 2019 atter i Vesthimmerland ved Gatten, der ligger mellem Aars og Løgstør.


Oplev den autentiske historie

Oplev fortidens ”levende historie” og rejs tilbage i tiden til da bedstemor var ung. I Rebild finder I Museum Rebild, der er et lokalhistorisk museum, hvor besøgende kan se udstillinger og effekter fra landets og skovens håndværk. I kan bl.a. bliver klogere på kulsvidning, krybskytteri, Røverne fra Rold, udvandring og meget mere.

I Vesthimmerland kan I på Herregården Hessel tage tilbage i tiden og opleve, hvordan det var at leve i slutningen af 1800-tallet. På Limfjordsmuseet kan I gå på opdagelse i Limfjordens historie og opleve Frederik D. VII's Kanal, som er Danmarks største museumsgenstand. I Vesthimmerland kan I også møde den “blå dame” på Vitskøl Kloster og få en guidet rundtur på klostret – og hvem ved - måske er den blå dame med på rundturen?

Kan I slet ikke få nok af historie, ro og idyl, så besøg Mariager, Rosernes by, der virkelig vidner om en svunden tid. Her emmer gaderne af idyl med de brostensbelagte gader, de skæve og charmerende bindingsværkshuse, roserne, der pryder bybilledet og ikke mindst den imponerende Klosterkirke. Kommer I forbi Rosernes by, skal I også opleve Rosenhaven, der byder på et skønt syn og herlige dufte af 400 forskellige rosensorter fordelt på 800 planter.

 

Kalk, kilder og kulturarv

Thingbæk Kalkminer

Oplev noget ekstraordinært og lær mere om forhistoriske fund og de unikke ”skatte” som Himmerland gemmer på. Området bugner af historiske steder, som fortæller om en svunden tid. Opdag de forunderlige områder som Himmerland gemmer på og som I måske slet ikke vidste eksisterede.

Ved I fx at Mariager Fjord, med sine ca. 43 km er Danmarks længste fjord? Fjorden har et areal på ca. 47 km2 og en dybde på op til 30 meter. Geologisk menes en mindre udgave af fjorden at være dannet længe før istiden, men under istiden har gletscher-is og strømmende smeltevand dannet nutidens fjord.

Som det eneste sted i Danmark udvindes der ved Mariager Fjord salt fra den danske undergrund. Det er saltfabrikken Akzo Nobel, lidt uden for Mariager, der står for en samlet saltproduktion på ca. 600.000 ton salt pr. år. Tæt på fabrikken, kan I lære mere om saltets historie, anvendelse samt selv prøve at syde salt på Mariager Saltcenter.

Begrebet ”det hvide guld”, betegner i Himmerland ikke kun salt, men i mindst lige så høj grad områdets store forekomster af kalk. Kalk, kilder, kunst og den kolde krig er Rebildcentrets fokusområder, som alle aktiviteter og visioner kredser om. Ved Rebildcentret ved Thingbæk Kalkminer afholdes der spektakulære arrangementer, som eksempelvis lysfest med 3000 levende lys i minerne.

Rejser I længere vestpå mod Ertebølle, kan I finde masser af spor fra Stenalderfolkets liv og laden. Faktisk er der så mange spor, at man her har fundet frem til, hvad de spiste i stenalderen. Ved Ertebølle kan I også opleve istidsaflejringer langs Limfjorden og på Limfjordens smalleste sted ligger Danmarks største ringborg - Aggersborg, et vigtigt og strategisk sted for Danmarks vikinger.  

Lidt uden for Hobro kan I også gå på opdagelse i Vikingetiden, her ligger nemlig Vikingecenter Fyrkat og vikingekongen Harald Blåtands borg fra år 980. Omkranset af en ringvold, ligger Fyrkatborgen og alle dens huse markeret med hvide sten. Uden for volden er et af husene rekonstrueret. Det er 28,5 meter langt og bygget af egetræ. De arkæologiske fund fra Fyrkat kan ses på Hobro Museum.

 

Himmerlandske outdoor oplevelser

Himmerland Hill til Made in Denmark golfturneringen

Himmerland bugner af golfbaner i topklasse. Ikke nok med at Danmarks største golfevent 'Made in Denmark' finder sted i Vesthimmerland, så har hele landsdelen faktisk et kæmpe udbud af fantastiske golfbaner, som folk rejser langvejs fra for at afprøve.

Vi bliver for en stund i netop Vesthimmerland. Her kan I selv gå en runde og mærke suset på Himmerland Hill, og nærmest høre applausen fra de tusindvis af tilskuere, der er til stede under Made in Denmark. Er du ikke golfer til hverdag, kan du udfordre hele familien med Adventure Golf hos Himmerland Golf & Spa Resort. Er du mere til højder, så tag til Uhrehøje Events. Her kan du - efter aftale - komme op i trækronerne, hvor du kan gå på highrope, rapelle fra klatretårnet og mange flere hæsblæsende aktiviteter.

I udkanten af Rold Skov ligger også en rigtig fin golfbane ved Rold Skov Golf. Rold Skov Golf ligger øst for Skørping by og er en smukt anlagt bane med 18 huller. Golfbanen snor sig gennem bakkerne i udkanten af Rold Skov med udsigt til det himmerlandske landskab.

Lidt længere sydpå er der ved Mariager Fjord flere golfbaner i skønne omgivelser. Skal golfkøllen svinges kan dette faktisk gøres med udsigt til smukke Mariager Fjord både fra Mariagerfjord Golfklub og Hobro Golfklub. Lidt mere nordvest for Hobro ligger også Volstrup Golfcenter. Fælles for alle tre baner er, at de er blandt de bedste og tilbyder både Pay & Play, super gode 18-huls baner, imponerende greens og ikke mindst fantastiske udsigter.

Mariagerfjord-området byder også på et hav af andre outdoor-muligheder. Fjorden er oplagt til kajaksejlads og mange andre sejlsports. Med 10 havne langs fjorden er tilgængeligheden god. Derudover er fjorden rig på fisk - især havørred. Det store antal af velnærede havørreder gør ørredfiskeriet i Mariager Fjord til noget unikt - og det er tilmed i de smukkeste omgivelser.

Er I mere til outdoor udfordringer til lands kan I fx klatre i Onkel Toms Klatreskov i Hobro, cykle fjorden rundt ad cykelrute 32 eller cykle ad Hærvejens cykelrute, der går fra Hvornum ved Klejtrup Sø og op til Arden og videre gennem Rold Skov. I kan selvfølgelig også vandre på en af de talrige vandreruter og stier.

Er I til teambuilding, aktiviteter og oplevelser? Så skal I helt klart besøge Rold Skov Adventure! Her bliver I flyttet ud af jeres daglige roller og komfortzoner til udfordrende oplevelser i Rold Skov. Aktiviteter som bow combat, high robe baner og segways er blot nogle af mange muligheder.

Del denne side

"Made in Himmerland"

Her har alle tre destinationer fokus på at få synliggjort de egnsprægede og ekstraordinære lokale fødevarer og outdoormæssige oplevelser, der venter i hele Himmerland.

Læs mere om projektet og find din næste mad- eller outdooroplevelse her.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.