Gammel Skagen ved Vesterhavet | VisitNordjylland
Danmarks nordligste by ved Vesterhavet

Gammel Skagen

Danmarks nordligste by ved Vesterhavet

Gammel Skagen ved Vesterhavet

Gl. Skagen er indbegrebet af Nordjyllands nostalgi, romantik og forkælelse. Her er den unikke arkitektur og det gode liv i fokus. Gl. Skagen ligger i første klitrække ud til Vesterhavetvestkysten, og er et af Danmarks mest ikoniske turistdestinationer - et turistmål, der tiltrækker mange gæster år efter år.

Højen - også kaldet Gammel Skagen/Gl. Skagen i daglig tale er et gammelt fiskerleje, der ligger vest for Skagen by - Danmarks nordligste by. Gl. Skagen byder på flest solskinstimer, unik arkitektur, rå natur og ikke mindst et helt fantastisk lys. De unikke naturoplevelser, hvide sandstrande og det ikoniske sømærke i klitplantagen, der skaber et smukt vue ud over byens hustage med Vesterhavet som baggrund, gør Gl. Skagen til et yderst yndet turistmål.

Ud over de smukke omgivelser byder Gl. Skagen på gourmetoplevelser af verdensklasse - også ifølge White Guide, den lille turistby byder på en bred vifte restauranter, badehoteller og ikke en solnedgangskiosk, hvor isen kan nydes i første parket til en helt fantastisk solnedgang. Uge 29 er blevet døbt Hellerup ugen, da denne uge har ry for primært at tiltrække den mere købestærke del af Danmark. 

Aktiviteter og oplevelser

I Gl. Skagen er der næsten altid noget at opleve. Byen summer hele sommeren af liv og luksus. Er du rask på god gåtur, er der en smuk tur til Grenen langs Vesterhavet. Grenen, som ligger længst mod nord, er stedet hvor havene Skagerrak og Kattegat mødes og kuliminerer med hinanden. Det er en helt speciel oplevelse af stå med ét ben i hvert hav, mens man betragter bølgerne, der slår mod hinanden fra hver side. Langs vestkysten kan man rigtig se, hvordan naturens kræfter har magten over kyststrækningen. Den berømte Tilsandede Kirke ligger i klitplantagen lige ud for Gl. Skagen og Råbjerg Mile, som er Danmarks største vandreklit og Skagen Fyr er helt klart også et besøg værd. Naturen og lyset i området er helt fantastisk, det var også dette der lokkede Skagensmalerne til. I dag kan du opleve deres verdenskendte Skagensmalerier på Skagens Museum i Skagen.

Den tilsandede kirke er endnu et minde om sandflugtens ødelæggende kraft, idet kirketårnet i dag står helt efterladt ude i klitterne. Kirken hedder rigtigt Sct. Laurentii kirke, som fra slutningen af 1300-tallet til 1795 var Skagens sognekirke. Da det blev sværere for de tro kirkegængere at grave sig frem til kirken ved gudstjenester begyndte kampen mod sandet, indtil kirken blev nedlagt efter ordre fra Kong Christian den syvende. Man rev kirkeskibet ned og i dag kan kun se det fredede kirketårne, som skyder op af sandet. 

Råbjerg Mile er en kæmpe vandreklit, som ligger ved Bunken Klitplantage mellem Skagen og Frederikshavn tæt på Gl. Skagen. Ligesom det øvige af Jyllands vestkyst var Skagen i 1500-1600-tallet hærget af sandflugt, som kom ind fra vest og placerede sig som store klitter i landet, der ødelagde både landbrug og bysamfund. Gennem 1800-taller gjorde man meget for at stoppe sandflugten ved blandt andet at plante marehalm og nåletræer, som desværre ødelagde meget at naturområdet. Efter megen diskussion blev området omkring Råbjerg Mile i år 1900 opkøbt af staten som et monument over sandets ødelæggelser.

Skagen Fyr, også kaldet Det Grå Fyr, er et 46 meter højt smukt fyr, som er bygget midt på Skagens Odde, så der var lige langt til de to farvande Skagerrak og Kattegat. Det blev indviet i 1858 efter at have været undervejs i 4 år og er Danmarks næsthøjeste fyr med 210 trin op til den fantastisk udsigt i toppen, hvor man kan skue hen over Grenen og Skagen by. Det Grå Fyr erstattede i sin tid Det Hvide Fyr, som også ligger nord for Skagen, er fredet og ofte huser fx kunstudstillinger.

Se alle aktiviteter og attraktioner ved Gl. Skagen og Skagen

Spisesteder

Gl. Skagen og Skagen er landskendt for sine gourmetrastauranter og sine gastronomiske smagsoplevelser. Den hyggelige by er er hjemsted for Ruths Hotel. Dertil er det også værd at nævne Hjorths Hotel ved Råbjerg Mile og Brøndums Hotel i Skagen, hvor alle tre restauranter er på listen over Nordjyllands bedste restauranter.

Se alle spisesteder i Skagen

Overnatning og wellness

Uanset hvordan du foretrækker at holde ferie - i sommerhus, på campingplads eller hotel - Skagen har det hele, hvor de fleste steder ligger side om side med den fantastiske natur.

Overnat fx. på det klassiske badehotel Ruths Hotel midt i Gl. Skagen. Se andre badehoteller i Nordjylland.

Se alle overnatningsmuligheder i Skagen

Få mere inspiration til ferien i Skagen: www.skagen.dk

Del denne side

Skagen

Ikoniske Skagen er Danmarks nordligste by, og turistbyen er kendt i både Danmark i udland for sine unikke naturoplevelser, smagsoplevelser, kunst og kultur - og selvfølgelig det fantastiske lys.

Toppen af Danmark

Besøg Toppen af Danmark

Læs mere om Toppen af Danmark - Lysets Land - og få inspiration til lokale oplevelser, så du kan planlægge ferien.

Vesterhavet i Nordjylland

Oplev Vesterhavets brusende bølger og brede strande

Skagensmalerne

Mere end 100 år efter Skagensmalernes storhedstid, står kunstværkerne tilbage - inspireret af Skagens natur, unikke lys samt samfundets enkelthed og uspolerede liv.

Sømærket i Blokhus

Sømærker ved Vesterhavet

Har du bevæget dig langs Danmarks vestkyst, så har du med stor sandsynlighed set en båke – eller et sømærke som det kaldes i daglig tale. Mange ved ikke, hvad de er til for, men der er en yderst interessant historie bag dem.

Badehoteller i Nordjylland

At Nordjylland har nogle af Danmarks dejligste badehoteller er ikke et tilfælde. Naturen er enestående og fuld af historie. Derfor er det ikke underligt, at TV2's tv-serie Badehotellet udspiller sig her

Forkælelse og velvære

Forkælelse kan være mange ting. Det kan være ren afslapning - en pause fra en travl hverdag med gastronomiske smagsoplevelser, en shoppetur eller en gang wellness med massage.

Udforsk nordens hyggeligste byer

Bliv revet med af den magiske stemning nord for det du kender. Her finder du en perlerække af de hyggeligste badebyer, havnebyer og små landsbyer med hver sin charme.

Strand, fjord og natur

Oplev Vesterhavets brusende hav og brede sandstrande, østkystens milde og børnevenlige strande og de mange naturoplevelser. Oplev landet nord for det du kender.

Lokale smagsoplevelser

Gå på opdagelse i den lokale gastronomi samt de lokalt dyrkede og producerede fødevarer i Nordjylland. Her - nord for det du kender - er der nemlig fyldt med lækre råvarer og unikke madoplevelser.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.