Fyrtårne i Nordjylland | VisitNordjylland

Fyrtårne i Nordjylland

Fyrtårne i Nordjylland

Langs den nordjyske kyst findes nogle af Danmarks mest ikoniske fyrtårne. 

Inden det danske fyrvæsen blev etableret i 1560 af Kong Frederik 2., var det en livfarlig prøvelse for fortidens sejlere, når mørket faldt på. Uden hjælp fra navigationsmidler og markering af farlige områder, måtte de skibsfarende sejle på et hav kun oplyst af stjernehimlen.

Fyrvæsenets første opgave var at markere sø-ruten mellem Skagen og Falsterbro i Sverige - en opgave de løste med rejsningen af tre fyr, men langt fra den samme slags fyr, som vi kender i dag. Dengang var et fyr nemlig bare et jernfad med brændebål, som blev placeret på en høj platform.

I 1627 blev Danmarks første vippefyr bygget i Skagen på grund af utallige Skibsforlis langs vestkysten og omkring Grenen. Når  Vippefyret blev tændt og hejst op, kunne flammen ses på 10 sømils afstand ved normal sigtbarhed. De traditionelle fyr kunne kun ses fra 2,5-3 sømil, så opførelsen af vippefyret var en klar forbedring, og andre kystbyer fulgte hurtigt trop med opførelsen af vippefyr. I dag kan du stadig finde en tro kopi af vippefyret i Skagen. I Skagen finder du også ét af de 11 fredede sømærker, der blev placeret langs Vesterhavet for også at hjælpe sømændende på rette vej. Du kan lære mere om livet ved kysten på Kystmuseet Skagen.

Nutidens fyrtårne hjælper stadig havets sejlere med at orientere sig om positioner, farlige kystlinjer, stimer og rev. Fyrene, som er blevet opført de seneste århundrede, er typisk kæmpestore konstruktioner, som både pryder kystlinjen og det nordjyske landskab. 

Moderne fyrtårne er ofte blot stålmaster med blinkende lamper, men vi tager et kig på nogle af Nordjyllands mest interessante og ikoniske fyr her på listen. 

Del denne side

Sømærket i Blokhus

Sømærker ved Vesterhavet

Har du bevæget dig langs Danmarks vestkyst, så har du med stor sandsynlighed set en båke – eller et sømærke som det kaldes i daglig tale. Mange ved ikke, hvad de er til for, men der er en yderst interessant historie bag dem.

Udsigtspunkter i Nordjylland

Nordjyllands natur er helt fantastisk og det er svært at udpege det mest imponerende udsigtspunkt. Her findes masser af romantiske steder og tankesteder, hvor du kan nyde roen og stilheden. 

Udforsk nordens hyggeligste byer

Bliv revet med af den magiske stemning nord for det du kender. Her finder du en perlerække af de hyggeligste badebyer, havnebyer og små landsbyer med hver sin charme.

Vesterhavet i Nordjylland

Oplev Vesterhavets brusende bølger og brede strande

Skagen

Ikoniske Skagen er Danmarks nordligste by, og turistbyen er kendt i både Danmark i udland for sine unikke naturoplevelser, smagsoplevelser, kunst og kultur - og selvfølgelig det fantastiske lys.

Den nordjyske natur

Den nordjyske natur byder på helt specielle oplevelser. Oplev det bakkede istidslandskab, de unikke lyngområder, Nationalpark Thy, vildmoserne, Vesterhavet eller de store nordjyske skove.

Vandreture i Nordjylland

Den alsidige og skønne nordjyske natur indbyder til vandreture. Her er masser af mærkede vandreruter med mulighed for både afslappende kortere eller længere ture.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.