Fyrtårne i Nordjylland | VisitNordjylland
Havets Lys

Fyrtårne i Nordjylland

Havets Lys

Fyrtårne i Nordjylland

Nogle af Danmarks mest ikoniske fyrtårne står i Nordjylland. Et af Nordjyllands vartegn er Rubjerg Knude Fyr ved Lønstrup, som forventes at skride i havet inden år 2020 på nuværende placering. 

Havet kan være et skræmmende sted, når mørket falder på – især indtil for nogle hundrede år siden, hvor de skibsfarende måtte sejle i blinde, uden GPS eller markering af havneløb og andre farlige områder.

Sejlernes færdigheder og viden blev sat på prøve af mørket og naturens kræfter i et hav kun oplyst af stjernehimlen. Heldigvis etablerede den vellidte Kong Frederik 2. det danske Fyrvæsen i 1560, et stort skridt mod et sikkert farvand. Fyrvæsenets første opgave var at markere sø-ruten mellem Skagen og Falsterbro i Sverige, en opgave de løste med tre fyr – men langt fra samme slags fyr som vi kender i dag. Dengang var et fyr nemlig bare et brændebål placeret på et jernfad på en høj platform.

65 år senere, i 1627, bygges Danmarks første vippefyr i Skagen på grund af de mange Skibsforlis på vestkysten og omkring Grenen og dens farlige rev. Når fyret blev tændt og hejst op kunne flammen ses på 10 sømils afstand ved normal sigtbarhed, en klar forbedring i forhold til traditionelle fyr, der kun kunne ses fra 2,5-3 sømil. Vippefyret blev hurtigt en succes og andre byer fulgte hurtigt efter. I dag står en tro kopi af vippefyret i Skagen - i Skagen finder du også ét af de 11 fredede sømærker, der er placeret langs Vesterhavet. Du kan også lære mere om livet ved kysten på Kystmuseet Skagen eller gå på opdagelse i landskabet som inspirerede Skagensmalerne

Fyrtårne, som vi kender dem i dag, er på samme måde med til at hjælpe sejlere med at orientere sig om farlige kystlinjer, stimer og ræv - og om de sejlendes egen position. Mange fyr fra de seneste århundreder er kæmpe konstruktioner placeret langs de smukke, men farlige, kyster. De pryder landskabet og komplimenterer naturen, men vigtigst af alt minder de os om Danmarks betydning som søfartsnation.

Moderne fyrtårne er ofte blot stålmaster med blinkende lamper, men vi tager et kig på nogle af Nordjyllands mest interessante og ikoniske fyr her på listen. 

Del denne side

Sømærket i Blokhus

Sømærker ved Vesterhavet

Har du bevæget dig langs Danmarks vestkyst, så har du med stor sandsynlighed set en båke – eller et sømærke som det kaldes i daglig tale. Mange ved ikke, hvad de er til for, men der er en yderst interessant historie bag dem.

Udsigtspunkter i Nordjylland

Nordjyllands natur er helt fantastisk og det er svært at udpege det mest imponerende udsigtspunkt. Her findes masser af romantiske steder og tankesteder, hvor du kan nyde roen og stilheden. 

Udforsk hyggelige byer

Bliv revet med af den hyggelige stemning i Nordjyllands hyggelige badebyer, havnebyer og små landsbyer med hver sin charme.

Vesterhavet i Nordjylland

Oplev Vesterhavets brusende bølger og brede strande

Skagen

Ikoniske Skagen er Danmarks nordligste by, og turistbyen er kendt i både Danmark i udland for sine unikke naturoplevelser, smagsoplevelser, kunst og kultur - og selvfølgelig det fantastiske lys.

Naturen i Nordjylland

Den nordjyske natur byder på helt specielle oplevelser. Oplev det bakkede istidslandskab, de unikke lyngområder, Nationalpark Thy, vildmoserne, Vesterhavet eller de store nordjyske skove.

Vandreture i Nordjylland

Den alsidige og skønne nordjyske natur indbyder til vandreture. Her er masser af mærkede vandreruter med mulighed for både afslappende kortere eller længere ture.

Adventskonkurrencen - vind fantastiske præmier

Fra mandag den 26. november og frem til den 23. december kan du hver dag deltage i årets store adventskonkurrence, hvor du kan vinde fantastiske præmier for over 42.000 kr. Deltag her!

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.